En dålig take: Här är den mest värdefulla ädelmetallen (Hint: Det är inte guld)

En dålig take: Här är den mest värdefulla ädelmetallen (Hint: Det är inte guld)

Anonim

Guld har varit en värdebutik i årtusenden, och även nu ser många investerare guld som den ultimata säkerheten. Ännu nyligen blev en annan ädelmetall värdefullare än guld - och det är inte det du kan förvänta dig.

Under lång tid har guld och platina slagit ut det för överlägsenhet på marknaden för ädla metaller. Sedan 1970-talet har platina vanligtvis varit värt mer än guld, bara ibland faller under den gula metalls pris under korta perioder. Men under de senaste åren har guldpriserna överträffat platina, och för det senaste har prisskillnaderna ökat till mer än 500 dollar innan de har minskat något under de senaste veckorna.

Nu har dock en ny spelare tagit över toppen. Palladiumpriserna har mer än fördubblats sedan slutet av 2016 och stiger nästan 25% under de första två månaderna 2019. Det sändes den sällsynta metalls pris över guld för första gången någonsin.

Kolla in de senaste inkomsterna för utropssamtal för de företag vi täcker.

De flesta har aldrig ens hört talas om palladium, men det klättrade från priser på bara 200 dollar per ounce för ett årtionde sedan. Anledningen: Palladium används kraftigt i katalysatorer för bensinmotorer. Platinum har också liknande industriella användningsområden, men det behövs i liknande föroreningsåtgärder för dieselmotorer. Med flera skandaler de senaste åren kring dieselbilstillverkare som förvrängde bränsleeffektivitet och utsläppsanspråk har många kunder sugit på dieselbilar till förmån för gasdrivna fordon. Det har drivit upp efterfrågan på palladium, men metalltillförseln är ganska begränsad.

Så småningom är det möjligt att biltillverkare kommer att arbeta mot att justera bensinbaserade katalysatorer för att acceptera platina som en ingång - om den blir billigare. Det krävs emellertid ansträngning för att göra det skiftet, så biltillverkare kommer sannolikt att vara långsamma med det.

Ädla metaller kan vara flyktiga, och som guldinvesterare såg på 2000-talet, när priserna är låga kan de hällas högre ganska snabbt över tiden. Det är osäkert om palladium kan bibehålla sin nuvarande överskott, men de stigande priserna gör att både guld och platina ser billigt ut jämfört.

Populära Inlägg

Rekommenderas