FireEye Inc. mest briljanta rörelser år 2017 hittills

FireEye Inc. mest briljanta rörelser år 2017 hittills

Anonim

Strax efter att Kevin Mandia ersatte tog FireEye roret

(NASDAQ: FEYE)

Förra året var det svårt att fatta beslut, och han slösade inte med att göra dem. Den välbehövliga förändrade riktningen som han införde omfattade så många som 400 arbetskrafter - FireEye-talet var då 3 400 - för att hoppa på sina kostnadsbesparande initiativ.

FireEyes skifte från ett beroende av produktförsäljning till abonnemangsbaserade cloud-mjukvarulösningar lovade att förändra allt - för gott eller dåligt, beroende på exekvering. Så stort som ett steg för att lägga bort mer än 10% av arbetskraften.

Ljus i slutet av tunneln

När FireEye tillkännagav sin uppsägningsplan i augusti, sänkte den också inkomstriktlinjerna. Därefter har aktien nosedived 16% till $ 14, 02 per aktie, en dumpning har den bara nyligen helt återhämtat sig från. Förutom att övergå till en mer effektiv affärsmodell, hoppades FireEye att raka 80 miljoner dollar i kostnader. Slår ut FireEye underpromised och överlevereras på praktiskt taget alla sina mål.

De 173, 7 miljoner dollar som omsättningen innebar under första kvartalet var bara en ökning med 3% jämfört med andra kvartalet, men det var att förväntas som när bolaget fokuserar på att växa den tidigare nämnda återkommande intäkterna. Denna typ av övergång är en långsam, som FireEye peer Check Point Software

(NASDAQ: CHKP)

vet alltför väl. Men tålamod har betalat på ett stort sätt för Check Point, och FireEye är i de tidiga stadierna för att uppnå liknande mål.

Trots den ökade försäljningsökningen på 3% har FireEye minskat sina andelar med mer än hälften till $ 0, 48 jämfört med 2016: s underskott på 0, 98 dollar. När det gäller overhead, rakade FireEye kvartalet 72, 1 miljoner dollar från sina rörelsekostnader, inklusive 28 miljoner dollar från försäljning och marknadsföring. Det levererar varorna, varför förbättrad effektivitet är en av FireEye bästa prestationer 2017.

Ett annat tecken på att FireEye gör bra på sina löften var att det trimmade $ 20, 5 miljoner i aktiebaserad ersättning. När ett företag befinner sig i FireEye-situationen bör den nödvändiga bältesspänningen ske över bordet. den siffran är en indikation på att detta är vad som händer.

Den andra sidan av myntet

Som Check Point VD Gil Shwed kan intyga tar det tid att initiera, än mindre slutföra, en affärstransformation. Shwed inledde en mjukvara-

prenumeration

försäljning / återkommande intäktsmodell hos hans företag för några år sedan, och aktieägarna skördar nu fördelarna.

Tack vare det långsamma, men ständiga prenumerationsfokuset, rapporterade Check Point en intäktsökning på 8% på 435 MUSD under första kvartalet. Men de lägre kostnaderna för att betjäna befintliga kunder istället för att förlita sig endast på ny produktförsäljning bidrog till att öka Check Points resultat per aktie upp med 15 procent till 1, 08 USD. Det är modellen FireEye arbetar för att emulera, vilket ger oss till en annan av sina bästa drag i 2017.

FireEye kanske bara har ökat försäljningen med 3%, men det är hur det lyfte dem som klarar sig bra för framtiden. Produktförsäljningen minskade med hela 30% under första kvartalet till 23, 74 miljoner dollar, men FireEye kunde fortfarande lägga en inkrementell vinst i totala intäkter genom att leverera på sin prenumerationskampanj.

Abonnemangs- och tjänsteenheten rapporterade en försäljning på 12% i försäljningen till 150 miljoner dollar för kvartalet, mer än att kompensera för den utfällda nedgången i produktförsäljningen. den enheten står nu för 86% av de totala intäkterna. För ett visst perspektiv, inklusive programuppdateringar och abonnemangsintäkter, svarade de två nyckelområdena för 71% av Check Points totala intäkter.

Skärande kostnader, samtidigt som försäljningen av mjukvara erbjuds avsevärt, är en vinnande kombination, och FireEye levererar på båda varför de är två av sina bästa drag hittills i år.