Är NetEase dagar med hög tillväxt över?

Är NetEase dagar med hög tillväxt över?

Anonim

Genom åren, NetEase

(NASDAQ: NTES)

har utnyttjat de möjligheter som Kinas mobila och online spelmarknad presenterat och har också diversifierats till snabbväxande vertikaler som e-handel för att överbrygga sina utsikter. Inte överraskande har NetEase-investerare varit ett lyckligt parti, eftersom deras investering i den kinesiska internetspecialisten har upplevt fem raka år av dubbelsiffriga procentuella vinster.

Men 2018 ser ut att vara ett år att glömma för NetEase. Företaget verkar förlora sina tillväxtmotorer, sparkar panik bland investerare - som inte tvekar att boka vinster.

Vad ger?

Ovanstående diagram visar tydligt att NetEase s resultatstyrka har avtagit i nästan ett år nu. Marknaden var vänlig nog att se bort från det här problemet år 2017, eftersom företaget var upptagen med att expandera sina e-handelsinkomstströmmar - men NetEase var bara ett steg bort från att förlora sin inkomster, eftersom mobilspel och e-handel är lågmarginaler. Och det tog inte lång tid för företagets botten att flytta söderut när mobilt spel började visa tecken på att svika.

Förra kvartalet NetEase: s online-spelintäkter minskade nästan 19% året innan. Eftersom detta segment levererar nära 64% av bolagets totala intäkter, ledde det till en minskning med 4% i NetEase: s topplinje. Men den verkliga kickern var den enorma nedgången i bolagets resultat: NetEases justerade nettoresultat sjönk nästan 70% året innan året i lokal valuta, och det skickade alarmklockorna ringande.

Mobilspel och e-handel: En förgiftad chalice

Mobilspel och e-handel är stora företag i Kina. Kinesiska konsumenter spenderade 11 miljarder dollar på mobilspel förra året, från endast 3 miljarder dollar 2015. E-handel är en annan snabbväxande möjlighet, eftersom onlineförsäljningen i landet spikade 39% år 2017.

Problemet är emellertid båda är mycket konkurrenskraftiga utrymmen och tuffa företag från ett marginalperspektiv. NetEase har hittat det här på den svåra vägen.

Så länge bolagets mobila spelintäkter växte i en imponerande takt ökade resultatet och marknaden var inte mycket uppmärksam på försämringsmarginalen. Företagets onlinespelintäkter har sjunkit i två kvartaler rakt och minskat med 10% under det sista kvartalet 2017 innan en jämnare minskning denna gång.

Det är dessutom en företagsspecifik svaghet, som NetEase-rivalen Tencent

(NASDAQOTH: TCEHY)

har bevittnat fantastiskt mobilspel dragkraft. Företagets mobila spelbranschen sköt upp 68% året innan till 3, 4 miljarder dollar under första kvartalet. Indikerar att Tencents spel är mer populära än NetEase, vilket inte är överraskande. Den förra har diversifierat sig till det mycket populära Battle Royale spelformatet med Battlegrounds franchise.

NetEase har varit långsam för att göra detta drag, så det har inte kunnat kompensera den avtagande populariteten hos sina äldre spel. Men företaget försöker komma tillbaka på fötterna. Det avslöjade nyligen en pipeline av över 20 mobila och PC-spel, och det kommer att försöka förlänga livet för sina nuvarande spel genom att starta expansionspaket.

Sammantaget kommer NetEase att spendera mer pengar för att få sin mojo tillbaka, så förvänta sig mer tryck på bottenlinjen i kommande kvartal. Sin comeback kan inte garanteras vid denna tidpunkt - Tencent har stulit showen i Kinas spelplats med sin breda portfölj av spel för att tillgodose smakerna från över 500 miljoner spelare.

E-handel problem

E-handelshistoriken är inte mycket annorlunda, eftersom NetEase tvingas erbjuda rabatter för att få kunder. Intäkterna för e-handeln fördubblades förra kvartalet jämfört med föregående år, men bruttomarginalen sjönk från 13, 1% i fjol till 9, 5%.

Faktum är att e-handelsbranschernas marginaler har avtalats konsekvent de senaste kvartalen. När det kombineras med de plågsamma marginalerna i onlinespelverksamheten är det inte förvånande att se varför NetEase har sett massiv bruttomarginalosion av sent.

Denna trend med sänkta e-handelsmarginaler ser ut att fortsätta med tanke på den enorma konkurrensen NetEase går upp emot. Som Alibaba och JD.com kontrollerar huvuddelen av det kinesiska e-handelsutrymmet med en sammanlagd marknadsandel på över 80%.

NetEase har avsatt en stor summa pengar för att köpa utländsk inventering som den planerar att sälja i Kina. Men det kan bli tvunget att erbjuda rabatter för att uppnå sitt mål att få mer marknadsandelar.

Dags att gå vidare

NetEase har ett berg att klättra i Kinas e-handelsutrymme, medan de som Tencent löper undan med den mobila spelmarknaden. NetEase kommer att behöva spendera mer pengar i ett försök att komma tillbaka till sin tidigare tillväxt, varför dess bottenlinje kommer att vara under press tills vändningen börjar.