Ellie Mae plunges som refinansieringscykeländarna

Ellie Mae plunges som refinansieringscykeländarna

Anonim

Ellie Mae

(NYSE: ELLI)

var en av de stora vinnarna av den nya bostadsboomen från 2010-talet. Dess mjukvara möjliggjorde den finansiella industrin att hantera sina hypotekslån lättare, och fram till nyligen uppmuntrar starka lånemängder sina kunder att expandera sin verksamhet och därmed öka efterfrågan på Ellie Maes mjukvaruplattformar. Ännu förra kvartalet såg Ellie Mae några oroliga trender i branschen som föreslog att räntecykeln skulle göra hypotekslånet ett mindre önskvärt ställe att vara.

Kommer Ellie Mae-investerare att komma in i torsdagens kvartalsrapport, vill Ellie Mae-investerare försäkra sig om att hypotekslånspecialisten kan generera stark omsättningstillväxt och solida resultat på marknaden även om förändrade förhållanden på realkreditmarknaden förändras. Istället rapporterade Ellie Mae en svagare försäljningsökning och en kraftig minskning av justerad nettoresultat per aktie än väntat, och fuliga ledningsrevisioner för resten av 2017 skickade aktien till en tailspin. Låt oss titta närmare på vad Ellie Mae sa och varför det orsakade investerare att få panik.

Ellie Mae står inför stora headwinds

Ellie Maes resultat för andra kvartalet såg inte hemskt ut i ansiktet om du inte kände till vad företaget gjort tidigare. Intäkterna ökade med 16% till 104, 1 miljoner dollar, men det var en betydligt långsammare tillväxt än den 23% som de flesta investerare ville se. På samma sätt, även om justerad nettoresultat ökade med 8%, till 18, 2 miljoner USD, ökade antalet aktier med en minskning av justerat resultat per aktie till 0, 51 dollar, vilket var $ 0, 02 sämre än konsensusprognosen bland de som följde aktien.

Närmare titt på Ellie Maes siffror såg leverantören av hypotekslösningar-plattformar fortfarande vinster i sin verksamhet, men de brukade vara mindre robusta än tidigare perioder. Ellie Mae tog in 9 600 nya platsbokningar för sin Encompass-plattform, vilket bidrog till att öka sin marknadsandel på hela marknaden för hypotekslån. Den siffran var fortfarande ner mer än 20% från vad bolaget tog in under första kvartalet 2017, vilket ger ytterligare bevis för avmattningen.

Försvagande grundämnen visade sig på ett antal platser. Bruttomarginalen minskade med nästan 5 procentenheter, till 63, 5%, som en stor ökning av kostnaderna för att producera intäkter sände dessa marginalsiffror högre. Rörelsekostnaderna ökade inte lika mycket som intäkterna, med kostnadsregleringar som uppvisade särskilt kostnader för utgifter och forskning och utveckling, vilket bidrog till att dämpa en del av rörelsemarginalen. En gynnsam inkomstskatt avsatte GAAP-nettoresultatet mycket högre, men det fria kassaflödet minskade med nästan hälften från årets tidigare nivåer.

VD Jonathan Corr sätter den föränderliga miljön i perspektiv. "Realkreditmarknaden är i färd med att övergå från en refi-centrisk till en inköpsdrivet, säger Corr och" några av våra kunder upplevde en sluten lånevolym lägre än vad vi förväntade oss under andra kvartalet då de handlade om att minska refi-volymen, medan den snäva bostadsinventeringen höll tillbaka köpvolymen. " Verkställande direktören pekade också på längre än förväntat tider för företagskunder att komma ombord med Encompass-plattformen.

Kan Ellie Mae studsa tillbaka?

Ellie Mae är fortfarande optimistisk om sin framtid. Som Corr sa: "Utöver det här året förväntar vi oss att marknaden ska normalisera och för vår verksamhet att återuppta starkare tillväxt." Ellie Mae har också lagt mer resurser till att utöka sina tekniska konkurrensfördelar, vilket ger ännu större hinder för inträde på konkurrenter i branschen.

Vad slog aktieägarna för en slinga var dock Ellie Maes revisioner till vägledning. Under tredje kvartalet tror Ellie Mae att intäkterna kommer att ligga mellan 104 miljoner dollar och 106 miljoner dollar, vilket ger ett justerat resultat på 0, 38 USD till 0, 41 USD per aktie. Det är minst en tredjedel haircut till den bottom-line prognos som investerare hade kommit in i rapporten. Ännu värre gjorde Ellie Mae dramatiska nedskärningar till dess helårsprognoser. Försäljningen av 400 miljoner dollar till 405 miljoner dollar skulle vara ungefär 35 miljoner dollar lägre än vad hypotekslånsleverantören tidigare hade förväntat sig, medan justerad inkomst på 1, 11 USD till 1, 16 dollar per aktie återspeglar en minskning på nästan 40 procent från det utbud som Ellie Mae tidigare tillhandahöll.

Aktieägarna kände sig tydligt obekväma med dessa drag och aktien sjönk 22% i efterhandshandeln efter meddelandet och gav upp alla vinsterna för 2017. Huvudfrågan för Ellie Mae är om stigande räntor verkligen leder till en multi- årslås i refinansieringsverksamheten. Det är långt ifrån säkert, men om det händer, måste investerare titta på för att se om finansinstitutionskunder börjar försvaga Ellie Mae's Encompass-plattform för att göra sin egen verksamhet smalare.