CRISPR kan orsaka cancer? Här är 3 skäl investerare borde inte panik

CRISPR kan orsaka cancer? Här är 3 skäl investerare borde inte panik

Anonim

Först skada inte.

Det är en grundläggande princip för behandling av patienter. Men en lovande genredigeringsmetod som heter CRISPR-Cas9 kan potentiellt skada patienter. Två dokument som publicerades i naturmedicin på måndagen gav upphov till bekymmer att att använda CRISPR-Cas9 för att redigera gener skulle öka risken att cancerceller utvecklas.

Lagren av CRISPR Therapeutics

(NASDAQ: CRSP)

, Editas Medicine

(NASDAQ: EDIT)

, och Intellia Therapeutics

(NASDAQ: NTLA)

drog på nyheterna. Alla tre av dessa bioteknik är banbrytande utveckling av genredigeringsbehandlingar med CRISPR-Cas9.

Men borde investerare panik på grund av möjligheten att CRISPR-Cas9 kan orsaka cancer? Inte alls. Här är tre skäl till varför du borde förbli lugn.

1. Det är fortfarande tidigt

Vissa initiala forskningsresultat i det vetenskapliga samfundet visar sig ibland vara ofullständiga eller till och med felaktiga? Absolut. Det har till och med hänt relativt nyligen med CRISPR-Cas9.

I maj 2017 publicerades ett papper i Nature Methods som angav CRISPR-Cas9 kan orsaka hundratals oavsiktliga mutationer. Denna nyhet orsakade investerare att oroa sig för att genredigeringsmetoden kan visa sig vara allvarligt felaktig. CRISPR Therapeutics, Editas Medicine och Intellia Therapeutics lager tankas. Låter bekant, eller hur?

Men mindre än ett år senare utfärdade författarna av den studien en retraktion och skickade en felkorrigering till en annan vetenskaplig webbplats. Det visade sig att deras initiala resultat var felaktiga.

Nu kanske det inte händer i det här fallet. Jag tror det förmodligen inte. Dock är den översta linjen att det fortfarande är tidigt. Mer forskning måste göras för att avgöra om det verkligen finns en klar koppling mellan att använda CRISPR-Cas9 och ökad risk för cancer och, om så är fallet, hur stor risken är.

2. Resultaten bör inte påverka bioteknikens ledande kandidater

Det är viktigt att förstå vad de två papper som publicerades i veckan uppgav. I grund och botten fann forskningen att när CRISPR-Cas9 används för att redigera DNA-sekvenser, försöker de flesta celler att reparera DNA-skadorna. Detta svar förekommer emellertid inte i celler med dysfunktionella p53-gener. Som ett resultat fungerar CRISPR-Cas9 bättre i dessa celler.

Problemet är att celler med p53-genmutationer har förknippats med högre risker för flera typer av cancer. Dessa mutationer förekommer i nästan hälften av fall av äggstockscancer och i över 40% av struphuvud, huvud och nacke, esofageal och kolorektal cancer.

Det här är vad du verkligen borde veta: Detta problem bör bara vara en faktor när CRISPR-Cas9 används för att radera DNA-sekvenser och infoga en ny DNA-sekvens, en process som kallas genkorrigering. Men när endast genavbrott - radering av en DNA-sekvens - är involverad, fungerar CRISPR-Cas9 bra i celler som inte har p53-genmutationerna.

Ledande kandidater för CRISPR Therapeutics, Editas och Intellia har två saker gemensamt. För det första använder de alla CRISPR-Cas9 för att redigera gener för behandling av sällsynta genetiska sjukdomar. För det andra innebär varje ledande kandidat genavbrott snarare än genkorrigering.

Är resultaten att CRISPR-Cas9 kunde kopplas till ökad cancerrisk problematisk för biotekniken? Säker. Alla tre företagen har prekliniska program som använder genkorrigering. Men de viktigaste terapierna för biotekniken just nu borde inte öka cancerrisken.

3. Forskare kommer sannolikt att utveckla lösningar

Titta inte på potentialen att användningen av CRISPR-Cas9 vid genkorrigering skulle kunna öka risken för cancer som vägspärr. Det är mycket mer sannolikt att bara vara en fartstopp.

Den ledande forskaren av ett av de lag som publicerade en artikel i naturmedicin, Jussi Taipale, uppgav att CRISPR-Cas9 "klart kommer att bli ett viktigt verktyg för användning i medicin" och att sätt att övervinna de potentiella problemen kunde hittas.

Det finns andra bakteriella enzymer än Cas9 som kan användas för CRISPR-genredigering. Editas Medicine, för närvarande, undersöker för närvarande användningen av Cpf1-enzymet som brunnar som varianter av både Cas9 och Cpf1. Det är möjligt att användningen av dessa enzymer vid skärning av DNA inte kommer att inducera ett svar som CRISPR-Cas9 gör.

Tänk på lång sikt

Jag vet att det har blivit en cliche, men investerare borde verkligen tänka på lång sikt. Det är särskilt sant med nya tekniker som genredigering.

Fler potentiella problem kunde identifieras i framtiden med CRISPR. Vissa av dem kan vara problematiska. Andra kommer inte. Men det finns för mycket potential för genredigering, särskilt användningen av en enkel och billig metod som CRISPR, för att forskare ska kasta händerna upp i luften när en potentiell fråga finns.

Enligt min åsikt har det inte hittats något som borde hindra CRISPR Therapeutics, Editas Medicine och Intellia Therapeutics från att utveckla sina ledande kandidater. Och även om man använder CRISPR-Cas9 för genkorrigering har man visat sig öka risken för cancer, jag förväntar mig fullt ut att bättre alternativa metoder kommer att hittas.

På lång sikt tror jag att CRISPR-genredigering kommer att hjälpa mycket mer än det kommer att skada. Investerare som panikerar nu kommer att sakna den enorma potentialen för denna lovande teknik.