5 Takeaways från Starbucks resultatberättelse

5 Takeaways från Starbucks resultatberättelse

Anonim

Nyligen Starbucks

(NASDAQ: SBUX)

hade sin andra rapportperiod för det fjärde kvartalet, med en dämpad reaktion från marknaden. Försäljningen ökade med 14%, men den siffra ökade ytterligare 5% från konsolideringen av East China-verksamheten, tillsammans med utländsk valuta. Medan vinsten per aktie bara ökade med 4, 4%, påverkades detta antal negativt av omstruktureringskostnader i samband med stängning av Teavana-butiker samt nedskrivningar i Schweiz. Emellertid minskade EPS-tillväxten med 17, 8% på en icke-GAAP-basis.

Starbucks är nu ett spridande globalt kolossus med 28.209 butiker på 76 marknader, så försök att bedöma företagets övergripande tillstånd kräver att man analyserar flera uppsättningar och tar. Låt oss titta förbi rubriknumren och fokusera på vad du behöver veta.

Comps är kung

De primära metriska detaljhandelsanalytikerna ser först ut att vara samma butik, vilket visar hur befintliga butiker gick i förhållande till förra året. Företag med växande kompositioner anses generellt som hälsosamma, medan negativa eller platta kompositioner vanligtvis är stora röda flaggor. På den fronten var Starbucks resultat relativt solida, men inte så bra:

Starbucks Q2 2018

SSS tillväxt

Ändring av transaktioner

Ändring i biljett

Americas

2%

0%

3%

Kina och Asien Stilla havet

3%

0%

3%

Europa, Mellanöstern, Afrika

(1%)

(4%)

3%

Consolidated

2%

(1%)

3%

Kvartalet ökade med 2% under Starbucks 3% -5% mål för 2018, och negativ transaktionsökning är verkligen värt att övervaka. Ändå upprepade ledningen sin 3% -5% vägledning, men det förväntar sig nu att comps ska ligga i den nedre delen av det intervallet. Ledningen noterade också att trenderna förbättrades i USA under kvartalet, från 1% i januari till 3% i februari och mars.

Smörgåsar att väga på vinst?

En negativ trend att övervaka är marginaler, eftersom rörelsemarginalen för icke-GAAP sjönk globalt från 17, 9% till 16, 2%. Om företaget bara kan växa på bekostnad av vinst, skulle det inte vara ett gott tecken; Marginalerna berodde emellertid främst på två faktorer: ökad ersättning till anställda och den växande betydelsen av mat, vilket är lägre marginal men växte till 22% av försäljningen (upp 100 punkter).

Medan dessa är kortfristiga negativa har Starbucks alltid balanserat vinst genom att ta hand om sina medarbetare, och den senaste skattesänkningen gjorde det möjligt för företaget att återinvestera i denna allt viktigaste tillgången. Vidare bidrar livsmedelsökningen till övergripande marginal dollar, även om marginalprocenten minskar. Ledningen hävdade att livsmedel regelbundet bidrar med cirka en procentenhet jämförbar försäljningstillväxt, vilket är hälften av tillväxten för 2% jämfört med kvartalet. Ledningen anser också att det också kan ge extra besparingar från att minska avfallet (mestadels från osålda livsmedel) genom att bättre hantera lagerinventarier till ett belopp av 170 miljoner dollar under det här räkenskapsåret.

Den viktigaste kunden

My Starbucks Rewards-programmet är oerhört viktigt för Starbucks. Medan MSR-medlemmar endast utgör cirka 20% av kundbasen, står de för cirka en tredjedel av den totala försäljningen. Kvartalet visade fortsatt positiva tecken i MSR, med medlemskap som växte 12% till nästan 15 miljoner - det är av totalt 75 miljoner kunder - och genomsnittlig utgift per belöningsmedlem ökade i mitten av enstaka siffror. Det är uppenbart att få folk till belöningsprogrammet är avgörande för Starbucks.

För att locka till sig ännu mer i programmet planerar ledningen nu att öppna upp MSR-funktioner som mobilorder och betalning till icke-MSR-medlemmar, utnyttja Wi-Fi-registrering i butiker och marknadsföra eftermiddagen Happy Hour för att konvertera fler kunder. Genom att skapa mer digitala en-till-ett-relationer, genom vilka Starbucks kan skräddarsy kampanjer till en persons specifika smakar (så det behöver inte vara som reklam) är det avgörande för företaget framåt och resultaten var solida på den här fronten.

Behöver du en eftermiddagskratt?

När det gäller eftermiddagar fokuserar Starbucks nu på insatser för att öka denna dagslängd med lägre volym. Medlemmar utanför MSR utgör 50% av eftermiddagsförsäljningen, en högre andel än morgnarna, och företaget hoppas att konvertera mer till programmet med en nyskapad Happy Hour-kampanj. Happy Hour brukade vara en övergripande rabatt på Frappuccinos, men den kampanjen har stagnerat nyligen.

Starbucks har börjat bredda eftermiddagen engångs kupongen till ett bredare utbud av drycker baserade på individuella köpmönster. Eftermiddagen kommer också att fokusera på kalla drycker som fortsätter att växa - faktiskt även under de senaste vintermånaderna utgjorde kalla drycker 40 procent av Starbucks omsättningstillväxt. Kalla framgångar har inkluderat Nitro Cold Brew, och det nyligen introducerade Cold Foam-lagret ispressat.

Detta förnyade eftermiddagsfokus är större än bara enstaka kampanjer. COO Roz Brewer hävdar Starbcuks berättar nu, "en längre, fullare historia" på eftermiddagen, och "faktiskt går efter en kundbas som vi verkligen inte har berört".

Kina - den sovande jätten

Slutligen är det viktigaste inslaget i Starbucks tillväxthistoria Kina, så mycket att företaget gör sin egen separata investeringsdag på Kina den 16 maj. Otroligt anser Starbucks ledning att Kina-möjligheten är 1200 gånger den amerikanska

Hur kommer företaget till ett så högt tal? Tja, Kinas medelklassprojekt att växa till ungefär 600 miljoner år 2021 enligt prognoser, ungefär dubbelt så mycket som USA: s befolkning. Mängden kaffe som konsumeras per capita i Kina är dock bara en halv kopp jämfört med 300 koppar per capita i USA, eller 600 gånger större. Att tillämpa det på två gånger befolkningen får dig till 1200.

Naturligtvis är detta på lång sikt, och att uppnå den typen av tillväxt skulle innebära att Kina omvandlas till mer av en kaffekultur. Fortfarande, starka 4% comps från Kina förra kvartalet på en snabbt växande butiksbas visar Starbucks är väl på väg.

Kan Starbucks leverera?

Starbucks hade ett underwhelming första kvartalet, men starka tecken i MSR och Kina var uppmuntrande. Dessutom investerar företaget i sitt folk och experimenterar för att ta itu med problemområden som eftermiddagar. Långsiktiga investerare har ingen anledning att panik: håll fast vid Starbucks