3 tecken du ska sälja GameStop lager

3 tecken du ska sälja GameStop lager

Anonim

Gamestop

(NYSE: GME)

Aktieägarna förföll en brutal 2017, varigenom börsen översteg en fjärdedel av dess värde även när marknaden ökade med mer än 20%. Att underpresterande är ingen anledning för att sälja denna aktie, särskilt eftersom återförsäljaren ställer en stabil försäljningstillväxt och genererar stora vinster för att stödja sin generösa utdelning.

Du bör inte bara hålla beståndet, oavsett vad som händer med verksamheten, heller. Men följande röda flaggor kan innebära att det är dags att gå vidare från din GameStop-investering.

Ledningen missgynnar semestern

GameStop tillkännagav en ökning med 2% i jämförbar butikshandel i slutet av november. Medan det var en viss blygsam uptick markerade det återförsäljarens tredje raka kvartalet positiva kompositioner. Det innebär också att verksamheten är på rätt väg för de totala försäljningsvinsterna år 2017.

Det skulle vara en imponerande vändning från den 11% -nedgång som GameStop publicerade under föregående år. Det skulle också föreslå att denna verksamhet växer lite starkare, med tanke på att cheferna hade börjat året prognoser så mycket som en 5% försäljningsminskning men projicerar nu en ökning av de låga till mitten av enstaka siffror.

Ändå har ledningen fel på sin semesterprognos före - och med stor marginal. I slutet av januari 2017 hade VD Paul Raines och hans verkställande team att sänka sina försäljnings- och vinstutsikter på grund av överraskande svag kundtrafik och störande efterfrågan på spelkonsoler från tidigare generation. På grund av den felbedömningen minskade försäljningen med 11% för helåret i stället för att 8% minskningshanteringen hade förutsagt i början av semesterperioden.

En annan miss som det skulle föreslå GameStops kärnvideospelverksamhet är svagare än ledningen hade hoppats och sannolikt inte kan stödja den bredare verksamheten medan den bygger upp sina nya verksamhetssegment.

Vinstmarginalerna kollapsar

All försäljningstillväxt är dock inte lika, eftersom investerare lärde sig av GameStops senaste kvartalsrapport. Visst, detaljhandlaren lyckades högre comps övergripande under perioden. De flesta försäljningsvinsterna kom emellertid från segmentet tillägnad ny hårdvaruförsäljning, som gynnades av spänning kring Nintendo Switch-utgåvan.

Problemet är att GameStop genererar mycket svagare vinster från dessa hårdvaruförsäljningar än vad den gör från sina använda och nya videospelavdelningar. Bruttomarginalen på hårdvara var 12% av omsättningen förra kvartalet, jämfört med 24% för nya videospel och 44% för pre-owned spel. Den skiftande produktblandningen medförde således att den totala bruttolönsamheten skulle minska till 35% av försäljningen från 36%. Rörelseresultatet minskade också till 4, 4% av omsättningen från 5% för ett år sedan.

Den här droppen skulle inte orsaka larm om numret stabiliseras över tiden. Men det skulle vara en stor fråga om GameStop-shoppare hamnar på att köpa mestadels marginell hårdvara från företaget samtidigt som alla sina programvaruutgifter görs online.

Nya affärslinjer misslyckas

GameStops plan är att mjölka sin dominerande marknadsposition i videospelverksamheten även när spelare flyttar sig från att köpa och handla fysiska spelskivor till förmån för direkta nedladdningar. Under ledningen av nedgången i detta segment är ledningen inriktad på att bygga upp sina nya produktlinjer av konsumentteknik, mobiltjänster och samlarobjekt. Dessa segment ska stå för de flesta vinsterna senast 2019.

Därför skulle svaga prestationer i en eller flera av dessa divisioner vara oroande. Teknikvarumärkesdivisionen har till exempel nyligen lagt upp en överraskningsvinstfall som ledningen berodde på bristen på tillgång till nya Apple- smartphones. GameStop har råd med tillfälliga utmaningar så. Men investerare skulle sannolikt inte lägga upp en rad besvikelsefulla resultat ur de affärssegment där återförsäljaren har tagit sin framtid.