Bättre NASH-lager: Madrigal Pharmaceuticals, Inc. vs. Viking Therapeutics, Inc.

Bättre NASH-lager: Madrigal Pharmaceuticals, Inc. vs. Viking Therapeutics, Inc.

Anonim

Om du är som de flesta, har du aldrig hört talas om alkoholfri steatohepatit (NASH), även om epidemin hotar livet för kanske 20 miljoner amerikaner just nu. Det finns inga tillgängliga behandlingar som stoppar immunförsvaret från att skada fettleverantörer, men Madrigal Pharmaceuticals, Inc.

(NASDAQ: MDGL)

och Viking Therapeutics, Inc.

(NASDAQ: VKTX)

utvecklar potentiellt nya NASH-droger, och investerare undrar vilka är det bättre lager att välja just nu.

Madrigal och Viking gav nyligen några uppdateringar till kliniska prövningsprogram som kan göra skillnad för miljontals NASH-patienter som behöver ett behandlingsalternativ. Låt oss stapla dem sida vid sida för att se vilken som kommer ut på toppen.

Resultaten hittills

Tidigare i år ökade Viking Therapeutics-lageret högre när företaget visade resultat för sin tyreoidhormonreceptor-beta (TRB) agonist, VK2809. Patienter som slukade 10 mg av den potentiella första klassens terapi varje dag visade en leverminskning på 59, 7% efter 12 veckors behandling.

Madrigals TRB-agonist, MGL-3196, ledde till en genomsnittlig relativ fettminskning på 37% efter 36 veckors behandling vilket gör att den ser underlägsen Vikings behandling på ytan. Innan vi börjar göra jämförelser måste investerare förstå att dessa liknande nya läkemedelskandidater testades på olika patientgrupper.

Vikings resultat kommer från en studie som ingick endast 35 personer med alkoholfri fettsyra (NAFLD) och högt kolesterol. Madrigals resultat kommer från tidigare NAFLD-patienter som utvecklats till NASH, vilket i grunden betyder att deras lever redan var inflammerade och upprätthåller skador.

Medan MGL-3196 inte sänkte genomsnittlig leverfettinnehåll så mycket som VK2809 gjorde när den mättes av en MR, har Madrigal några imponerande biopsi-data som starkt föreslår att det kommer att göra en verklig skillnad för NASH-patienter. Vid leverbiopsi-inspektioner uppnådde en överraskande 27% av patienterna behandlade med MGL-3196 NASH-upplösning jämfört med bara 6% av de som fick placebo.

Viking Therapeutics anser att de imponerande leverfettminskningarna VK2809 som producerats för NAFLD-patienter ger den en god chans att lyckas under en framtida biopsi-baserad studie med mer allvarligt drabbade NASH-patienter, som företaget inte avser att börja till 2019. Till dess att resultaten är Vi kan verkligen inte säga att en kandidat är bättre än den andra.

Vem är drog är detta läkemedel?

Investerare bör veta att dessa biotekniker gör vågor i nutiden med droger som de inte upptäckte själva. Det betyder att de är på kroken för relativt mindre betalningar, eftersom deras respektive kandidater passerar förutbestämda milstolpar och en procentandel av försäljningen.

Viking licensierad VK2809 och resten av pipeline från Ligand Pharmaceuticals

(NASDAQ: LGND)

, som fortfarande har rätt till låg-till-mittssiffriga royalties på alla försäljningar som VK2809 kan generera. Även om det ser ut som om vi äntligen hittat en särskild fördel för Madrigal, gjorde vi det förmodligen inte. Roche

(NASDAQOTH: RHHBY)

upptäckte MGL-3196, och den farmaceutiska tungvikten förblir berättigad till en ensiffrig royaltiesats av eventuell försäljning som den kan generera.

Investerare bör också veta att Ligand hela spelplanen kretsar kring att låta andra företag betala för utveckling av droger som den äger en bit av. I skarp kontrast skryter Roche ofta den mest påkostade forsknings- och utvecklingsbudgeten i verksamheten. Det här skulle inte vara första gången ett stort pharma-företag upptäckte ett blockbuster-läkemedel bara för att låta det gå, men det var verkligen inte planen från början.

Utöver NASH

Madrigal testar också MGL-3196 som behandling för personer med ett ärftligt tillstånd som leder till onormalt högt kolesterol. Medan det var imponerande att se drogen sänker dessa patienters kolesterol 21% när de läggs till sin nuvarande behandling, är patientpopulationen liten och marknaden för nya kolesterolbehandlingar blir trångt.

Viking Therapeutics licensierade en handfull nya läkemedelskandidater från Ligand på liknande villkor, inklusive VK5211, en lätt att svälja muskel- och benstillväxtstimulator som inte är en steroid. I oktober visade företaget oss mellanstatliga data från personer som nyligen drabbades av hipfrakturer som var mer än uppmuntrande. Patienterna visade statistiskt signifikanta förbättringar avseende mager kroppsmassa och avståndet de kan gå inom sex minuter.

Ett säkert icke-steroida läkemedel som ger fördelarna med testosteron i ett lätt att svälja piller har "blockbuster" skrivit över det. Viking kommer att behöva köra en nyckelstudie med VK5211 innan du skickar en ansökan till FDA, men hittills är programmet på rätt spår.

Ju bättre NASH-lager

Trots att Vikings NASH-kandidat inte ligger så långt längs utvecklings tidslinjen som Madrigals, kommer ett nytt aktieutbud som väckte Vikings kontantsaldo till 304 miljoner dollar att hjälpa till att komma ikapp.

Med 489 miljoner dollar i kontanter och värdepapper i slutet av september är Madrigal inte tillräckligt med pengar, men bristen på pipeline utöver MGL-3196 är skrämmande. Madrigals aktier kan bli helt utplånade om MDGL-3196 inte är en framgång.

Om Vikings NAFLD-framgång inte överförs till NASH-befolkningen, kan dess ledning fungera som ett säkerhetsnät. Förutom det är Vikings nya marknadskort på 828 miljoner dollar en mycket kortare abborre än vad som faller än Madrigals enorma marknadsvärde på 2, 4 miljarder dollar till de senaste priserna (trots att alla chips läggs på en enda kandidat). Om du ska riskera en av dessa NASH-aktier, så ser Viking ut som det bättre alternativet.