Dominos håller vinnande marknadsandel som tillväxten saktar

Dominos håller vinnande marknadsandel som tillväxten saktar

Anonim

Dominos Pizza

(NYSE: DPZ)

hittar många sätt att dra nytta av sin dominerande hållning på pizzaleveransindustrin, trots att dess expansionstakten saktar både hemma och internationellt. Det är den viktigaste borttagningen från de nyligen offentliggjorda kvartalsresultaten.

Här är en titt på hur Dominos rubrikfigur staplade upp mot föregående år:

Metrisk

Q3 2018

Q3 2017

Ändra (YOY)

Inkomst

786 miljoner dollar

644 miljoner dollar

22%

Nettoinkomst

84 miljoner dollar

56 miljoner dollar

50%

EPS

$ 1.95

$ 1.18

65%

Vad hände med Domino's Pizza i kvartalet?

Intäkterna hoppade tack vare högre försäljning på befintliga platser runt om i världen, plus tillägg av över 200 nya butiker till försäljningsbasen. Dominos överträffade ett litet dopp i lönsamheten, med hjälp av reducerade räntekostnader och en lägre skattesats.

Här är några av de viktigaste höjdpunkterna från kvartalet:

  • Försäljningsökningen för jämförbar butik uppgick till 6, 3% på den centrala amerikanska marknaden, vilket markerade sitt andra raka kvartal med decelerationsvinster. Tillväxten var 7% förra kvartalet och 8% vid räkenskapsårets början.
  • Försäljningsvinsterna minskade också internationellt, men på 3, 3% stannade de bara inom ledningens intervall mellan 3% och 6% för året.
  • Dominos fysiska expansion ökade, med 232 nya platser till sin bas jämfört med 113 i det föregående kvartalet. Domino har lagt till 920 leverans- och take-out-nav under det senaste året för att få sin butiksantal till över 15 300.
  • Efter att ha justerats för ändringar i sina redovisningsmetoder minskade lönsamheten något. Rörelseresultatet sjönk till 16, 8% av omsättningen från 18, 2% för ett år sedan, delvis på grund av högre kostnader på insatsvaror som ost. Lägre skatter underlät dock nettoresultatet att hoppa till 84 MUSD, eller 10, 7% av försäljningen, från 56 MUSD eller 8, 8% av försäljningen, ett år tidigare.
  • Långfristig skuld hålls stadigt på drygt 3 miljarder dollar.

Ledningens kommentarer

VD Rich Allison hade positiva kommentarer om verksamheten i sin andra resultatrapport sedan han tog över ledarpositionen i juli. "Jag fortsätter att vara stolt över våra stora franchisetagare och operatörer runt om i världen", sa Allison i ett pressmeddelande. "Vår globala verksamhet, som drivs av stark försäljningstillväxt och franchiseekonomi som överträffade branschen, fortsatte sin starka kraft"

Ledningen noterade att kvartalet var det 30: e kvartalet i följd av positiv försäljningstillväxt på den amerikanska marknaden och det 99: e raka kvartalet för expansion för det internationella segmentet.

Ser fram emot

Den gynnsamma ekonomin som Allison nämnde är en produkt av kombinationen av Dominos hälsosamma försäljningsvolymer och det lilla fotavtrycket som dess leveranscentrum kräver. Denna effektivitet utgör grunden för ledningens mål att avsevärt öka kedjans närvaro under de kommande åren, både hemma och på topp internationella marknader. Företaget hoppas kunna nå så många som 8 000 platser på hemmamarknaden från 5 300 idag, delvis genom att attackera takeoutnischen lika aggressivt som leveransnischen dominerar för närvarande.

Ingenting i denna resultatrapport hotar den långsiktiga visionen, men de senaste mätvärdena föreslår att tillväxten blir svårare att uppnå under de närmaste kvartalen. Försäljningsvinsterna för jämförbara butiker har minskat till 6, 3% under de senaste nio månaderna, jämfört med 8, 4% under föregående år.

På liknande sätt har det internationella segmentet sett sitt expansionstaktsdopp till 3, 3% från 5, 1%. Dessa rubriker övergår fortfarande till marknadsgains för pizzajätten, men de föreslår också att ledningen har lite arbete att göra för att stabilisera sin verksamhet på en brutalt konkurrensutsatt marknad.

Populära Inlägg

Rekommenderas