10 skäl Pot Stock Tilray har stigit 810% på 2 månader

10 skäl Pot Stock Tilray har stigit 810% på 2 månader

Anonim

Om du inte har märkt, marijuana aktier blåsande het, återigen.

Efter en kort dunkel under första halvåret som såg det nordamerikanska Marijuana Indexet - ett index som består av odlare, hjälptillverkare och cannabinoidbaserade läkemedelsutvecklare i Nordamerika - faller runt 40%, branschen har varit ostoppbar sedan början av augusti. Under det efterföljande året har det nordamerikanska marijuanaindexet tredubblats och det har gått upp nästan 800% sedan februari 2016. Wall Street och investerare har blivit förtrollade med utsikterna till rekryteringsgödselns legalisering i Kanada på 26 dagar, liksom den senaste affären.

10 skäl Tilray kan inte stoppas

Men en marijuanaprodukt har stått huvud och axlar över sina kamrater de senaste månaderna: Tilray

(NASDAQ: TLRY)

. Sedan priset på sitt stamaktie på 17 dollar per aktie den 18 juli för sitt första offentliga erbjudande på Nasdaq har aktierna i bolaget stigit med mer än 810% till tisdag den 18 september. Det påminner nästan om de vinster som investerare bevittnade efter IPO: s före dot-com-bubblan. Med en marknadsandel på mer än 14 miljarder dollar dvärgar Tilray nu alla sina kamrater.

Så vad är det som drivs Tilray till så stora vinster på så kort tid? Titta inte på bara en viss händelse. I stället verkar det vara en sammanflöde av 10 faktorer.

1. Kanadas vuxenanvändning legalisering

Jag vet, "Tack, kapten Obvious." Men den mest logiska orsaken till Tilray's rally är den kommande vinkningen av den gröna flaggan för rekreationsgödsel den 17 oktober. Den här växande marknaden kan öka 5 miljarder dollar om året när det är fullt upplyst och som du kommer att se i följande punkt, Tilray förväntas vara en av en handfull stora spelare i rymden.

2. Tilray kapacitetspotential

Enligt bolagets S-1-prospekt som inlämnats i Securities and Exchange Commission i juni förväntar man sig att 912 000 kvadratfot växande och bearbetningskapacitet spänner över fyra anläggningar som slutfördes i slutet av året. Mer än 850 000 kvadratmeter kommer att ägnas åt att växa. Det har emellertid potential att väsentligen fyrdubbla sin växande kapacitet baserat på det land som den har tillgänglig, vilket innebär att det lätt kan bli en topp fem producent vid slutet av detta årtionde.

3. Tilray s historia och varumärke överklagande

En annan anledning till att vi kan se Tilray rally så mycket som den har är att det är ett välkänt och betrodda medicinskt cannabisnamn. Det var en av de första odlarna som fick en odlingslicens från Health Canada, och den har många välkända varumärken. Även om vi pratar om en bransch som kunde ha hundratals produkter som konkurrerar om hyllutrymme. Tilray är en av de få undantagen till regeln där varumärkesförsäljning inte kommer att bli en utmaning.

4. Brist på köp-baserad utspädning

Ett av de mer intressanta besluten om Tilray att välja IPO på Nasdaq ganska sent i spelet är det faktum att det kunde hämta pengar via en serie A-finansiering före dess börsintroduktion och från erbjudandet själv. Det betyder att Tilray är välfinansierad och har inte behövt vända sig till utspädda köpta erbjudanden (åtminstone inte än) som alla sina kamrater. Utan någon substantiv utspädning ser aktieägarna tydligt ut som vinnare.

5. Ingen insiderförsäljning

Tänk inte på det faktum att Tilray fortfarande ligger inom sin låsningsperiod på 180 dagar, vilket slutar den 15 januari 2019. Enkelt sagt, låter denna insamlingstid insiders, såsom chefer och styrelseledamöter, sälja någon aktier i Tilray. Trots uppstarten har insiders inget annat val än att hänga på sina aktier. Det har förmodligen varit ett lugnande inflytande för investerare.

6. Exceptionellt höga försäljningskostnader

Betting mot Tilrays lager har också varit praktiskt taget omöjligt. Upplåningskostnaderna för att sälja aktier i Tilray, om du skulle kunna låna aktier från din mäklare, löper ungefär 370% per år, enligt finansanalysföretaget S3 Partners. Det är en vanligt hög låneutgift för ett exceptionellt flyktigt lager. För att inte nämna att optionsavtalet inte är bättre, med premiebeloppet i näsblodigt territorium och näringsidkare väntar på ökad volatilitet.

7. En förstklassig exportaffär med Tyskland

När det gäller konkreta nyheter meddelade Tilray förra veckan att det blev den första cannabisproducenten för att få OK från Tyskland för att exportera torkade cannabis- och cannabisoljor till landet. När det gäller utländska marknader leder Tyskland avgiften på ekvationens medicinska sida, så Tilray, som har en förstärkarefördel, kan säkert sluta lägga några extra dollar i fickorna. Återigen förbise inte Tilrays historia och varumärkesstyrka, vilket kan hjälpa till att säkra första moverstatus i ytterligare länder.

8. En importavtale med USA för medicinsk cannabisforskning

På tisdag den 18 september meddelade Tilray att den amerikanska narkotikahanteringsbyrån hade beviljat bolagets godkännande för att importera cannabis av farmaceutisk kvalitet till USA för att utföra en klinisk prövning av väsentlig tremor vid University of California, San Diego . Investerare kan glömma att Tilray genomför runt ett halvt dussin kliniska prövningar runt om i världen för medicinsk marijuana, vilket i slutändan kan bidra till att stärka försäljningen av sin produkt.

9. Dealering spekulation

Tilray har otvetydigt höjt sig på spekulationer om att det skulle bli nästa pottlager för att locka en dryck-, tobaks- eller läkemedelspartner (om än den redan har en läkemedelspartner i Novartis generiska läkemedelsvinge, Sandoz). Efter Molson Coors Brewing Co.s joint venture-meddelande med HEXO Corp och Constellation Brands massiva aktieportfölj på 3, 8 miljarder dollar i Canopy Growth Corp., anser investerare det bara om en viss tid tills Tilray landar en stor affärsverksamhet.

10. Investors känslor

Sist men inte minst, underskatta inte kraften i känslor från kortfristiga handlare. Trots att dina har verkligen chimed in genom att antyde att Tilray är "grovt övervärderad", var det John Maynard Keynes som en gång sa: "Marknaden kan förbli irrationell längre än du kan förbli lösningsmedel." Momentum här har helt enkelt varit ostoppbar. Även om jag står över mina ord som Tilray är övervärderad, har jag ingen aning om det här momentumet kommer att minska.