Dave & Busters fjärde kvartalsresultat visar en hoppande trend

Dave & Busters fjärde kvartalsresultat visar en hoppande trend

Anonim

De senaste fyra åren har inte varit snäll mot restaurangbranschen. Mellan kunder som föredrar att äta hemma och trafik i köpcentra som sjunker, har tillväxten omedelbart efter den stora lågkonjunkturen försvunnit.

Butpessimism är redan prissatt till många restaurangbestånd. Som sådan, trots att en aktieägare innehav sedan 2015 kan skaka på Dave & Buster s

(NASDAQ: PLAY)

fjärde kvartalet 2018 resultat, en som köpt mer nyligen kommer sannolikt att vara lycklig. Bolagets senaste rapport kom före företagets prognos och erbjöd relativt positiv vägledning för innevarande år.

Dave och Busters vinst: De råa siffrorna

Innan du dyker in i ogräset, låt oss ta en titt på rubriknumren för företaget.

MetriskQ4 2018Q4 2017YOY Ändra
Inkomst332 miljoner dollar$ 305 miljoner9%
EPS$ 0.75$ 0, 85(12%)

Det finns två väldigt viktiga tillvägagångssätt för dessa två nummer.

  1. Under fjolårets fjärde kvartal var det en enorm bump tack vare en ändring av skattelagstiftningen. Det skapade en engångsfall, vilket medför svåra jämförelser.
  2. Det fanns 14 veckor i fjolårets fjärde kvartal, jämfört med 13 veckor under det aktuella kvartalet.

Om vi ​​skulle redogöra för dessa två saker skulle resultaten ha sett så här ut:

MetriskQ4 2018Q4 2017YOY Ändra
Inkomst332 miljoner dollar287 miljoner dollar16%
EPS$ 0.75$ 0.6614%

Som du kan se, ändras bilden ganska dramatiskt.

Även om det är bra att se intäkterna växer, kan det hända att vissa kan drabbas av att de inte växer så fort som intäkterna här. Och bruttomarginalerna är inte skyldiga. De expanderade 19 punkter till 82, 3%, en imponerande driftsstruktur för alla restauranger.

I stället kom tryck från driftskostnader, eftersom ledningen varnade för att det skulle vara kvartalet. Lön, förmåner och andra rörelsekostnader var huvudrolle. Det är svårt att göra en jämförelse jämfört med året på grund av det föregående året med en extra vecka. Den mest användbara metriska skulle vara att dessa kostnader åt 53, 9% av alla intäkter i det nyss rapporterade kvartalet, jämfört med 51, 2% förra året.

Och det är också värt att påpeka att vinst per aktie blev hjälpt kraftigt genom återköp av aktier (mer om dem nedan). Om företaget slutade det föregående kvartalet med samma antal aktier som för ett år sedan, skulle den justerade 14% höjningen bara ha ökat med 7, 7%. Det är fördelarna med att minska andelstalet med drygt 6% i ett år.

Gräver djupare

Men överlägset var de största nyheterna för långsiktiga investerare en omgång av förmögenheter i jämförbar butikshandel (comps). Detta betraktas ofta som den bästa metoden för att mäta hälsan för en underliggande verksamhet. Det jämför hur mycket intäkter befintliga butiker ger jämfört med föregående år, samtidigt som effekten av nya butiksöppningar filtreras ut.

Som du kan se är hoppet på 2, 9% under det senaste kvartalet det bästa företaget har skrivit om i nästan två år. Det är också första gången som verksamheten på befintliga platser har ökat sedan våren 2017.

Ökningarna var en följd av en 3, 7% ökning av inköpsförsäljningen i jämförbara butiker. Den stora föraren av vinster var sortimentet av spel som erbjuds på plats för både barn och vuxna. Komponenterna för den divisionen ökade med 4, 4%, medan mat- och dryckesammansättningen hoppade en mer blygsam 1, 1%.

Bolaget meddelade också att styrelsen hade godkänt ytterligare 200 miljoner dollar i återköp av aktier. Detta kommer på hälen på 2.23 miljoner aktier återköpta till ett genomsnittligt pris på ungefär 48, 40 USD under fjärde kvartalet och de första åtta veckorna i bolagets nuvarande kvartal.

På konferenssamtalet granskade VD Brian Jenkins företagets framsteg på några viktiga initiativ:

  • Utvecklande erbjudanden i nöjen: Företaget släppte sin proprietära Dragonfest virtuella verklighet (VR) spel. På grund av styrkan i företagets VR-skiffer har det kunnat öka priserna på många platser. Och företaget meddelade att det kommer att komma ut med en män i Black-themed VR-spel senare i år.
  • Mat och dryckesutveckling: Med ett löfte att fokusera på enkelhet, kvalitet och tillgänglighet uppvisade denna division styrka. Företaget testade också ut körningsalternativ som visade dragkraft. Bruttomarginalerna förbättrades 25 punkter under kvartalet för mat och dryck.
  • Effektiv kommunikation av värde och kampanjer: Företaget lyfte fram ett antal olika kampanjer - som obegränsade vingar och obegränsat videoklipp - som drog in fler kunder under kvartalet.

Företaget meddelade också att det öppnades tre butiker under kvartalet för att få totalen till 121.

Blickar framåt

Här är uppskattningshanteringen för det aktuella räkenskapsåret.

MetriskLow EndHigh EndAntagna förändringar
Inkomst1, 37 miljarder dollar1, 40 miljarder dollar8, 3% till 10, 7%
Nettoinkomst$ 105 miljoner117 miljoner dollar(10, 4%) till (0, 2%)
Comps0%1, 5%N / A
Nya butiker151612% till 13% från basen

Det är värt att notera att eftersom andelstalet förväntas fortsätta minska mot 37 miljoner aktier, väntas vinsten per aktie öka med 2, 4% till $ 3, 00.