AMDs grafikmarknadsandel är nästan decennium låg

AMDs grafikmarknadsandel är nästan decennium låg

Anonim

Fjärde kvartalet 2018 var det värsta fjärde kvartalet på mer än ett decennium för grafikkortsmarknaden, enligt Jon Peddie Research. Övergripande ombordstigningar sjönk mer än 40% året över som både Advanced Micro Devices

(NASDAQ: AMD)

och rival NVIDIA

(NASDAQ: NVDA)

hanterade efterdyningarna av sprängningen av kryptocurrency bubblan. En svag efterfrågan och överskott av lager har orsakat stora problem för båda företagen.

På en mycket svår grafikkortsmarknad förlorar AMD snabbt marken. Företaget lyckades med en marknadsandel på bara 18, 8% under fjärde kvartalet, medan NVIDIA hävdar resten. Det ligger knappt 7 procentenheter från tredje kvartalet, och det är cirka 15 procentenheter från föregående år.

AMD har inte varit så långt bakom sedan mitten av 2015, när NVIDIAs GTX 900-serie regerade högsta. AMD hade vunnit tillbaka en del av den förlorade delen bland cryptocurrency boom, men de vinsterna har nu försvunnit.

Kolla in det senaste inlösensamtalet för Advanced Micro Devices och NVIDIA.

Silverkantad

Den goda nyheten för AMD är att denna marknadsandelstakt sannolikt är tillfällig. Lagerkorrigeringen knackar ner båda företagens försäljning centreras på mellanslagna grafikkort, där AMD har den starkaste närvaron. AMD har kämpat kraftigt för att bryta tillbaka in i den höga delen av marknaden, men det har i stort sett misslyckats. Företaget försökte igen tidigare i år med Radeon VII, men det är nog inte tillräckligt för att flytta maktbalansen.

När lagerkorrigeringen ligger bakom AMD, bör efterfrågan på mellanslag grafikkort normalisera. NVIDIA kommer fortfarande vara marknadsledande utan stor tvekan, men AMDs marknadsandel kommer sannolikt att återhämta sig åtminstone en bit.

AMD har också fördelen av icke-GPU-produkter för att kompensera slumpförsäljningen. Företagets Ryzen PC-processorer och EPYC-server-processorer har vunnit andel, och tillväxten från dessa produkter var tillräcklig för att driva upp AMDs fjärde kvartalsintäkter med 6% året innan.

Det blir värre innan det blir bättre

Fjärde kvartalet var dåligt för AMDs grafikaffär, men det första kvartalet i år kommer att bli mycket sämre. AMD ser att totala intäkterna sjunker med 24% året innan trots tillväxten från sina CPU-företag. Förlorade intäkter från kryptokurrencyrelaterad grafikkortsförsäljning under föregående år i kombination med överskottskanalsinventering kommer att göra ett nummer på grafikaffären.

Kanalinventeringssituationen bör för det mesta lösas snart. NVIDIA förväntar sitt första kvartal att markera botten för sitt spelverksamhet, och AMD förväntar sig förbättringar efter vissa spillover i andra kvartalet. Men det är svårt att säga exakt vad en "normal" grafikkortsmarknad ser ut. Marknaden har inte varit normal sedan början av 2017, innan marknaden för kryptocurrency gick haywire och drev upp priserna på grafikkort.

På samma sätt som NVIDIA och AMD underskattade hur mycket av effekten cryptocurrency crash skulle ha på sina spelföretag skulle de kunna överskatta hur mycket efterfrågan det kommer att finnas när marknaden har återgått till normal.

Nya produkter kommer att hjälpa senare i år

AMD har förlorat till NVIDIA så länge eftersom NVIDIAs produkter helt enkelt varit bättre. Men en ny rad grafikkort som ska startas någon gång i år kan förändra saker. AMD planerar att släppa grafikkort baserat på sin nya Navi-arkitektur år 2019. Dessa kort kommer att byggas på en 7-nanometer tillverkningsprocess, medan NVIDIAs senaste RTX 20-serie kort använder en 12-nanometer-process.

NVIDIAs skyhöga prissättning kan öppna dörren för AMD för att stjäla marknadsandelar. NVIDIAs RTX 20-seriekort är dyra, med svaga värdeförslag jämfört med tidigare generationer av kort. Om AMD-priserna Navi aggressivt skulle det kunna göra NVIDIAs prishöjningar ser exakt dumt ut.

AMDs marknadsandel kan mycket väl minska ytterligare under första kvartalet, eftersom lagerkorrigeringen fortsätter. Men situationen bör börja förbättras senare i år.