Kan Valeant Pharmaceuticals återfå sin Mojo?

Kan Valeant Pharmaceuticals återfå sin Mojo?

Anonim

Det har varit länge sedan Valeant Pharmaceuticals

(NYSE: BHC)

beståndet var i en legitim uptrend. Trots att en ny VD har anställts i fjol för att höja skeppet, har Valeants aktiekurs fortsatt att falla.

Frågan som investerare måste fråga nu är inte när Valeant kommer att vända saker. I stället är nyckelfrågan om det händer alls. Kan Valeant Pharmaceuticals någonsin återfå sin Mojo?

Varför det inte kommer hända

Låt oss först lätta på att minskningen av skuldbelastningen på något sätt gör sakerna magiskt bättre för Valeant. Det kommer inte.

Beviljas, en lägre skuld skulle göra det möjligt för företaget att andas lite lättare. Valeant betalade trots allt en hel del på 1, 84 miljarder dollar i räntekostnaden förra året. Det är en enorm summa pengar som läkemedelsmakaren inte kunde använda för andra värdefulla ändamål - som att säga, utveckla nya droger som skulle kunna säkerställa företagets överlevnad.

De senaste rapporterna är att Valeant har problem med att få den summa pengar den ville ha för att sälja iNova. Tydligen hoppades Valeant kunna ta emot 1 miljard dollar för dotterbolaget, som säljer receptbelagda läkemedel och receptfria produkter i Australien, Nya Zeeland, Sydostasien och Sydafrika. Australiens rapporterade dock att potentiella köpare bidrar närmare 900 miljoner dollar.

Min åsikt är att mottaga $ 100 miljoner eller så mindre än förväntat är inte ett krossande slag mot Valeant i sina ansträngningar på saker runt. Företaget betalade 625 miljoner dollar på framsidan för iNova tillbaka 2011 och var på kroken för ytterligare 75 miljoner dollar i potentiella milstolpebetalningar. Åtminstone Valeant verkar vara på rätt väg för att göra en rimlig vinstnivå på affären. Det kunde ha varit värre.

Det större problemet är dock att skuldreduktion helt enkelt inte räcker för sig själv för att vända saker till Valeant. Även om VD Joe Papa fullt ut uppnår sitt mål att minska skulden med 5 miljarder dollar genom försäljning av tillgångar, förväntar jag mig inte att investerare ska flockas tillbaka till Valeant-aktien. Företaget måste börja se resultatutveckling innan det kommer att hända.

Vad det kommer att ta

Valeant förlorade 2, 4 miljarder dollar förra året. För att återvända till resultatutvecklingen måste läkemedelsföretaget först klara av det gapet. Men även det målet är svårare att det verkar. Valeant förlorade patentets exklusivitet för flera produkter 2016 och står inför förlusten av ännu mer i år. Dessa förluster förväntas påverka resultatet 2017 negativt med cirka 715 miljoner dollar. Så Valeant behöver hitta ungefär 3, 1 miljarder dollar i nya vinster - bara för att komma tillbaka till breakeven.

Aktiemarknaden skulle emellertid reagera positivt om Valeant kunde uppnå en betydande förbättring av det justerade resultatet. Att justera bort saker som avskrivningar på immateriella tillgångar och nedskrivning av goodwill hjälper enormt. Kommer Valeant att kunna återgå till justerad vinsttillväxt när som helst snart? Tyvärr inte. Företaget förväntar sig lägre justerat resultat 2017 än det som rapporterades förra året.

Vad sägs om justerad vinsttillväxt 2018? Valeant planerar att lansera mer än 50 nya produkter i år som verkligen kan börja löna sig 2018 och därefter. Det borde hjälpa.

En produkt som företaget har höga förväntningar på är Siliq (brodumumab). Drogen mottog USA: s godkännande för behandling av plackpsoriasis i februari. Valeant rapporterade positiva resultat från en klinisk studie på senare stadium, där Siliq visade sig vara effektivare än Stelara, ett läkemedel som genererade 3, 2 miljarder dollar i försäljning för Johnson & Johnson förra året.

Förvänta dig inte att Siliq blir nästan lika stor som Stelara. Siliq kommer med en svart boxvarning relaterad till självmordstanker och beteende. RBC Capital Analyst Douglas Miehm projekterar topp försäljning för drogen på cirka 400 miljoner dollar år 2020, med en försäljning på kanske 170 miljoner dollar nästa år.

Ny försäljning från Siliq kommer att hjälpa, men Valeant behöver mycket mer extra intäkter och vinster för att återvända till tillväxten. Försäljningen för den muntliga versionen av opioidinducerad förstoppningsläkemedel Relistor kunde hämtas 2017. Valeant lanserar sina Bausch & Lomb kontaktlinser för astigmatism i år. Företaget har också en annan psoriasisprodukt, IDP-118, som potentiellt kan vinna regleringsgodkännande 2018.

Mojo no-go?

Kommer alla dessa nya produkter att visa sig vara biljetten för Valeant att bli vad Joe Papa kallar "den största turnaround möjligheten för en livstid"? Kanske, men jag skulle inte räkna med det.

Papa säger att Valeant stabiliserades 2016, kommer att vända saker runt i år och nästa år, och kommer att omvandlas 2018 och därefter. Jag ifrågasätter inte att han har tagit några av de rätta stegen. Försäljning av tillgångar var ett måste för Valeant. Så lanserade nya produkter. Ändå kan jag inte dela Joe Pappas optimism om var saker går för det belagda företaget. En återgång till någon Mojo för Valeant verkar allt mer sannolikt att vara en no-go.