1 Problem för Intel Corporation Kaby Lake-X Chips

1 Problem för Intel Corporation Kaby Lake-X Chips

Anonim

Förutom att tillkännage sin avancerade Skylake-X-chips för skrivbordspersonal entusiaster denna vecka, Intel

(NASDAQ: INTC)

meddelade också en familj av marker som kallas Kaby Lake-X.

De två Kaby Lake-X-chipsen är Core i7-7740K och Core i5-7640K. Dessa chips är baserade på företagets Kaby Lake-arkitektur, och bygger faktiskt på samma exakta kisel som driver Core i7-7700K respektive Core i5-7600K (kodenamed Kaby Lake-S) som lanserades tidigare i år.

De viktigaste skillnaderna mellan Kaby Lake-X-chipsen och de nuvarande Kaby Lake-S-chipsen är följande:

  1. Kaby Lake-X kan fungera i samma moderkort som Skylake-X-chipsen, medan Kaby Lake-S inte kan.
  2. Kaby Lake-X-chipsen klassificeras med något högre hastigheter ut ur lådan än Kaby Lake-S-chipsen, och klassificeras även vid högre termiska konstruktionsnivåer (112 watt mot 91 watt).
  3. Den integrerade grafikprocessorn inuti Kaby Lake-X-chipsen är inaktiverad och kan inte användas. den på Kaby Lake-S marker kan användas.

Kaby Lake-X och deras motsvarande Kaby Lake-S motsvarigheter är annars lika och prissätts även på samma sätt.

Även om jag förstår varför Intel erbjuder dessa marker (jag tror inte att de är meningslösa som vissa andra gör, men det är ett ämne för en kommande kolumn), det är därför jag inte tror att dessa Kaby Lake-X-chips kommer att lyckas i marknad.

The Coffee Lake-S "problem"

Intel planerade ursprungligen att släppa efterträdaren till sin Kaby Lake-S-processorfamilj, känd som Coffee Lake-S, under första kvartalet 2018. Men olika trovärdiga läckor tyder på att entusiast / spelinriktade SKUs Coffee Lake-S kommer att lanseras nu i augusti, vilket motsvarar tre kvartalsdrag.

Coffee Lake-S lovar att få flera övertygande förbättringar över Kaby Lake-S. För en sak, medan Kaby Lake-S (och vidare, Kaby Lake-X) toppar ut på bara fyra kärnor, kommer Coffee Lake-S att packa upp till sex kärnor. Coffee Lake-S bör också tillverkas i en högre 14nm ++-tillverkningsteknik (Kaby Lake-S / X är byggd med en 14nm + tillverkningsteknologi som är lägre än 14nm).

Utöver det är moderkort som stöder Coffee Lake-S börjat till mycket lägre priser än moderkorten som stöder Kaby Lake-X.

Så, när Coffee Lake-S är ute, om någon kom till mig frågar om hon eller han ska bygga ett system med Coffee Lake-S eller ett system som använder Kaby Lake-X, skulle det vara ett enkelt beslut: Jag skulle berätta för dem att gå med Coffee Lake-S utan några reservationer.

Nu är det självklart inte så illa för Intel - ett Intel-chip är mer övertygande än ett annat Intel-chip, vilket leder till att användare köper ett Intel-chip, det är uppenbarligen inte en situation som borde bugga företaget eller dess aktieägare.

Det verkar emellertid som om Intel är fast besluten att göra sin avancerade skrivbordsplattform (den som Kaby Lake-X är en del av) till den plattform som valts för spelare och entusiaster, och har ingångsnivåchips på high- slutet skrivbordet plattform blir föråldrat efter bara några månader är inte bidrar till det målet.

Vad Intel kan göra då

Läckor tyder på att Intel planerar ett "Coffee Lake-X" -chip för sin avancerade stationära plattform någon gång i framtiden. Förmodligen kommer det att bli som Kaby Lake-X - det vill säga samma grundläggande kisel som används i Coffee Lake-S, men omarbetas för att vara kompatibelt med high-end-skrivbordets moderkort.

Om Intel kan få denna del ut i en rimlig tidsram (säg för semestershoppingperioden), skulle det gå långt mot att hålla det låga resultatet av Intels avancerade skrivbordsplattform som är relevant för spelare och persondatorer. Men om det här chipet inte kommer fram tills, säg, mitten av 2018, så är det helt enkelt för sent att vara relevant - precis som Kaby Lake-X-chipsen är.