Bättre Köp: Berkshire Hathaway vs American Express

Bättre Köp: Berkshire Hathaway vs American Express

Anonim

Warren Buffett's Berkshire Hathaway

(NYSE: BRK-A)

(NYSE: BRK-B)

och American Express

(NYSE: AXP)

är två behemoter i finanssektorn. I förra årets jämförelse av de två som aktieinvesteringar var Berkshire Hathaway vinnare.

Tillräcklig tid har gått för att ta en ny titt på matchen. Med tanke på dagens omständigheter, är aktiepriserna, och de senaste resultaten, Berkshire Hathaway fortfarande mästaren, eller är AmEx den nya segern?

Den uppmärksamma grabben

Båda företagen har haft det bra under det gångna året. De splashier rubrikerna hör dock till Berkshire Hathaway.

I sommar ägde Warren Buffett-run-bolaget rätt att köpa 700 miljoner aktier av det amerikanska aktiebolaget Bank of America, som kulminerade på en 2011-affär, där den köpte 5 miljarder dollar av preferenslagret och teckningsoptioner. Genom att utöva rätten berättade Berkshire Hathaway omedelbart ett pappersresultat på cirka 12 miljarder dollar, och är nu Bank of Americas största aktieägare.

Utöver det ökade företaget avsevärt till sin andel i Apple

(NASDAQ: AAPL)

. Strax efter det offentliggjordes, rapporterade iPhone-tillverkaren kvartalsresultat som blåste förbi analytikerns uppskattningar. Även om det har varit lite av en såg på sistone, är Apple-bestanden fortfarande upp med nästan 40% hittills i år.

Inte alla drag som Buffett och Berkshire gjort nyligen har varit en hit. I början av året begick Berkshire 15 miljarder dollar till portföljbolaget Kraft Heinz för att köpa ut konsumentvaror megalit Unilever . Det erbjudandet avvisades av målet, liksom en efterföljande Buffett / Berkshire-lek för privathushållet Oncor Electric Delivery.

En snabb återhämtning

AmEx - som är en topp berkshire innehav - har biljett längs trots förlusten av dess mycket lukrativa affär med Costco Wholesale

(NASDAQ: Cost)

.

För att kortfattat återskapa var AmEx det långvariga exklusiva kreditkortsmärket accepterat hos Costco-butikerna, och fungerade som samarbetspartner för det egna Costco True Earnings-kreditkortet. Den stora återförsäljaren stängde dörren på detta arrangemang 2016 och valde att gå med Visa som det exklusiva accepterade kortmärket, och Citigroup som Costco-kortets samarbetspartner.

Det kommer vara dags innan AmEx helt övergår till Costco-splittringen, men det betyder inte att det är flailing. Bolagets nyligen publicerade Q3-resultat visade en ökning med 9% jämfört med året innan, till över 8, 4 miljarder dollar, med en nettoomsättning på 19% högre på nästan 1, 4 miljarder dollar.

Utgående VD Ken Chenault sa att förbättringarna berodde på nya produkter och kortinnehavare, samt tillväxt i nya kunder och en expansion av handelsnätverket.

Framtiden ser bra ut nu. AmEx höjde sin vägledning för helårets lönsamhet och förväntar sig nu 5, 80 dollar till 5, 90 dollar per aktie för räkenskapsåret 2017, snyggt jämfört med föregående uppskattning på 5, 60 dollar till 5, 80 dollar. Även om det skulle utgöra en tillväxt på endast 3% till 4% över 2016-talet, är det uppmuntrande för ett företag som förlorat en stor del av sin verksamhet för drygt ett år sedan.

Vilket lager är vinnaren?

Liksom Buffett gillar jag AmEx mycket som en investering. Inte många företag kan ta ett Costco-stort slag och få på sina fötter så snabbt och effektivt. AmEx kommer inte att bli ett väldigt växande företag de närmaste åren, men det kommer att växa ändå och hålla givande patientägare.

Ändå kan det inte matcha Berkshires potential. Buffetts barn är väl positionerat för att dra nytta av tillväxten inom ett antal sektorer som har lite avstånd att köra. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till, finansiering, transport och till och med tech (pundits kan vara Needling Apple för brist på innovation nyligen, men företaget fortsätter att sälja högar av iPhones).

Berkshire är mer än dubbelt så dyr som AmEx på en femårig framåtriktad P / E-till-tillväxt-grund. Men eftersom jag tror att dess potential är mycket bättre än den skillnaden skulle indikera, är det mycket bättre köp. Så i slutändan är min vinnare i Berkshire vs AmEx tävlingar detsamma som tidigare - Buffett och hans besättning.