3 skäl till att jag röstade för sammanslagningen av Rite Aid

3 skäl till att jag röstade för sammanslagningen av Rite Aid

Anonim

Jag inser att det kan vara en kontrarisk och omodern hållning, men jag röstade bara för min blygsamma Rite Aid

(NYSE: RAD)

satsning för kedjans föreslagna sammanslagning med Albertsons. Vi får se hur omröstningen spelar ut när räkenskapen räknas vid aktieägarmötet den 9 augusti, men det är upp till ett uppåtstridigt slag.

Kombinationen av den slingrande läkemedelsaffärsoperatören och den utbredda stormarknadens jätte ger inte exakt traktion på Wall Street. Rite Aid gör en fördjupning för att ägna aktieägarna, vilket det inte skulle göra om det trodde att aktieägarnas acceptans var en slamdunk. Det finns för många naysayers, och välskötta rådgivande företag skakar deras huvuden på planen som skulle skapa en 24 miljarder dollar apotek och snabbköp behemoth.

Jag är självklart inte överens med affärsbasarna. Låt oss gå över orsakerna till att jag röstade för kombinationen av Rite Aid och Albertsons.

1. Rite Aid får en rättvis andel

Rådgivande företag Institutional Shareholder Services (ISS) rekommenderade att rösta mot affären sen i förra veckan. ISS är ganska inflytelserikt med fonder och andra institutionella investerare som har stora block av Rite Aid-aktier, så det är en uppfattning som spelar roll. Glass Lewis - ett annat rådgivande företag smakmakare - talade också ut mot affären.

Det vanligaste argumentet är att Rite Aid aktieägare kommer att få bara 28% till 29, 6% av den sammanslagna enheten. De anser att intressenterna för Rite Aid bör få en tjockare del av det kombinerade företaget. Rite Aid försvarar ägarförhållandet och påpekar att dess tillgångar kommer att bidra med bara 19% av räkenskapsårets beräknade EBITDA, 27% av intäkterna och 24% av eget kapitalvärdet.

Det är lätt att kräva mer, särskilt eftersom det verkar som om Albertsons åker denna rutt efter att ha mött en ljummet mottagning, eftersom den ansågs vara offentlig på egen hand förra året. Rite Aids balansräkning kanske inte är perfekt, men den delvisa tillgångsförsäljningen gör det till en mindre utnyttjad situation än Albertsons befinner sig i dessa dagar. Rite Aid kommer dock aldrig att få lejonens andel av det kombinerade företaget. En nästan 30% skiva är rättvis nog.

2. Synergierna är verkliga

Rite Aid och Albertsons är ihåliga pusselbitar som passar på plats ganska snyggt. Albertsons kommer att kunna utöka namnet Rite Aid genom att rebranding sina snabbköp apotek. Rite Aid kommer att kunna lagra några av Albertsons varumärken. Varje företag kommer att expandera försäljningen och närvaron av den andra.

Tonvikten hävdar att kombinationen kommer att resultera i 375 miljoner dollar per år i kostnadssynergier och 3, 6 miljarder dollar i inkrementella årliga intäkter. Kombinationen skapar legitimt värde, eftersom det hela är större än summan av dess delar.

3. Rite Aid är död på egen hand

Det har gått långt för Rite Aid-aktieägare eftersom planerna att förvärvas av Walgreens Boots Alliance kom tillbaka. Rite Aid bosatte sig för 4, 375 miljarder dollar i en partiell tillgångsförsäljning av 1 932 av sina butiker och tre distributionscentraler, men de senaste två åren med drogistoperatören i limbo lämnade ett varumärke. Rite Aid-aktien säljer på en tredjedel av var det fanns innan Walgreens steg upp som advokat i slutet av 2015.

Återställingsprocessen har varit långsam. Rite Aid - som andra apotek - kämpar med minskande återbetalningsräntor. Konsolidering mellan sjukförsäkringsbolag och generiska tillverkare äter på Rite Aids marginaler. Dess senaste kvartal behandlade investerare en annan justerad nettoförlust från fortsatt verksamhet på platt inkomstökning.

Det är för sent att ringa Albertsons bluff i hopp om att gå bort från denna affär kommer Albertsons att komma tillbaka för att erbjuda 35% eller 40% av det sammanslagna företaget till aktieägarna i Rite Aid. Det finns också liten anledning att tro att den nu mindre Rite Aid kommer att gå bättre i framtiden än när den hade 1.932 fler butiker. Naysayersna kan vinna nästa veckas uppgörelse, men Rite Aid kommer bara att vara så mycket desperat att sniffa ut en ny exitstrategi.