Bättre Marijuana Lager: MedMen Enterprises vs Organigram Holdings

Bättre Marijuana Lager: MedMen Enterprises vs Organigram Holdings

Anonim

Marijuana-aktier har i allmänhet stigit de senaste dagarna efter nyheterna att Constellation Brands investerade en hel del 4 miljarder dollar i Canopy Growth . MedMen Enterprises

(NASDAQOTH: MMNFF)

och Organigram Holdings

(NASDAQOTH: OGRMF)

är inga undantag, med båda aktierna hoppar med dubbelsiffriga procentandelar.

Vad kan framtiden hålla för MedMen och Organigram? Och vilket marijuana lager är det bättre valet för investerare? Här är vad du behöver veta om dessa två små cannabisföretag.

Ärendet för MedMen

MedMen är noterat på den kanadensiska värdepappersbörsen (CSE). Men det är inte ditt typiska kanadensiska marihuana lager.

Först och främst är företaget faktiskt baserat i USA MedMen driver idag butiker som säljer marijuana och relaterade produkter i tre stater - Kalifornien, Nevada och New York. Det ser ut att expandera sin verksamhet i Kalifornien, liksom flytta in i Florida, vilket tillåter laglig användning av medicinsk marijuana, och Massachusetts, där både medicinsk och fritidsbruk marijuana användning är laglig.

Kalifornien rankas som den största cannabismarknaden i världen. Arcview Marknadsundersökning och BDS Analytics projekt att totala marihuanautgifter i staten kommer att uppgå till 7, 7 miljarder dollar år 2022. MedMen rapporterade nyligen att dess butiker genererade omkring 6% av den totala detaljhandelns marijuana- och marijuana-relaterade produktförsäljning i Kalifornien under andra kvartalet baserat på skatteinkomststatistik rapporterad av statens regering.

MedMen öppnade sin första butik i Nevada knappt över en månad sedan. Nevada är en av de snabbast växande cannabismarknaderna i USA MedMens nya detaljhandel ligger i centrala Las Vegas, som tar emot cirka 40 miljoner besökare varje år.

Florida och Massachusetts skulle kunna vara ännu större marknader än Nevada. Arcview och BDS Analytics ser Florida som nummer 3 i USA i termer av total marijuanautgifter i 2022, med Massachusetts rankade sjätte övergripande.

Men medan USA är hemma för MedMen, har företaget mer band till Kanada än bara en notering på CSE. I mars kom MedMen och Cronos Group överens om att bilda ett joint venture, MedMen Canada, för att utveckla cannabis-märkesprodukter och lansera cannabisbutiker i hela Kanada.

Ärendet för organisationsram

MedMen fokuserar på detaljhandel med cannabis; Organisationsplan fokuserar på att odla cannabis. Organgram har sett en stark tillväxt i sin medicinska marijuana försäljning i Kanada. Bolagets större möjligheter ligger dock på den inhemska rekreationsmarknaden och på globala medicinska marijuana marknader.

Organisationsplanet sätter upp sin produktionskapacitet för att leverera dessa marknader. Bolagets nuvarande årliga produktionskapacitet är 36 000 kilo. I oktober 2019 förväntar sig Organigram att kunna producera 113 000 kilo årligen.

Företaget har inked rekreationsmarihuana leveransavtal med fem provinser hittills. För några dagar sedan inkluderade Ontario Organigram bland de 26 licensierade tillverkarna som kommer att leverera rekreations cannabis till Ontario Cannabis Store, det enda nätuttaget för rekreations cannabis i provinsen.

Organigram ser också utanför Kanada för möjligheter. Företaget bildade ett partnerskap med Alpha-Cannabis Germany, en affär som inte bara ger organisationsramen en fotfäste på den snabbt växande tyska medicinska marihuana marknaden, men erbjuder också en startplatta för export till andra europeiska marknader. Dessutom levererar Organigram medicinsk cannabis till Australien tack vare sitt förhållande till sin australiensiska partner CannaTrek Medical.

Det finns två trender som kan ge Organigram en kant över många av sina konkurrenter. Företaget har stadigt ökat sin skördeutbyte och rapporterar i genomsnitt 93 gram skördat per anläggning under det senaste kvartalet, från 71 gram per anläggning under föregående kvartal. Organgram har också dramatiskt minskat sina odlingskostnader, med en total kostnad för produktion av mindre än en kanadensisk dollar.

Bättre marihuana lager

Jag tror att både MedMen och Organigram ska se en enorm omsättningstillväxt de närmaste åren. MedMen har förmodligen större tillväxtutsikter på grund av att den exponeras för den större amerikanska marknaden. Gör det det bättre marihuana lageret? Inte nödvändigtvis.

Problemet är att en enorm tillväxt redan är bakad i MedMens aktiekurs. Bolagets marknadskapital på 1, 4 miljarder dollar är mycket mer än Organigrams marknadsandel på cirka 520 miljoner dollar. Men MedMen har inte gjort mycket mer intäkter under de senaste 12 månaderna än Organigram har.

Det är verkligen sant att organisatris aktiekurs också speglar höga förväntningar på tillväxten. Men Organigram kunde leverera på dessa förväntningar, med den kanadensiska fritidsmarknaden marijuana marknaden planerat att öppna i oktober och organigrams potential i Tyskland och andra internationella marknader.

För närvarande är min uppfattning att organisationsram är det bättre att välja över MedMen. Jag är emellertid oroad över hur organisationsramen kommer att gå inom ett par år eller så när utbudet överstiger efterfrågan i Kanada. Jag är också rädd att företaget skulle kunna lämnas om det inte skapar ett stort partnerskap som Canopy har med Constellation. Men åtminstone för det närmaste året eller så tror jag att Organigram skulle kunna ge några solida vinster.