Bättre Köp: Microsoft vs Alphabet

Bättre Köp: Microsoft vs Alphabet

Anonim

Microsoft

(NASDAQ: MSFT)

och alfabetet

(NASDAQ: GOOGL)

(NASDAQ: GOOG)

är två av världens mest imponerande företag idag. Dessa teknologititaner har kraftfulla konkurrensfördelar som hjälper dem att dominera stora globala marknader. I sin tur har de sett sitt marknadsvärde växer till en kombinerad $ 1, 6 biljon, vilket ger stor rikedom för sina aktieägare under vägen.

Men vilket är bättre köp idag? Låt oss ta reda på.

Vallgrav

Med åtta produkter - Sök, Android, Gmail, Chrome, Google Maps, Google Drive, Google Play Butik och YouTube - som var och en har mer än 1 miljard månads aktiva användare, är alfabetets skala och räckvidd oöverträffad, annat än kanske av Facebook . Företagets Googles internet-sökmotor ligger i kärnan i alfabetets imperium och växer allt mer intelligent och värdefullt med varje ny fråga som utförs på sina allestädes närvarande webbplatser och mobilappar. Googles dominerande annonsplattform genererar stora mängder kontanter, vilket Alphabet sedan använder för att ytterligare utöka sitt ekosystem för produkter och tjänster. På detta sätt har Alphabet byggt en stor ekonomisk vallgrav - en som tydligen blir starkare varje dag.

Liksom Alphabet har Microsoft starka konkurrensfördelar på många av sina nyckelmarknader. Programvarujätten dominerar segmentet för företagsproduktivitet med sin Office-franchise, och Windows är fortfarande den mest populära operativprogramvaran på persondatorer världen över. Ändå spelar Microsoft andra fiender till Amazon.com

(NASDAQ: AMZN)

i vad är kanske den viktigaste marknaden: cloud computing. Visst är Microsofts Azure molnplattform växande i en torr takt och har även fått del i Amazon på senare kvartal. Men i motsats till Google, vars marknadsandel rutinmässigt checkar in på cirka 90% av den globala internetsökningsindustrin, kontrollerar Microsofts andel av marknaden för molninfrastruktur för närvarande på mindre än 20%. Medan det lämnar gott om utrymme för tillväxt för Microsoft, pekar det också på en mindre konkurrenskraftigt fördelad position än den som Google söker. Av detta skäl skulle jag argumentera för att alfabetet har en bredare vallgrav.

Fördel: Alfabet

Finansiell styrka

Låt oss nu granska några viktiga finansiella mätvärden för att se hur Microsoft och Alphabet jämför.

Metrisk

Microsoft

Alfabet

Inkomst

118, 46 miljarder dollar

129, 87 miljarder dollar

Operativt kassaflöde

$ 46.13 miljarder

45, 25 miljarder dollar

Fritt kassaflöde

31, 90 miljarder dollar

21, 42 miljarder dollar

Kontanter

127, 66 miljarder dollar

109, 14 miljarder dollar

Skuld

73, 117 miljarder dollar

4, 01 miljarder dollar

Både Alphabet och Microsoft är finansiella kraftverk, där varje genererar mer än 45 miljarder dollar i årligt operativt kassaflöde. Men jag blev frestad att ge Microsoft kanten här på grund av sin överlägsna kostnadsfria kassaflödesproduktion, vilket delvis beror på dess lägre kapitalkrav jämfört med alfabetet. Men efter att ha tittat på sina balansräkningar är det uppenbart att alfabetet för närvarande har fördelen när det gäller ekonomisk styrka. Även om Microsoft har 18 miljarder dollar mer i kassareserver, har det också nästan 70 miljarder dollar mer skuld. Det placerar sin nettokassa på cirka 55 miljarder dollar, jämfört med mer än 105 miljarder dollar för alfabetet. Så medan Microsofts ekonomiska styrka är imponerande är Alphabet s ännu mer anmärkningsvärt.

Fördel: Alfabet

Tillväxt

Alfabetet växer också med ett snabbare klipp. Wall Street förväntar sig att sökkungens intäkter stiger med mer än 16% årligen under de närmaste fem åren, som drivs av den fortsatta tillväxten av digital reklam. Microsofts vinst förväntas under tiden öka med 14% per år, vilket drivs av cloud computing-initiativen.

En skillnad på 2 procentenheter i årliga tillväxttalter är inte mycket, men det är nog att ge Alfabetet kanten här.

Fördel: Alfabet

Värdering

Låt oss ta en titt på några värderingsmetoder, inklusive pris-till-kassaflöde (P / FCF), pris-till-vinst (P / E) och företagsvärde till EBITDA (EV / EBITDA) ) förhållanden.

Metrisk

Microsoft

Alfabet (A-aktier)

P / FCF

25, 71

36, 53

Framåt P / E

21, 38

24, 02

EV / EBITDA

15, 68

16, 79

Alla tre mätvärden antyder samma sak: Microsofts lager är det bättre fyndet. Oavsett om det är baserat på fria kassaflöde eller intäkter, är Microsofts aktier betydligt billigare än Alphabet. Detta är sant även när vi tar hänsyn till Alphabets större nettokassa, vilket vi gör genom att jämföra deras företagsvärde-till-EBITDA-kvoter. Således är Microsofts lager mer attraktivt prissatt.

Fördel: Microsoft

Ju bättre köp är ...

Microsoft och Alphabet är båda elitföretag som är väl positionerade för att leverera marknadsvinster till sina aktieägare under de närmaste åren. Men medan Microsofts lager kan vara billigare är Alphabets kraftfulla konkurrerande vallgrav, överlägsen balansräkning och större tillväxtmöjligheter det bättre på lång sikt.