3 gånger Amazon svarade direkt på konkurrenshotande hot

3 gånger Amazon svarade direkt på konkurrenshotande hot

Anonim

Det finns många faktorer som gör Amazon.com

(NASDAQ: AMZN)

ett unikt företag. Det har stört sig huvudet i ett antal tillväxtmarknader, inklusive e-handel, cloud computing och video streaming. Det har varit villigt att offra vinster för långsiktig tillväxt och marknadsandel på ett sätt som inget annat företag med sin storlek har. Men företagets kultur har också avstått från varandra.

Det finns många Bezos-mantrar som styr företaget, men ingen gör mer än det här: "Sätt kunden först. Invent. Och var tålamod." Bezos säger att de tre riktlinjerna har varit hemligheten för företagets framgång.

Vid utarbetandet av den första punkten har Bezos upprepade gånger sagt att företaget är besatt av kunder snarare än fokuserat på konkurrenter, och att det svarar på kundernas behov snarare än konkurrenshot.

Bezos är dock känd som en cutthroat-konkurrent och främjar en konkurrensutsatt miljö både inom företaget och på de marknader där den är verksam. Han har famously sagt om rivaler, "Din marginal är min möjlighet". Även om tanken att Amazon bara bryr sig om kunder och inte konkurrenter kan buffra företagets image som konsument älskling, är det långt ifrån sanningen. Här är tre tillfällen, inklusive en bara förra veckan, när Amazon svarade direkt och bestämt mot konkurrenskraftiga hot.

1. Fri frakt och Wal-Mart

För ett år sedan lyfte Amazon upp sin minsta order för gratis frakt för icke-Prime-medlemmar från $ 35 till $ 49. Flyttet sågs som en drivkraft från Amazon för att uppmuntra kunder som inte redan anmälde sig till Prime-medlemskap och att trimma exploderande fraktkostnader.

Under det gångna året har Wal-Mart Stores, Inc.

(NYSE: WMT)

har intensifierat sitt fokus på e-handel, utökat sitt online-inköpsprogram och förvärvar Jet.com för 3, 3 miljarder dollar. Som en del av den strategin sade Wal-Mart för en månad sedan att den skulle erbjuda gratis två dagars frakt på order av $ 35 eller mer i ett försök att utmana Amazon Prime. Bara några veckor efter att Wal-Mart gjorde detta tillkännagivande, sänkte Amazon sitt fria fraktminimum igen till $ 35, tillbaka ner från $ 49, i ett tydligt svar på Wal-Mart. I synnerhet lovar Amazon inte två dagars frakt för sådana order, för att reservera den förmånen till Prime-medlemmar.

Ändå visar flytten hur nära Amazon skyddar sin fördel i e-handel och dess rykte för snabb, fri frakt.

2. Diapers.com face-off

Under 2010 noterade Amazon att dess blöjaförsäljning, en nyckelkategori som den hjälper till med att ta in nya föräldrar, glider, går istället för att starta upp Quidsi, som ägde Diapers.com. Amazon behandlade problemet genom att försöka köpa Quidsi, men när det blev avböjt svarade det genom att släppa sina blöjpriser med så mycket som en tredjedel i ett försök att förstärka Quidsi till en försäljning. Även om Quidsi fick ett bud från Wal-Mart, visade Amazons strategi framgångsrikt och köpte Quidsi för 545 miljoner dollar i november 2010.

I synnerhet Amazon står inför igen med Quidsi grundare Marc Lore, som fortsatte att hitta Jet.com efter en tvåårig stint med Amazon efter Quidsi-inköpet. Lore har nu Wal-Marts stöd när han försöker på ett annat angrepp på Amazon, ännu en anledning till att denna rivalitet bara värmer upp.

3. Everyday prissättning algoritm

Amazons sofistikerade prisalgoritm, som den anpassar miljontals gånger om dagen, är kanske det bästa exemplet på hur företaget ofta är mer fokuserat på konkurrenter än kunder. Företaget prioriterar till exempel ofta produkter som säljs över de som säljs av leverantörer av tredje part på sin marknad, även när de är billigare, enligt en studie från ProPublica. Amazon ger också en fördel till leverantörer som betalar det för tjänster som uppfyllelse.

Otroligt nog är Amazons närmaste konkurrenter ibland de som säljer på sin webbplats.

En annan studie visade att Amazon manipulerar prisuppfattning genom att ofta erbjuda rabatt på de populäraste objekten, men sällan gör det på mindre populära, vilket skapar uppfattningen att den erbjuder det lägsta priset när det ofta inte är fallet.

Företaget kan förtjänar sitt rykte för att sätta kunden först, eftersom det ofta gör utsläpp som andra företag kanske inte har, och program som Prime har varit kundfavoriter - men det är dumt att anta att Amazon ignorerar konkurrenskraftiga åtgärder bara för att det står så. Liksom alla andra företag måste den reagera på rivaler för att kunna växa och lyckas.