4 saker du behöver veta om Kina och bioteknik investeringar

4 saker du behöver veta om Kina och bioteknik investeringar

Anonim

Det är svårt att berätta vilken form Kinas nästande bioteknikindustri kommer att ta, men en befolkning på cirka 1, 4 miljarder tyder på att den blir stor. Faktum är att du hittar fler diabetiker i Kina just nu än arg fotbollsfans i Tyskland.

Även om du inte investerar direkt i kinesiska biotekniklager, finns det ingen drogmaker på planeten som inte kommer att påverkas av förändringar i markskiftet just nu. Här är några saker att se upp för.

1. Det kommer att bli en biotech-IPO-fest i Hong Kong

Andelar av nya kinesiska bioteknikföretag är på väg att börja flyga runt Hong Kong som kroppar i en Jackie Chan-film. Det beror på att Hongkongs börs löser ut regler som amerikanerna kan ha svårt att tro existerade i första hand.

Bioteknikföretag brinner regelbundet igenom hundratals miljoner dollar innan de kan berätta för investerare när de ska börja tänka på produktförsäljning, men Hong Kong krävde tre års lönsamhet - eller en nära approximation - för att lista aktier. Utbytet kommer att anpassa sina noteringsbestämmelser speciellt för att möjliggöra nystartade bioteknologier, vilket bör uppmuntra en flod av innovatörer att söka kapital.

Bara en handfull större kinesiska drogföretag, som Beigene, har framgångsrikt tappat på de amerikanska aktiemarknaderna. På lång sikt tror jag att du kommer se mycket mer. Hongkong-listor kan bli stegningssteg för företag på tidigt stadium på väg till en dubbel notering som omfattar Nasdaq- börsen.

2. Det finns en stor eftersläpning

I 2014 godkände amerikanska Food and Drug Administration (FDA) Opdivo, en cancerterapi från Bristol-Myers Squibb

(NYSE: BMY)

som tar bromsen från immunsystemet så att det kan bekämpa cancer. Idag i USA är Opdivo ett av fem droger som fungerar på ett liknande sätt, men det vann bara sitt första godkännande i Kina.

En fyraårsfördröjning kan tyckas oselös, men den är långt bättre än genomsnittet. Nästan två tredjedelar av droger godkända i USA mellan 2010 och 2017 är fortfarande inte godkända för att någon ska kunna använda i Kina.

Det finns alla möjliga orsaker till den pinsamma bristen på tillgång till livreddande terapier, men en negativ inställning till utländska testdata var en stor som inte kommer att vara ett problem mycket längre. Den kinesiska FDA har nyligen rullat tillbaka regler som krävde att all data som används för att stödja nya läkemedelsapplikationer samlas in i landet.

Nyligen blev en av WuXi AppTecs biologiska fabriker den första kinesiska anläggningen för att klara en FDA-förhandsgodkännande. Bli inte förvånad om det är den första av många som tillverkar biologiska droger för utländska bioteknik.

3. Återbetalning är ett stort frågetecken

I Kina och nästan alla länder utanför USA ger godkännanden inte nödvändigtvis tillgång till de flesta som bor där. Regeringar är inte under samma pres som privata försäkringsbolag som tävlar om månatliga premier, vilket ger dem enorm förhandlingsstyrka.

Uppskattningsvis 700 000 kinesiska patienter kommer att få sin första diagnos med lungcancer i år, men regeringen slutbetalaren antar förmodligen inte samma listpris på 13, 100 USD per månad som Opdivo kommandon här. Om det överensstämmer med ett högt pris, kan en copayprocent hålla den utom räckhåll för de flesta patienter.

En hel del blockbuster-terapier kan få en stor ökning under de kommande åren, men förvänta dig inte fyrverkerier förrän vi kan se hjulen av regeringens ersättning vridas smidigt.

4. Pengarna strömmar på detta sätt också

Biopharmaceuticals är en av 10 strategiska industrier som kommer att expandera som en del av det djärva kinesiska dröminitiativet. Det innebär ett stort antal investeringar i lokala och utländska bioteknikföretag.

I hela 2016 flyttade omkring 200 miljoner dollar i kinesiskt riskkapital till privata amerikanska bioteknikstarter. Under de första tre månaderna av 2018 hoppade den siffran till 1, 4 miljarder dollar, vilket var cirka 40% av den totala ökningen inom hela branschen under perioden.

Under första halvåret 2018 började rekordbindning 32 nya biotekniklager handla på Nasdaq-börsen. En uppsjö av välfinansierade biotekniska uppstart kan nu leda till en del rekordbrytning under de kommande åren.

Key takeaway

Initiativ tenderar att förlora fart, men stora företag gör det inte. Den kinesiska drömmen kan driva några biotekniklager högre, men en förening ensam bör inte driva några köp- eller säljbeslut. Stå fast med välskötta företag som kan lyckas oavsett hur sakerna skakar ut i Kina och du får en mycket bättre chans att komma framåt i längden.