Diageos ordförande spenderade bara $ 1,2 miljoner på sin aktie. Ska du köpa, för?

Diageos ordförande spenderade bara $ 1,2 miljoner på sin aktie. Ska du köpa, för?

Anonim

Investeringslegenden Peter Lynch noterade en gång att cheferna kan sälja aktiebolag av många anledningar, men de köper vanligtvis det bara för en: De tror att det går upp. Även om det finns ett gäng av tillvägagångssätt till den truism, ses det som en bullish signal.

Sedan ordföranden i Diageo

(NYSE: DEO)

plunked ner nästan 1, 3 miljoner dollar för att köpa destillatorns lager för närvarande, kanske borde investerare titta på huruvida de borde följa ledningen och köpa sig själva.

Swinging för staket

Ordförande Javier Ferran har en historia att köpa stora delar av Diageo-aktien och köper tiotusentals aktier i taget. Eftersom han kom till destilleriet med en framstående stamtavla i spritbranschen, kan man anta att han har en intim kunskap om att han företräder sin insikt.

Innan han blev ordförande i Diageos styrelse i januari 2017, var han verkställande direktör för vermouth-tillverkaren Martini & Rossi, VD för Rom-jätten Bacardi, och tjänstgjorde även som icke-verkställande direktör hos SABMiller innan den förvärvades av Anheuser-Busch InBev .

Hans börsköp görs på Londons FTSE-utbyte, så de är inte helt analoga med hur Diageos amerikanska börsnoterade aktier skulle utföra, men nedan är de avkastningar som han skulle ha genererat baserat på destillatorns aktiekurs på NYSE.

Inköpsdatum

Antal aktier

Aktiekurs vid köp

Ungefär. Belopp som använts

Vinst / (förlust)

4 oktober 2016

18, 500

$ 116, 33

$ 0, 52 miljoner

21, 3%

15 november 2016

13 tusen

$ 100, 97

0, 32 miljoner dollar

39, 7%

15 augusti 2017

65 tusen

$ 131, 36

2, 07 miljoner dollar

7, 4%

26 januari 2018

30 tusen

$ 145, 02

$ 0, 97 miljoner

(2, 7%)

12 oktober 2018

30 tusen

$ 133, 76

$ 0, 97 miljoner

5, 5%

19 december 2018

35 tusen

$ 140, 71

1, 24 miljoner dollar

0, 3%

Det är uppenbart att Ferran inte har varit blyg när man satsar på Diageos framtid, och det finns ett antal andra, mindre delbelopp som han köpt på vägen också. Dessa är bara hans största satsningar.

En utmärkt synvinkel

Aktier av Diageo är nere nästan 5% hittills hittills, vilket skulle göra Ferrans köp i rätt tid, men helt enkelt för att ett lager är nere gör det inte ett köp. Destillatorns försök att dominera premium-kategorin och andan, men kanske bara.

Diageo äger världens största skotsk whisky i Johnnie Walker, varav den gör den största delen av sina 16 miljarder dollar i årlig totalförsäljning, men har nyligen investerat tungt i tequila, inklusive köp av skådespelare George Clooney Casamigos varumärke, samt ett antal premium vodka etiketter som Ciroc och Smirnoff.

Medan vodka har varit en svag kategori för destilleriet, har whisky aldrig varit mer populär, och med sitt offshoot Jane Walker-varumärke försöker Diageo att ta en ledarposition i demografiska växande kvinnor.

Diageo har också precis slutat sälja sitt värde av sprit till Sazerac, vilket kanske är mest känt för sin kanel-smakade whisky Fireball, men avyttringen ger Diageo större fokus på sin topphyllaportfölj. Nielsens data visar att high-end-sprit står för 55% av den totala volymen i industrin och 62% av dollarförsäljningen, men det är ultra-premium spiritus-segmentet som växer snabbast.

Med tanke på hur destilleriet positionerar sig på den lukrativa marknaden och att dess ordförande gör ett annat stort köp på bolagets aktie, är det kanske inte den värsta investeringen att köpa din egen andel i Diageo.

Viktig investering takeaway

Insiders är inte alltid rätt i den riktning deras företags aktie kommer att ta men när en med specialiserad kunskap om sin bransch som har en ganska bra historia om att välja sina inträdespunkter faller över 1 miljon dollar på sina aktier, är det definitivt en nudelpunkt som investerare bör överväga.

Redaktörens anmärkning: Dollarnsbeloppet i rubriken för denna artikel har korrigerats.