5 skäl till att köpa småkaprispottar i stället för stora mocka-marijuanaaktier

5 skäl till att köpa småkaprispottar i stället för stora mocka-marijuanaaktier

Anonim

Marihuana-industrin har blommat framför ögonen på mycket kort tid. Det här årtiondet ensam vi har bevittnat 10 amerikanska stater ger det gröna ljuset till rekreationsväxter och stod i vördnad, eftersom Kanada slutade nio decennier av rekreationsmarihuanaförbudet detta förra oktober. En gång ett tabuämne som svepte under lagret av lagstiftare är cannabisindustrin nu en legitim affärsmodell som är mogen för investeringar.

Hur stor kan potten industrin bli? Tja, det beror på din föredragna källa. Investeringsföretaget Cowen Group förutser 75 miljarder dollar i världsomfattande försäljning år 2030, med Arcview Market Research och BDS Analytics som kräver upp till 31, 3 miljarder dollar i global försäljning år 2022. För sammanhanget uppskattade denna duo 2018 globala försäljningar på 12, 8 miljarder dollar. Oavsett vilken källa du föredrar, är utgångspunkten att det finns många intäkter dollar att gå runt och förmodligen stora vinster att följa.

Den stora frågan är och förblir: Vilka kruklager ska du köpa?

Glöm varumärkesnamn marihuana lager och fokusera på småkapslar

Mid-cap och big-cap marijuana aktier har varit preferensen av investerare fram till denna punkt. Namnen som Canopy Growth

(NYSE: CGC)

, Aurora Cannabis, Tilray och Cronos Group

(NASDAQ: CRON)

har lämnat många av sina kamrater att äta damm. Men är dessa verkligen potten lager du borde äga framåt? Mitt argument skulle vara att de inte är det.

Snarare ser jag betydligt fler möjligheter i småkapital marijuana lager (tänk $ 200 miljoner till $ 1, 5 miljarder i marknads cap). Här är fem fasta skäl till att köpa småpärlgrytlager i stället för den kända kvartetten som nämns ovan att Wall Street inte kan tyckas få tillräckligt med.

1. Små caps har bättre chans att bli lönsamma

Förmodligen den främsta anledningen att överväga småkapital marijuana lager är att de få företag som har varit lönsamma i början av tiden är betydligt mindre i storlek. Tänk på det här ett ögonblick: Canopy Growth har förlorat mer än 400 miljoner kanadensiska dollar under de första nio månaderna av fiscal 2019, men Wall Street har smörjat företaget med en marknadsandel på 16 miljarder dollar. Är det meningsfullt? Grundläggande, inte en bit!

I stället anser fastighetsinvesteringar (REIT) Innovative Industrial Properties

(NYSE: IIPR)

som ett grytlager du kan lita på. En cannabis REIT är ett företag som förvärvar mark med växande och / eller bearbetningsanläggningar och hyr sedan ut dessa tillgångar under en längre tid. I Innovative Industrial Properties fall har det ett dussin egenskaper i 10 stater och dess ursprungliga leasingavtal sträcker sig mellan 15 och 20 år, utlåning till förutsägbart långsiktigt kassaflöde. Plus, varje leasing kommer med en inbyggd 3, 25% årlig hyreshöjning och en 1, 5% förvaltningsavgift kopplad till bashyran. Det innebär att företaget kan växa via förvärv såväl som organiskt.

Innovativa industriella egenskaper, med relativt liten marknadsandel (640 miljoner dollar), har varit lönsamma i mer än ett år nu och har ökat sin kvartalsutdelning två gånger sedan den publicerades i New York i december 2016. Du hittar inte ett stort krukpottlager som kan leverera resultat som dessa.

2. Det finns mindre bakade premie

För det andra kommer du att upptäcka att små kepsar med potatis har betydligt mindre inbundet premie i förhållande till de ovan nämnda fyra Wall Street-darlingsna. Större grytlager har ofta höjts till stora amerikanska börser och har haft höga prismål som tilldelats dem. Det är inte fallet för små-cap marijuana lager under radar.

En av mina favorit dolda pärlor i pottenindustrin är OrganiGram Holdings

(NASDAQOTH: OGRMF)

, som för närvarande har en marknadsandel på cirka 750 miljoner dollar. OrganiGram, som är baserat i New Brunswick, är på väg att producera 113 000 kilo årligen vid topp. Jämförbart kommer Cronos Group sannolikt att generera bara några tusen kilo mer i årsproduktionen än OrganiGram, men det ligger runt en marknadsandel på över 3, 8 miljarder dollar. Visst har Cronos Group en varumärkesinvesteringsinvesterare i Altria, men de två företagen är praktiskt taget identiska med produktionskapaciteten, med OrganiGram som får kanten i produktionskostnader, enligt min åsikt.

3. Bättre inköpspotential

Även med Constellation Brands, som tar en kapitalandel på 4 miljarder dollar i Canopy Growth och Altria tar en aktie på 1, 8 miljarder dollar i Cronos Group, är ingen av dessa varumärkesnamn marijuana-aktier garanterade att köpas ut när som helst, om än någonsin. Det skulle vara väsentligt lättare för storskaliga weedbestånd eller intresserade parter i dryckes-, tobaks- eller läkemedelsindustrin att slå upp ett snabbt växande företag med en marknadsandel på under 1, 5 miljarder dollar än vad Constellation skulle veta hur man skulle komma upp med nästan $ 10 miljarder mer i kapital för att köpa aktierna i Canopy som det inte redan äger.

Till exempel, HEXO s

(NYSEMKT: HEXO)

VD Sebastien St-Louis har varit uppe på att han inte vet om hans företag kommer att vara en köpare av andra företag som kanadensiska växer industrin konsolideras eller om HEXO blir en buyout kandidat. St-Louis sade i en intervju med Montreal Gazette: "Under fem år kan det finnas fyra globala cannabisföretag och om HEXO är en köpare eller en säljare på den resan, är det viktigt för våra aktieägare att delta i det för att bli en av de fyra. Det är säkert att om någon kommer och erbjuder en premie på 150 procent i morgon, så är vi till salu. "

Med 108 000 kilo hög årlig produktion och ett femårigt leveransavtal med Quebec för ett aggregat på minst 200 000 kilo, skulle HEXO ha mycket att erbjuda en domare.

4. Gott om partnerskapslöst

Canopy Growth och Cronos Group kan tyckas ha kanten när det gäller partnerskapsmöjligheter, men jag kan försäkra dig om att småkapitalandelar är lika tilltalande, om inte mer från ett värderingsperspektiv, till externa branscher som söker en partner.

Till exempel landade Quebec-baserade HEXO inte bara sig som ett landmärkeförsörjningsavtal inom sin provins, men i början av augusti, då rykten var att virvla om dryckeselskap som letade efter partnerskap med cannabisföretag, bildade det ett joint venture med alkoholjätten Molson Coors Brewing . Samriskföretaget 57, 5% -42, 5%, där Molson Coors har en majoritetsandel, kommer att göra det möjligt för de två företagen att undersöka och utveckla cannabisinfuserade drycker under varumärket Truss. Med Hälsa Kanada inrättat för att utvidga de typer konsumtionsalternativ som finns tillgängliga för konsumenterna i det kommande fallet, kan HEXO och Molson Coors vara bland de första som lägger en alkoholfri cannabisinfuserad dryck på apotekshyllor.

Lång historia kort marknadsstorlek är inte en indikation på partnerskapsmöjligheter inom cannabisindustrin.

5. Små caps har otroligt fokus

Sist men inte minst, småföretagspotbolag kommer sannolikt att ha mycket bättre strategiskt fokus än stora eller medelstora företag. Large Cap Canopy Growth har närvaro i mer än ett dussin utomeuropeiska länder, är redo att komma in på den amerikanska hampmarknaden, har ett partnerskap med Constellation, har flera växande webbplatser och är involverad i medicinsk cannabisforskning. Det är antagligen utsträckt tunt eftersom det har så mycket på gång på en gång.

Jämför nu detta med OrganiGram Holdings, som bara har en enda växthus i Moncton, New Brunswick. OrganiGram har kunnat utnyttja sitt växande utrymme fullt ut genom att införliva ett tredelat växande system vilket möjliggör att företaget producerar 113 000 kilo som spänner över bara 490 000 kvadratmeter odlingsutrymme. Denna avkastning är ungefär dubbelt så mycket som branschgenomsnittet, och det är troligt att organiGrams kostnader ligger långt under sina jämnder.

OrganiGram har, liksom sina större kamrater, också fokuserat på oljeproduktionen i CBD, som har ett högre pris och mycket bättre marginaler än traditionell torkad blomma.

Faktum är att små kepsar med potatis erbjuder mer potential än Wall Streets mid- och big cap darlings.

Kolla in det senaste

resultatavropskript för företag vi täcker

.