3 Big Pharmas försöker popa rabatten bubblan

3 Big Pharmas försöker popa rabatten bubblan

Anonim

Om du tror att vetenskapen som driver biofarmaceutiska industrin är ojämn, försök att följa ett läkemedels pappersspår när det lämnar tillverkaren. I USA är grossister, apotek, sjukhus och läkare bara början. Oupptäckta rabatter som läkemedelsföretag ger sig till försäkringsgivare och deras mellanhänder gör pengarna till en komplett mind-bender.

Ett regeringsförslag i arbetena kan leda till viktiga förändringar som gynnar patienter och narkotikamissbrukare, men industrin kommer inte att vänta så länge. Eli Lilly

(NYSE: LLY)

nyligen avfyrade en stor pil på den bultande rabattbubblan efter tecken på framgång från Amgen

(NASDAQ: AMGN)

och Gilead Sciences

(NASDAQ: GILD)

. Här är vad du behöver veta om deras ansträngningar att förändra narkotikapriserna.

1. Gilead Sciences: Går generiskt

I september i september gjorde Gilead Sciences huvuden spin när det började underkasta sina egna hepatit C-antivirala (HCV) läkemedel med generiska versioner. Gilead kommer förmodligen inte att förlora några pengar, men försäkringsbolagen och apotekets förmånshanterare (PBM) som förhandlar på deras vägnar har mycket att förlora. Härdning av HCV med en av Gileads droger kostar omkring 85 000 dollar tillbaka 2014, och det är inte ett alternativ att sänka priset för att konkurrera med nya droger.

Gilead Sciences måste skicka rabatter till PBM som värda mer än hälften av faktureringspriset på sina HCV-droger, eller PBM kommer att ta bort dem från formuläret. Rabatter är bra för de företag som tar emot dem, men de arbetar sällan bra för patienterna. Människor med hög självrisk hälsa planer och de flesta av Medicare betalar out-of-pocket kostnader som är kopplade till listpriser, inte det belopp försäkringsgivaren faktiskt spenderar på sina behandlingar.

Gileads beslut att lansera generiska versioner till samma nettopris som det tar emot från märkesvaror, skär i huvudsak PBM ut ur bilden. Investerare behöver nog inte oroa sig för någon allvarlig inkomstförlust om planen att sälja auktoriserad generik inte fungerar som förväntat.

Gileads HCV-franchiseförsäljning minskade till bara 738 miljoner dollar under fjärde kvartalet 2018, från 1, 5 miljarder dollar året innan. Nu när segmentet bidrar med bara 13% av de totala intäkterna, kan företaget troligen ha råd att experimentera med en ny prissättningsstrategi.

Kolla in de senaste inlämningsavtryckstrenderna för Eli Lilly, Amgen och Gilead Sciences.

2. Amgen: Lägre priser för lägre kolesterol

I oktober gjorde Amgen sitt nästa generations kolesterolreducerande läkemedel, Repatha, tillgängligt för $ 5 860 per år. Det är ungefär 60% lägre än läkemedels listpris.

Det finns miljoner människor som av en eller annan anledning inte kan hålla ner kolesterolet med statiner. Läkare förskriver Repatha för denna grupp eftersom det minskar risken för sjukhusvistelse på vägen, men försäkringsgivarna har varit ovilliga att betala för den dyra behandlingen.

När patienter kan få sin försäkringsgivare att täcka Repatha, är deras ut-från-pocket-utgifter fortfarande inställda enligt listpriset, och många med högavdragsbara planer väljer att undvika det. Faktum är att omkring 75% av Medicare-patienter som får en Repatha-recept aldrig har fyllt den.

I stället för att lansera en generisk version av Repatha reducerade företaget listpriset genom att införa nya nationella narkotikakoder och strategin verkar fungera. Repatha-försäljningen under de senaste tre månaderna 2018 var 44% högre än föregående kvartal.

Eli Lilly: Diabeteskrig

År 2013 uppgick det genomsnittliga nettopriset Eli Lilly över hela produktlinjen till 30% lägre än listpriserna. År 2017 nådde genomsnittliga rabatter 51% av listpriset, och Lilly hade tillräckligt.

Nyligen bestämde Eli Lilly för att starta en generisk version av sitt populära Humalog-märke insulin lispro som prissätts för att konkurrera med en generisk version Sanofi

(NASDAQ: SNY)

lanserades i april förra året. En fem-pack Sanofis Admelog-snabbpennor kostar $ 149 i fickan, även om samma förpackning med pennor har ett listpris på cirka 450 dollar.

Lilly effektivt undergräver Sanofis Admelog med ett listpris på bara 265, 20 dollar för en fem-pack generiska insulin lispro pennor. Eli Lilly har inte nämnt ett patientassistansprogram, men vid ett så lågt listpris kommer det förmodligen inte att behöva en.

Vad kommer härnäst

På ett eller annat sätt, de bisarra incitament som uppmuntrar narkotikamissbrukare att öka efterfrågan genom att höja priserna går genom förändringar. För närvarande är alla tre av de största PBM: erna en del av ett större försäkringsbolag. Amerikas största privata försäkringsbolag, UnitedHealth Group, kör Optum, den tredje största PBM. År 2018 fusionerades de två största PBM, CVS Health och Express Scripts, med två stora försäkringsgivare - Aetna respektive Cigna .

Förra mars utnyttjade UnitedHealth vertikal integration för att ge 7 miljoner av sina kommersiella gruppmedlemmar sina rabatt på försäljningsstället för sina droger. Om den stora försäkringsgivarens kamrater inte följer, kan ett White House-förslag begränsa PBM-intäkterna till platta avgifter som inte är kopplade till ett läkemedels listpris.

Stora läkemedelsföretag kommer fortfarande försöka ta ut så mycket för sina droger som möjligt. Att poppa rabattbubblan kan dock sakta takten för dessa ökar. Det kommer åtminstone att göra det enklare att veta var alla pengar du spenderar på recept upphör.