AeroVironment avslutar laddningsmarknaden för elfordon

AeroVironment avslutar laddningsmarknaden för elfordon

Anonim

Det var lång tid att komma, men i slutändan AeroVironment

(NASDAQ: AVAV)

fattade rätt beslut: Det är biten kula, lämnade bilindustrin och valts att bli en ren-spelare av obemannade flygbilar.

Nyheterna kom på måndag. För 35 miljoner dollar kommer AeroVironment att sälja sin verksamhet "Effektiv Energisystem" (EES) till tyska bildleverantör Webasto. Därigenom behåller AeroVironment sina mycket större obemannade flygbilar ("UAVs") eller som de oftare kallas "drones" -verksamhet och omvandlar sig effektivt till ett rent spel på dronor - både för militär och civil använder.

Varför gå ur el?

AeroVironment har sedan dess tidigaste dagar som offentligt företag, långt tillbaka 2007 delat upp sina ansträngningar mellan två huvudavdelningar: droner å ena sidan och utrustning för snabb laddning av elbatterier å andra sidan. Under det följande decenniet har emellertid en av dessa divisioner klart överträffat den andra. UAV-försäljningen har mer än fördubblats medan försäljningen inom fordonssystemen uppgår till bara 27 procent.

Elektriska bilar är alla raseri bland investerare idag, med till och med bilföretag så traditionella som General Motors och Volkswagen gör stora satsningar på elteknik. Den här veckans tillkännagivande från Tesla VD Elon Musk, som säger att hans modell 3 fabriker nu slår ut elbuggier med en hastighet på 3.500 enheter per vecka, kan bara öka entusiasmen för elbilar. Det verkar nu som en underlig tid för AeroVironment att besluta att sälja sin verksamhet som laddar alla dessa bilbatterier.

Och ändå, så vild som spänningen om elbilar kan vara, talar på AeroVironment en annan historia. Data från S & P Global Market Intelligence visar tydligt att den här verksamheten har varit en förlorare för AV, med "intäkterna för effektiva elenergisystem" förra året kom 30 procent under sina nivåer för fem år sedan och EES-bruttoresultatet minskade med 32 procent.

Dags att fokusera

Däremot har intäkterna från obemannade flygfordon sänkts vid AeroVironment - ner 16% under de senaste fem åren till 229 miljoner dollar bokat förra året - vinsten på dessa försäljningar har förbättrats i stor utsträckning. Vid 93 MUSD i bruttovinsten förra året tjänar UAV-försäljningen AV en 40, 6% bruttovinstmarginal jämfört med knappt 25% marginaler på EES.

Förra månaden prydde AeroVironment den upphandlade försäljningen för bara en typ av UAV som den gör - Switchblade "kamikaze" drone - ökade 111 miljoner dollar under de senaste 10 månaderna. Switchblade är en fjärrstyrd drone beväpnad med en liten krigshuvud. Det är tillräckligt liten för att en infanterist ska bära och starta från ett rör (som en murbruk). Switchblade flyger sedan till sitt mål, som omdirigerar realtidsvideo från en inbyggd kamera. Dess operatör kan bokstavligen titta på när de styr Switchblade till sitt mål, vid vilken tid vapnet spärrar sitt krigshuvud, förstör det sista som ses genom kameran - och inget annat.

Den amerikanska militären köper Switchblades hand over näve genom "Urgent Need"-order via Pentagon. Och inte bara den amerikanska armén, men nu har även US Marine Corps börjat lägga AeroVironment Switchblades till sin arsenal.

Bara en månad tidigare hade företaget meddelat ett nytt initiativ som den arbetar med för US Navy's Coastal Riverine-styrkor. Unarmed AeroVironment Puma övervakningsdroner kommer att samarbeta med Switchblade-attackdronorna för att skapa ett integrerat försvarsnätverk, där Pumas upptäcker hot och Switchblades som neutraliserar dem. AeroVironment planerar att börja använda systemet för marinen så tidigt som hösten 2018.

Varför det här är rätt drag

Om Switchblade-order fortsätter att komma in till en nivå av 111 miljoner dollar per år, kommer de lätt att stå för nästan hälften av AeroVironments verksamhet och bidra till att öka lönsamheten för verksamheten som helhet utöver vad AeroVironment tjänat under belastning med den underpresterande EES enhet. Främst från distraktionen att springa vad som står för en civil auto parts verksamhet är det också fullt möjligt att vi ser att företaget förbättrar marginalerna för sin dronesverksamhet genom att lägga större fokus på det.

Oavsett om verksamheten kommer att förbättras nog för att motivera aktieens värdering av 45 gånger vinst, är det naturligtvis en öppen fråga. Jag skulle inte tänka mig att se AV: s fria kassaflödesnummer förbättras bara en bit. För närvarande genererar företaget bara cirka 0, 66 USD i realt vinst för varje $ 1 i GAAP "nettoresultat" som det rapporterar.

Men om du frågar mig är det minst ett steg i rätt riktning att bli av med EES-avdelningen.