Går ABBs 4% utdelningsavkastning till ett lager att köpa nu?

Går ABBs 4% utdelningsavkastning till ett lager att köpa nu?

Anonim

På sidan är det mycket för investerare att tycka om ABB

(NYSE: ABB)

. Företagets iögonfallande avkastning står vid 4, 38% vid tidpunkten för detta skrivande och kommer att locka inkomstsökande investerare. Dessutom finns det ett klassiskt värdeinvesteringsfall för aktien utifrån tanken att ledningen kan frigöra värde i sin samling av företag. Lägger allt upp för att göra aktien ett köp?

Saken för att köpa ABB-aktien

Låt oss först titta på företagets resultat per segment för de första nio månaderna 2018.

SegmentetIntäkter från verksamhetJämförbar intäktsökning (YOY)Order Backlog Growth (YOY)

Elnät

589 miljoner dollar

(4%)

(1%)

Elektrifieringsprodukter

1 069 miljoner USD

3%

8%

Industriell automation

683 miljoner dollar

1%

(2%)

Robotik och rörelse

1 020 miljoner USD

7%

10%

Företagets robotteknik och rörelsegrena har en bra jämförbar intäkt på 7% under de första nio månaderna - och ligger i stort sett i linje med peer Rockwell Automation

(NYSE: ROK)

- Ett företag som är känt för att vara ett tillväxtlager i industriell automationssektor.

Industriell automation kan komma i kontakt med sina kamrater

Samtidigt är industriautomationssegmentets svaga 1% jämförbara intäktstillväxt under de första nio månaderna betydligt lägre än den 10% underliggande försäljningsökningen som Emerson Electric

(NYSE: EMR)

inom segmentet automationslösningar för det nyligen rapporterade hela året. Emerson prognostiserar även segmentet för automationslösningar för att öka underliggande intäkter med 5% -8% i sin skattemässiga 2019.

Som vi kommer att se senare är ABB: s industriella automationssegment inte direkt jämförbart med Rockwells och Emerson Electrics (vilket delvis förklarar tillväxtgapet), men när man tittar på denna prognos är det svårt att inte tro att slutkursförhållandena är gynnsamma och att därför ABB har en stor möjlighet att förbättra sin prestation.

Elektrifieringsprodukter och elnät till mervärde

Även om robotteknik och rörelse och industriell automation erbjuder tillväxt (teoretiskt minst) på grund av slutmarknader, ses segmentet för elektrifikationsprodukter som en stabil kontantko som har möjligheter att öka vinsten från industrikonsolidering. Affären att förvärva GE Industrial Solutions (GEIS) erbjuder till exempel en chans att öka intäkterna och öka GEIS-marginalen till de nivåer som Eaton och Schneider Electric har uppnått.

Slutligen har hedgefonder länge gjort det fallet att ABB: s svaga kraftnätssegment borde spännas bort eller sålt så att ledningen kan fokusera sina insatser på tillväxtmöjligheterna i de övriga tre segmenten. Därför är det inte förvånande att se pressspekulationer att ABB får råd om bara ett sådant alternativ.

Sammanfattningsvis är tjurfallet inte baserat på det företag som ABB är just nu, men snarare om vad det kan bli om ledningen exekverar sig bättre inom industriautomation, ökar marginalvärdet i elektrifieringsprodukterna - med befintlig verksamhet och GEIS - och utforskar strategiska alternativ med elnät. Under tiden får du ett utbyte på 4, 38% medan du väntar på att ledningen förbättrar företagets utsikter.

Strömnät kan inte separeras

Björnbäret till ABB hävdar att företaget för närvarande är underpresterande och det finns ingen garanti för att någon av de faktorer som beskrivs ovan kommer att bli tillverkade.

Spekulationen över en försäljning eller spinoff av elnätverk betyder inte att någonting kommer av det. Vidare skulle någon sådan åtgärd också utgöra något av ett ansikte av ledningen eftersom den genomförde en strategisk översyn av segmentet som svar på hedgefonds kritik. Granskningen drog slutsatsen att det bättre skulle vara att hålla elnätet och investera mer i verksamheten för att skapa tillväxt - det verkar inte ha fungerat.

Industriella automations- och elektrifieringsprodukter står inför huvudvindarna

Tanken att det industriella automationssegmentet kan köras bättre och i slutändan komma ikapp med Rockwell eller Emerson Electric är något felaktigt för att, som VD Ulrich Spiesshofer argumenterade för inkomsterna, "industriell automation har en mycket specifik affärsmodell i ABB, vilket också är inte riktigt jämförbar med några av konkurrenterna. " I ett nötskal verkar segmentet delvis "som en kanal för de andra delarna" av ABB: s verksamhet i stället för att endast skapa fristående försäljning.

Kortsiktiga utsikter för industriautomation är inte särskilt positiva, medan ledningen förväntar sig att intäkterna blir något lägre år i år, enligt CFO Timo Ihamuotila på resultaträkningen. Dessutom förväntar Ihamuotila lägre rörelsemarginal under de kommande kvartalen.

När det gäller elektrifieringsprodukter är det två orsaker till oro. För det första angav Spiesshofer att segmentet var "mer exponerat" för processautomatiseringsindustrin (förädling av råvaror till produkter) än några av sina konkurrenter. Baserat på hur Emerson (till stor del processautomatisering) har växit snabbare än Rockwell (diskret automation), borde det vara bra, men som Spiesshofer påpekade, har branschens starka punkt varit i "Nordamerika i det okonventionella landets" oljeindustrin, som är "inte precis ABB: s söta plats".

Med andra ord har ABB: s slutmarknadsexponering varit relativt svag under den nuvarande cykeln - åtminstone jämfört med sina jämnåriga.

Det andra oroet är att GEIS-förvärvet inte kan visa sig vara som resultatförhöjande enligt ursprungligen planerat. Intressant försvann ledningen att ge specifika marginalvägledning på GEIS, och investerare måste titta noga för att se om ledningen behåller sin vägledning för 15% -19% marginal i det övergripande segmentet senast 2020.

Tid att köpa ABB?

Värdeinvesterare som söker en samling av oblösta aktier kommer utan tvivel att bli frestad att ta en bit av ABB-aktien, men för de flesta andra investerare är det nog bara en att hålla koll på.

Om ledningen har åtagit sig att vidta åtgärder över elnätet och utnyttjar möjligheten till robotik och rörelse, kan ABB väl omvandlas till ett köp, men med övergripande tillväxt som sannolikt kommer att sakta in 2019 och ABB befinner sig inför en kombination av integrationsutmaningar (GEIS ) och relativt dålig exponering på marknaden vid industriell automation och elektrifieringsprodukter finns det också risk för nedsättning. ABB är värt att undvika.