Amgen Q4 Resultat Resultat: 2 saker att hata och 2 saker att gilla

Amgen Q4 Resultat Resultat: 2 saker att hata och 2 saker att gilla

Anonim

Amgen

(NASDAQ: AMGN)

Aktieägarna blev vana vid blandade resultat 2017. Medan bolagets omsättningstillväxt var bäst i anemin, redovisade Amgen respektabel vinst per aktie efter justering för speciella poster. Detta var fallet för årets tre första kvartal.

Men resultatet blev inte blandat när Amgen tillhandahöll en uppdatering på fjärde kvartalet efter att marknaden stängdes på torsdagen. Och nyheterna var inte positiva. Medan det fanns några saker för investerare att verkligen hata om bioteknikens fjärde kvartalsresultat var det också ett par saker att gilla.

Saker att hata nr 1: sjunkande intäkter

Amgen fortsatte att uppleva en total nedgång i omsättningen under fjärde kvartalet. Totala intäkter sjönk med 3% från år till år till 5, 8 miljarder dollar. Det är lätt att upptäcka varför.

Försäljningen för Amgens bästsäljande produkt, Enbrel, sjönk 13% från föregående år till 1, 37 miljarder dollar. Det läkemedel mot autoimmuna sjukdomar står inför hård konkurrens. Dessutom har Amgen sänkt prissättningen på Enbrel. Kombinationen av lägre enhetsbehov och reducerad prissättning gav en dubbel whammy.

Företagets nummer 2-läkemedel, Neulasta, hjälpte inte att kompensera Enbrels nedgång. Försäljningen för läkemedlet, som hjälper till att förhindra infektion efter kemoterapibehandling, var i princip platt år över året.

Saker att hata nr 2: platt vinsttillväxt

Talar om platt och saker att hata, meddelade Amgen en platt resultatutveckling under fjärde kvartalet. Biotekniken redovisade justerat resultat per aktie på 2, 89 USD för perioden, exakt samma mängd som det bokfördes under fjärde kvartalet 2016. Och hela historien är faktiskt sämre.

Amgens justerade nettoresultat sjönk med 3% från år till år till 2, 1 miljarder dollar. Återköp av aktier hjälpte företaget att undvika en justerad minskning av vinst per aktie. På en GAAP-basis rapporterade Amgen en nettoförlust i fjärde kvartalet på nästan 4, 3 miljarder dollar, betydligt sämre än 1, 9 miljarder dollar i resultat under föregående år. Förlusten härrörde emellertid från en engångsavgift på 6, 1 miljarder dollar relaterad till effekterna av USA: s bolagsskattereform.

Saker att gilla nr 1: stor kontantlager

Nu för några bra nyheter. Amgen fortsätter att skapa starkt kassaflöde. Trots att intäkter och justerad nettoresultat sjönk i fjärde kvartalet jämfört med föregående år rapporterade bolaget kostnadsfritt kassaflöde på nästan 2, 9 miljarder dollar, precis som det gjorde under fjärde kvartalet 2016.

Detta fria kassaflöde bidrog till att Amgen ökade sina kassaflöden till nästan 41, 7 miljarder dollar, inklusive kontanter, likvida medel och omsättbara värdepapper. Den största delen av denna mängd gjordes utanför USA. Den skattereformslagstiftning som nyligen genomförts i USA kommer att tillåta Amgen att repatriera offshore-kontanter till en reducerad skattesats.

Saker att tycka nr 2: fler aktieåterköp och högre utdelning på vägen

Kanske är de bästa nyheterna för aktieägarna att Amgen planerar att skicka mycket pengar till dem på ett par sätt. Biotechs styrelse godkände ytterligare 10 miljarder dollar för återköp av aktier utöver de befintliga 4, 4 miljarder kronor i återköpsbeviljande av aktier per 31 december 2017. Förra året köpte Amgen tillbaka 3, 1 miljarder dollar av sin aktie.

Amgen tillkännagav också en utdelningstillväxt om 15%. Detta markerar bolagets sjunde året i följd av utdelningshöjningar. Sedan starten av sitt utdelningsprogram 2011 har Amgen ökat utdelningen med 371 procent. Dess utdelning ger nu 2, 76%.

Saker att undra på

Jag tror att det också finns flera saker för Amgen-investerare att undra på. En sådan sak är huruvida Amgen VD Bob Bradways optimism om företagets långsiktiga tillväxtförare är motiverat.

Vid JP Morgan Healthcare Conference, som hölls i början av januari, listade Bradway fem droger som han förutspådde skulle göra det möjligt för Amgen att växa i framtiden. Endast en av dem är för närvarande ett blockbuster med en stark försäljningsökning - osteoporosläkemedlet Prolia. Däremot är juryn fortfarande ute på kolesterolläkemedlet Repatha, flera myelomläkemedel Kyprolis, migränläkemedel Aimovig och Amgens biosimilarer.

Det finns dock skäl för Bradways optimism. Repathas produktmärkning återspeglar nu läkemedlets potential att förhindra hjärtattack och stroke. Kyprolis kan få en användbar etikettuppdatering som visar positiva övergripande överlevnadsresultat, med ett FDA-beslut som förväntas senast den 30 april 2018. Aimovig ska vinna godkännande i maj.

Kanske är den största saken att undra på, emellertid, vad Amgen kan göra på förvärvsfronten. Bradway erkände vid JP Morgan konferensen att det finns "potential för att göra lite attraktiv affärsutveckling." Rätt affär kan ge investerare något annat att tycka om Amgen - och kanske till och med kärlek.