Akta dig för Bitcoin och Cryptocurrency Scams - Som Dessa

Akta dig för Bitcoin och Cryptocurrency Scams - Som Dessa

Anonim

Vi lever i galna tider - med en växande mani över bitcoins och andra kryptokurvor. Tänk på det faktum att Long Island Iced Tea Corp. bytte namn till Long Blockchain Corp. - och att efter det att dess börskurs nästan fyrdubblades. (Blockchain är en bitcoin-relaterad teknik och buzzword.)

Varför så krångel? Tja, bitcoin handlas för mindre än $ 1 styck tillbaka 2011, men det närmade sig 20 000 dollar i december 2017. Det leder inte bara till att många människor hoppar in i flyktiga och riskabla investeringar, men det leder också till bedrägerier och cryptocurrency-bedrägerier.

Bitcoin, i ett nötskal

Bitcoin, som debuterade 2009, är en digital eller virtuell valuta, som inte utfärdas av någon regering, som de flesta valutor är. Det finns online och tillåter betalningar mellan parter utan mellanhänder som en bank. Det är ett decentraliserat elektroniskt betalningssystem, som inte hanteras av en enskild enhet, hur Mastercard, Visa eller PayPal Holdings övervakar sina respektive betalningsnät.

Bitcoin hanteras genom att använda offentliga och privata "nycklar", som är långa strängar av siffror och bokstäver skapade av matematiska krypteringsalgoritmer. För att använda bitcoin måste du köpa bitcoins på en av många utbyten och lagra dem i en digital plånboksapp. Många återförsäljare gillar att acceptera bitcoin eftersom de inte debiteras en behandlingsavgift, eftersom de är med kreditkort. Å andra sidan finns det relativt liten reglering av bitcoins, och systemet är sårbart för hacking. Värdet på bitcoin är också mycket flyktigt.

Det finns ett fast utbud av bitcoin, vilket hjälper till att upprätthålla sitt värde, men dess skeptiker förblir väl skeptiska. Charlie Munger, till exempel, som är Warren Buffetts affärspartner och en enormt framgångsrik investerare, har kallat bitcoin "total vansinne", varning:

Du vet att det är en sak att tro guld har en underbar värdebutik eftersom man inte har möjlighet att uppfinna mer guld eller få det mycket enkelt, så det har fördelen av sällsynthet. Tro mig, mannen kan på något sätt skapa mer bitcoin. ... De säger att det finns regler och de kan inte göra det. Tro inte på dem. När det finns tillräckligt med incitament kommer dåliga saker att hända.

Bitcoin och cryptocurrency scams

Med tanke på det enkla sättet att många människor blir rika på bitcoin (hittills) är det inte förvånande att många bedrägerier är på väg att ropa på den spänningen och girigheten. Folket på Financial Regulatory Authority (FINRA) har listat många risker för kryptokurvor. Här är sex av dem:

  • Digital valuta som bitcoin är inte laglig betalningsmedel. Ingen lag kräver att företag eller privatpersoner accepterar bitcoins som betalningsform. I stället är bitcoin användning begränsad till företag och individer som är villiga att acceptera bitcoins. Om ingen accepterar bitcoins blir bitcoins värdelösa.
  • Plattformar som köper och säljer bitcoins kan hackas, och vissa har misslyckats. Dessutom, som plattformarna själva, kan digitala plånböcker hackas. Som ett resultat kan konsumenterna [förlora pengar] - och ha. ...
  • Bitcoin-transaktioner kan vara föremål för bedrägeri och stöld. Till exempel kan en bedrägeri utgöra en bitcoin-utbyte, bitcoin-förmedlare eller näringsidkare i ett försök att locka dig att skicka pengar, som sedan blir stulen.
  • Till skillnad från amerikanska banker och kreditföreningar som ger vissa garantier för säkerhet till insättare finns det inga sådana skyddsåtgärder som tillhandahålls digitala plånböcker.
  • Bitcoin betalningar är oåterkalleliga. När du slutfört en transaktion kan den inte vändas om. Inköp kan återbetalas, men det beror enbart på företagets vilja att göra det.
  • Till viss del på grund av anonyma bitcoin-erbjudanden har den använts i olaglig verksamhet, inklusive droghandel, penningtvätt och andra former av olaglig handel. Missbruk kan påverka konsumenter och spekulanter Till exempel kan brottsbekämpande organ stänga eller begränsa användningen av plattformar och utbyten, begränsa eller stänga av möjligheten att använda eller byta bitcoins.

Mer nyligen har FINRA utfärdat en varning om cryptocurrency scams. De noterar att sådana bedrägerier ofta tar klassiska former - till exempel genom telefonsamtal, telefonsvarar, pressmeddelanden, online-inlägg och sociala medier. Vet att du kan köpa eller sälja aktier i olika cryptocurrency-relaterade företag, varav många är penny stocks. Penny-aktier är ett av många tillförlitliga sätt att förlora pengar, och de används ofta i "pump-and-dump" -system, där en bedragare köper aktier i ett örebestånd och hype företaget, kanske online eller via e-post. Sedan, efter att trovärdiga köpare snap upp aktier, skickar aktiekursen upp, kommer scammaren att sälja sina aktier, skicka beståndet kraftigt ner och torka ut bluffens offer.

FINRA uppmanar investerare att vara försiktiga, inte falla för kalla samtal som driver några investeringar. De kanske låter väldigt frestande, speciellt när aktier verkar väldigt billigt (penny stocks, igen), men att hänga är ofta bäst. Kom ihåg att påstådda investeringsmöjligheter som låter för bra för att vara sanna brukar vara, och de sanna godorna behöver inte främlingar som hackar dem över telefonsamtal och online.

Om du vill kan du söka information om de personer eller företag som använder sådana investeringar via FINRA BrokerCheck®-tjänsten. FINRA noterar också: "Om du är misstänkt för ett erbjudande eller om du tror att kraven kan vara överdrivna eller vilseledande, var god kontakta oss."

Att försöka bli rik genom bitcoin eller andra kryptokurser är ett riskabelt företag. Kom ihåg att det finns många andra, suntare sätt att bygga rikedom.