Box förbinder 3 kardinala synder av programvaruföretag

Box förbinder 3 kardinala synder av programvaruföretag

Anonim

Låda

(NYSE: BOX)

Nyligen rapporterade sin skattemässiga fjärde kvartalet och helåret 2019 resultat, och marknaden tyckte inte om vad det hörde. Bolagets aktiestock föll 18, 6% nästa dag och slänger i princip alla sina årliga vinster.

Medan Box är känt för att vara ett välskött företagsprogramvara, är det ett relativt ungt företag som ännu inte är lönsamt. Ändå har aktier av liknande mjukvaruföretag som är olönsamma har gjort ganska bra under det senaste förflutet, varför hittar Box sig i strafflådan? Svaret är att Box, till skillnad från några av sina bättre prestanda, har begått tre kardinala synder, var och en är en stor no-no i världen med hög tillväxt mjukvara. Här är tre olika sätt Box besvikna investerare förra kvartalet.

Intäktsutvecklingen minskade

Medan inget företag växer till månen, behöver investerare vanligtvis se en stark tillväxt på topplinjen för att motivera ett ungt företags brist på vinst. På den fronten levererade inte boxen. Intäkterna ökade bara 19, 8% förra kvartalet, vilket var något mindre än analytikernas förväntningar.

Att stiga tillbaka och se på längre sikt verkar Boxs omsättningstillväxt ligga på en kontinuerlig nedåtgående trend. Hela året ökade skatteintäkterna i 2019 med 20, 2%, en deceleration från 26, 8% till 2018 och 31, 7% i 2017.

Olönsamma programvaruföretag måste lägga stark tillväxt - vanligtvis över 20% - för att utnyttja sina fasta kostnader samt pågående nödvändiga investeringar i försäljning och FoU. Den retardation som boxen ser gör det svårare att göra ett fall att det kan uppnå detta, åtminstone på medellång sikt.

Ledningen skyllde flera kortfristiga headwinds för att sänka omsättningsökningen, inklusive utmaningar i regionen Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA) samt stora, mer komplexa avtal som drevs ut från sista kvartalet till det nya räkenskapsåret .

Men om försäljningen bara var försenad och inte förlorad, skulle man förutse bättre vägledning. Boxen projicerade dock att intäkterna kommer att öka till ett intervall på 700 miljoner dollar till 704 miljoner dollar i finanspolitiken 2020: 15, 1% till 15, 7% året innan. Det skulle utgöra en annan ganska signifikant deceleration från det gångna året.

Kolla in det senaste inlösensamtalet för Box.

Billings var ännu värre än intäkterna

En annan unik egenskap hos mjukvaruföretag är den viktigaste faktureringsfiguren. Kvartalsinkomster kan beräknas genom att kvartalsintäkterna läggs till kvartalsförändringen i uppskjutna intäkter.

De flesta mjukvarukontrakt debiteras framåt under hela längden av en term: säga en eller två år. Företag erkänner emellertid endast den del av intäkterna som täcker en viss rapporteringsperiod, i det här fallet ett kvartal. Således är faktureringsfaktorn - som inte bara omfattar kortfristiga intäkter men även bokade avtal - kan vara en bra indikator på hur mycket affärer ett mjukvaruföretag faktiskt tar med.

Förra kvartalet begick Box en andra mjukvarusynd: Den faktureringstillväxt som var lägre än sin omsättningstillväxt. För fjärde kvartalet steg faktureringen bara 16%, lägre än bolagets tillväxt på 19, 8%. För helåret var faktureringstillväxten ännu värre till 15%. Det betyder att Box ljumma intäktstillväxt kan överstiga den faktiska affärsutvecklingen.

Återigen ... det här är inte bra.

Bruttomarginalen minskar

En slutlig aspekt av mjukvaruföretag med hög tillväxt är att de vanligtvis ökar sina bruttomarginaler när de växer. Kostnaderna för att leverera programvara är vanligtvis relativt små, och när fler kunder köper en tjänst växer intäkterna snabbare än kostnaderna för att leverera den tillväxten.

På den fronten misslyckades också boxen med en icke-GAAP-bruttomarginal som sjönk till 73, 5% förra kvartalet från 76, 2% året innan. Det är en stor nedgång och står i stark kontrast till förväntan att Boxens bruttomarginal ska expandera, inte minska.

Ledningen förklarade att nedgången berodde på en stor investering i ett nytt datacenter, eftersom Box kör programvaran ut ur egna datacenter. Det kan vara sant, och bruttomarginalen kan öka i framtiden. Men om Box ska uppnå den önskade tillväxten kommer dessa typer av klumpiga infrastrukturinvesteringar att vara nödvändiga vid vissa punkter i företagets liv. Så det är inte som om det här är en enstaka händelse, aldrig att hända igen.

En syndig resultatrapport

Boxens senaste kvartal lämnade mycket att önska, minst sagt. Eftersom tillväxten ser ut att hänga ut kommer sannolikt att bekymmer kring konkurrensen, särskilt från Microsofts OneDrive 365, kommer att uppstå i investerarnas sinnen.

Bull case för Box är att det har lojala företagskunder, som det kan sälja nya tjänster och verktyg till. Men som nya resultat visar kan dessa nya produkter kämpa för att få dragkraft. Faktum är att en analytiker utmanade vd Aaron Levie på en nedförsäljning till en viss kund förra kvartalet, vilket förnyades till en lägre takt efter att ha skrotat några avancerade användningsfall till Box. Det är bara ett fall, men om Box inte kan övertyga kunder om att köpa ytterligare lösningar, så är det bara så mycket att det kan öka priserna på sin kärnhanteringsprogramvara innan en molnjättare slår in med sitt eget konkurrenskraftiga erbjudande.

Kort sagt, även om Box är nästan 20% billigare än vad den nyligen var, är det fortfarande en sak för mig.