3 högavkastningslager med virtuella monopol

3 högavkastningslager med virtuella monopol

Anonim

Inte många företag har monopol, även om vissa blir ganska nära. Den listan omfattar ryska telekomjättare Mobile TeleSystems

(NYSE: MBT)

, bioteknikspelare Gilead Sciences, Inc.

(NASDAQ: GILD)

, och tobaksaffär Altria Group, Inc.

(NYSE: MO)

. Var och en har ett lite annorlunda virtuellt monopol, och de har klart olika verksamheter. Men om du letar efter intäkter från allvarligt förankrade industrispelare, vill du lära känna denna trio av högavkastare.

Ett stort företag från de stora företagens land

Rich Smith (Mobile TeleSystems): Rysslands offentliga aktiebolag Mobile TeleSystems är inte exakt ett monopol, men med en årlig omsättning på 7, 7 miljarder dollar är det lätt den största telekomleverantören i Ryska federationen (enligt uppgifter från S & P Global Market Intelligence) .

Cirka 92% av MTS: s intäkter kommer från Ryssland - 7 miljarder dollar årligen, jämfört med 5, 5 miljarder dollar för Nr 2 MegaFon och 4, 7 miljarder dollar för Veon, som runda ut Rysslands Big 3 telekom. Och med ett mycket större företag kommer mycket större vinstmarginaler. S & P Global data visar att MTS upplever ett monster 21, 5% rörelsemarginal från sin verksamhet, jämfört med Veons 18, 1% och Megafons 16, 2%.

Dessa marginaler hjälpte Mobile TeleSystems att tjäna USD 891 miljoner i vinst förra året, men på ett marknadsvärde på 9, 6 miljarder dollar betyder det att investerare kan förvärva en del av denna dominerande telekom för det låga, låga priset på bara 10, 8 gånger vinst. Är det ett rättvist pris?

Jag tror det. Med nästan hela sin vinst omräknad direkt till utdelningar (ett utdelningsgrad på 92%) betalar MTS aktieägarna ett utbyte på 10, 5%. Detta i sig skulle komma nära att motivera P / E-förhållandet. Men MTS växer också starkt trots att upprepade rundor av sanktioner åläggs Ryssland från utlandet. Analytiker som följer företagets förmögenheter förutsäger MTS kommer att öka vinsten med 14% årligen under de närmaste fem åren.

Som bara går att visa - även om bara ett "virtuellt" monopol kan göra en mäktig givande investering.

En bioteknik med hög avkastning med betydande marknadsandel? Ja det är en sak

Sean Williams (Gilead Sciences): Även om högavkastningslager med virtuella monopol växer inte på träd, kan du förmodligen hitta en i tydlig syn i bioteknikindustrin med Gilead Sciences. I åratal har Gilead Sciences varit dominerande marknadsandel inom hepatit C virus (HCV) terapi, och för närvarande håller drygt hälften av all marknadsandel i hiv-behandlingar, vilket placerar den i närheten av 30 procentenheter före nästa närmaste konkurrent, GlaxoSmithKline .

Idag växer huvuddelen av spänningen kring Gilead kring sin hiv-terapeutik, som växte till 3, 33 miljarder dollar i försäljningen under kvartalet, en ökning från de 3, 27 miljarder dollar som rapporterades under perioden för föregående år. Gileads forskning och utveckling av nya HIV-antivirala produkter cyklar regelbundet ut sina äldre hiv-produkter till förmån för nästa generationens behandlingar. För närvarande gör TAF-baserade läkemedel som Genvoya, Descovy och Odefsey tunga lyft, så att säga. Eftersom det inte finns något botemedel mot hiv / aids, används Gileads HIV-behandlingslinje, som är avsedd att dramatiskt sänka graden av virusreproduktion, ofta används under långa perioder, vilket ger ett tillförlitligt och konsekvent kassaflöde.

Samtidigt hade Gileads HCV-portfölj en gång varit kronjuveln. Med konkurrensen slår man äntligen på apotekshyllor och den låghängande frukten har nåtts, dvs de sjukaste patienterna har behandlats. HCV-försäljningen har kämpat kraftigt. Saken att komma ihåg med hepatit C är att marknaden sträcker sig långt utöver Förenta staterna. Världshälsoorganisationen beräknades troligen i mars 2018 att 71 miljoner människor över hela världen bär hepatit C-viruset. Medan marginaler inte kommer att vara nästan lika robusta på utomeuropeiska marknader som de har varit i USA finns det fortfarande en marknad för Gileads centrala HCV-produkter.

Förståligt är Gilead något av ett pågående arbete just nu. Kvartalsvis HCV-försäljningen har visat sig oregelbunden, och det kommer sannolikt att vara år innan bolagets senaste förvärv betalar utdelning. Sedan avslutade Gilead sitt senaste kvartal med 32, 1 miljarder kronor i kontanter, vilket är ganska krigsbröstet för en tillväxtsökande bioteknik, och det betalar investerare ett hälsosamt 3, 5% avkastning medan de krånglar sig för en vändning. Även om Gilead Sciences är långt ifrån det säkra som det en gång tycktes vara, är det ett värde och inkomstlager med tydliga marknadsandelar som fortfarande kan vara värda en närmare titt.

Den här syndstocken har ett lås på kunderna

Reuben Gregg Brewer (Altria Group, Inc.): Att ha en tobaksstam kanske inte är rätt för alla, men regeringsförordningen har effektivt stängt den amerikanska marknaden till ny konkurrens. Som har gett Altria och dess tobaksvarumärken, inklusive ikoniska Marlboro, en stor fördel i en bransch med en långsam och stadig nedgång. Med ungefär 50% marknadsandelar i cigaretter och rökfria tobaksvaror har Altria ett virtuellt monopol på de marknader det serverar.

Altria har använt sin dominerande marknadsposition för att återge värdet till aktieägarna via återköp av aktier och en stor utdelning (bolaget riktar sig till 80 procent av den justerade vinstutdelningen). Det kraftiga 5% -utbytet är dock bakom 49 år i följd årliga utdelningsstigningar, så det här är ingen flyga vid nattetid med en fet utdelning för att locka in investerare. Hur har Altria lyckats fortsätta driva försäljningsresultat och utdelningar, högre? På grund av arten av sina produkter och bristen på ny konkurrens har Altria kunnat höja de priser som den tar över tiden, mer än att kompensera effekten av en långsammare efterfrågan.

Altria är i själva verket en investering i kassako. Med detta sagt väntar det inte på att företaget bara ska dö av (något som troligtvis kommer att ta decennier att hända förresten). Det satsar också på ny teknik som vaping och burnless tobaksvaror (dess iQOS-linje). Investeringar som dessa bör bidra till att utöka bolagets dominerande marknadsposition, eftersom det utnyttjar sina ledande varumärken på nya områden.

Om du inte kan hantera ett så kallat "synd" lager, köp inte Altria. Men det har verkligen ett virtuellt monopol på amerikansk tobak och använder det för att belöna investerare med stora utdelningar.

Ganska samlingen av virtuella monopolister

Monopol är vanligtvis ganska svåra att hitta, men Mobile TeleSystems, Gilead Sciences och Altria är mycket nära. Trots att dessa företag spänner över utbudet från telekom till sjukvård till tobak, har de en dominerande ställning på nyckelmarknader som de använder för att belöna investerare och bygga för framtiden. Ta dig tid att lära känna dessa högavkastare och du kan till och med lägga till en eller fler i din portfölj.