Kan GameStop Corps utdelning överleva?

Kan GameStop Corps utdelning överleva?

Anonim

Investerare är fortfarande skarpt uppdelade över videospelförsäljaren GameStop

(NYSE: GME)

. Björnarna tror att digitala nedladdningar kommer att döda sin fysiska försäljning av videospel, medan tjurarna tror att det kan överleva genom att expandera till intilliggande marknader - som samlarobjekt och konsumentelektronik.

GameStops låga värdering och höga utdelningar gör det också att det ser tilltalande ut till investerare med bottenfiske. Aktien handlar på bara 6 gånger vinst, jämfört med branschgenomsnittet 47 för specialbutiker. Det betalar ett stort framåtriktat utbytesutbyte på 7, 3% jämfört med S & P 500: s genomsnittliga avkastning på 2%.

Vissa inkomstinvestörer ljuger en möjlighet här, medan andra tror att utdelningen är ohållbar. Låt oss titta närmare på den utdelningen och se om det är värt risken.

Utdelningshistoria och historiska avkastningar

GameStop började betala utdelning 2012, och det höjdes den utbetalningen varje år. Den årliga tillväxten har emellertid blivit mindre imponerande under de senaste tre åren.

År

2013

2014

2015

2016

2017

Antal. utdelning

$ 0, 275

$ 0.33

$ 0.36

$ 0.37

$ 0.38

Årlig ökning

10%

20%

9%

3%

3%

Likväl verkar GameStop satsa på att höja sin utdelning årligen. När det gäller avkastningen förblir den nära en heltidskurs på grund av att beståndet har minskat med 50% under de senaste tre åren.

GameStops 7% avkastning är oöverträffad av andra brick-and-mortar spel och elektronik återförsäljare. Till jämförelse, Best Buy

(NYSE: BBY)

betalar en avkastning på 2, 3%.

Utbetalningsförhållanden

Det enklaste sättet att se om en utdelning är hållbar är att kontrollera sina utdelningsförhållanden - procenten av ett företags resultat eller det fria kassaflödet det spenderar på utdelning. Om det antalet överstiger 100% kan utdelningen minskas.

Under de senaste 12 månaderna spenderade GameStop bara 45% av sitt resultat och 30% av det fria kassaflödet på utdelningar, vilket tyder på att det har gott om plats för framtida vandringar. Dessa andelar är bara något högre än Best Buy s - återförsäljaren spenderade 31% av sitt resultat och 22% av sitt fria kassaflöde på utdelning under samma period.

Resultat och fri kassaflödesökning

GameStops utdelningsförhållanden kommer emellertid oundvikligen att stiga om vinsten och den fria kassaflödesutvecklingen blir fina. Vad gäller resultatutveckling gör GameStop det inte bra. Efter att ha lagt ut en solid resultatutveckling i flera år sjönk GameStops justerade resultat 3% i fiscal 2016 som digitala nedladdningar och slumping malltrafik tog en bit av sin fysiska spelförsäljning och insats.

Analytiker förväntar sig att smärtan ska fortsätta, med en minskning med 12% i år och nästan platt tillväxt nästa år. Den utsikterna är en besvikelse, men det är inte dyster nog för att motivera en utdelning. Om något skulle GameStop kunna öka sin utdelning mer aggressivt för att roa investerare.

Samtidigt är GameStops fria kassaflödesutveckling bunden till den cykliska videospelmarknaden, med kontantflöde in i ny konsol eller spelutgåvor och torkning upp mellan stora lanseringar. Trots dessa utmaningar har GameStop gjort ett solidt jobb som håller sitt fria kassaflöde på positivt territorium de senaste åren.

Framtida bakvindar och huvudvindar

Den populära björtuppsatsen som "GameStop är nästa Blockbuster" håller inte bra. Drygt hälften av intäkterna kommer från försäljningen av nya fysiska videospel och pre-owned videospelprodukter - som är sårbara för digitala störningar.

Resten kommer från försäljning av videospel maskinvara, samlarobjekt och konsumentelektronik. GameStop har ökat vikten av dessa företag samtidigt som den svänger bort från försäljningen av fysiska medier.

Robust försäljning av Nintendos

(NASDAQOTH: NTDOY)

Switch och mini-konsoler, VR-demo i butik och ett nytt inbördes partnerskap med Amazon

(NASDAQ: AMZN)

kunde alla locka kunderna tillbaka till sina mur- och murbruk.

Så kommer GameStops utdelning att överleva?

GameStop kommer förmodligen inte att sänka utdelningen när som helst snart. Den har en historia att höja den årligen, och den stöds av låga utbetalningsförhållanden. Istället borde investerare fråga om GameStop kan överleva marknadsförskjutningen mot digitala distributionsplattformar.

Om GameStop överlever det skiftet genom att utvecklas till en mer diversifierad återförsäljare, kan resultatet och det fria kassaflödet börja öka igen. Men om det misslyckas kan dess intjäning och fria kassaflödestillväxt sjunka till negativt territorium - vilket är dåligt för sin utdelning.