En annan minskning av intäkterna förväntat för IBM

En annan minskning av intäkterna förväntat för IBM

Anonim

Internationella affärsmaskiner

(NYSE: IBM)

kommer att ha en ny chans att ändra berättelsen när den rapporterar resultatet för tredje kvartalet efter att marknaden stängt tisdag den 17 oktober. Den århundrade gamla tekniken har rapporterat 21 på varandra följande kvartaler av minskade intäkter. Tillväxtföretag som cloud computing sätter upp imponerande siffror, men äldre företag fortsätter att komma överens.

En stor svängvind för IBM under tredje kvartalet var lanseringen av sin senaste mainframe, z14. Varje mainframe uppdatering utlöser uppgraderingar från IBMs installationsbas, vilket ger en tillfällig boost till topplinjen. Det kan räcka för att stoppa IBMs långa glida i intäkter, även om analytiker förväntar sig en annan nedgång.

Vad hände förra kvartalet

IBMs rapport för andra kvartalet var blandad. Intäkterna sjönk 4, 7% året innan, missade analytiker uppskattningar med 160 miljoner dollar. Justerad vinst per aktie takt analytiker uppskattar med $ 0, 23, kommer in på $ 2, 97.

Intäkter från IBMs strategiska imperativ, som företaget kallar sina tillväxtföretag, steg med 7% året innan under andra kvartalet på en konstant valuta basis. Under de senaste 12 månaderna genererade strategiska imperativ 34, 1 miljarder euro av intäkter, cirka 43% av IBMs totala intäkter.

Cloud computing-verksamheten ställde upp mer imponerande tillväxttal. Kvartalsintäkterna för kvartalet ökade med 17%, medan den årliga omsättningskvoten för moln ökade med 32% till 8, 8 miljarder kronor. IBM behöll sitt helårsprognos och fri kontantflödesledning trots intäktsfröken. Företaget förväntar sig 2017 justerat EPS till minst $ 13, 80, med kostnadsfritt kassaflöde beräknat vara ungefär platt jämfört med 2016.

Vilka analytiker förväntar sig

Analytiker förväntar sig att IBM ska rapportera omsättning för tredje kvartalet på 18, 6 miljarder dollar, en minskning med 3, 3% jämfört med motsvarande period föregående år. Det är en mindre snubblar jämfört med andra kvartalet, men det innebär att IBMs mainframe-lansering inte kommer att komma nära att motverka nedgångar i andra delar av verksamheten.

Justerad EPS väntas komma in på $ 3.28, en minskning något från $ 3, 29 i föregående år. IBM har slog analytiker uppskattningar för resultatet för de senaste 11 kvartalen, med analytiker konsekvent underskattar företagets förmåga att behålla bottenlinjen. Den genomsnittliga analysatorns resultatberäkning för 2017 är 13, 75 USD per aktie, lite under IBMs vägledning.

Vad ska vi titta på

IBM tillkännagav sin senaste mainframe-uppdatering tillbaka i juli, men den började bara leverera systemet i september. När tredje kvartalet slutade strax efter det att det första systemet gjorde det ut genom dörren är det oklart exakt hur mycket intäkter kommer att erkännas under tredje kvartalet och hur mycket kommer att skjutas in i fjärde kvartalet.

IBM har vanligtvis ett försäljningsstöd för några kvartaler efter varje uppdatering av huvudramen. Detta kommer att ge en svängvind när IBM ser ut att återvända till intäktstillväxt. Förvänta dig att höra några detaljer om mainframe-lanseringen, inklusive om företaget lägger till nya mainframe-kunder under konferenssamtalet.

Utöver huvudramen bör investerarna hålla ett öga på de strategiska imperativen. Denna grupp av företag måste fortsätta växa för att IBM i slutändan kommer att nå sitt långsiktiga mål för låg ensiffrig årlig omsättningstillväxt. Förlorade intäkter från den äldre delen av verksamheten som är kopplade till krympande marknader måste kompenseras för att IBM ska återgå till tillväxt.

Den nya huvudramen kommer att ge en försäljningsökning över de närmaste kvartalen, med hjälp av snabbväxande företag som cloud computing. Men marknaden kommer inte att tro att IBMs vändning är för verklig tills den börjar producera omsättningstillväxt. Hur nära IBM ska vända det hörnet är oklart.