Ford Motor Company Stock: Köp, Sälj eller Håll?

Ford Motor Company Stock: Köp, Sälj eller Håll?

Anonim

Ett tag, Ford Motor Company

(NYSE: F)

var en populär aktie bland dumma investerare. Nuvarande pensionär VD Alan Mulally hade omstrukturerat den lagrade automaker utan statlig hjälp och satte den på en väg till en stabil och lönsam tillväxt.

Ford-lager var inte alltid så populärt: Vägen tillbaka i början av 2009, då hela Detroit verkade dömd, frågade jag läsare att prata mig om att köpa Ford-aktier. Det gjorde du inte, och jag är glad. Jag var också glad att en hel del dårar hoppade i ungefär samma tid. Vi hade en väldigt lönsam tur.

Men sedan de höga, och trots goda vinster under de senaste åren, har Ford långsamt fallit av fördel med investerare.

Nu, med Ford-aktier som handlar mindre än sju gånger bolagets förväntade 2017-intäkter, verkar det som en bra tid att fråga: Är Ford-aktien ett köp, en försäljning eller ett köp?

Låt oss ta en närmare titt.

Björnväska

Det finns två vanliga bearish berättelser för Ford-aktien: Ford har risk för störningar från nya högteknologiska marknadsaktörer och nya affärsmodeller, och att den viktigaste amerikanska nybilsmarknaden tycks ligga över sin cykliska topp, där Fords marginaler i riskzonen.

Störningsrisk

Investerarnas pågående fascination med Tesla s

(NASDAQ: TSLA)

Dramatisk tillväxthistoria har tydligen gjutit en skugga över Ford (och andra stora bilproducenter). I det yttersta antar det hausseffektiva investeringsfallet för Tesla-aktier att det blir det största och mest lönsamma företaget i mänsklighetens historia. Hur kan Ford-lager konkurrera med det?

Det finns äkta farhågor bortom Tesla hype. Några analytiker tror att världen rör sig mot "transport som en tjänst", där många av oss kommer att välja att ge upp bilägande till förmån för mobilitetstjänster med självdrivande elektriska taxibilar. Om så är fallet, med tanke på att tekniken som möjliggör sådana tjänster är förmodligen bara några år bort, var kommer Ford att hitta vinsttillväxt - om det ens överlever?

En relaterad fråga som är mindre baisse men fortfarande baisse: Även om det antas att Ford kan retoolera sin affärs- och produktlinje för att trivas i en sådan värld, hur mycket måste den spendera de närmaste åren för att komma dit?

Marknadscykelrisk

Det är ingen tvekan om att den här är för verklig. Den amerikanska nybilsmarknaden är tydligt mjukande. Eftersom det mjukas ytterligare, ökar prispressen och den minskade försäljningen i Fords vinstmarginaler.

Med tanke på att Ford genererade 61% av sina intäkter i Nordamerika förra året, med en rörelsemarginal på 9, 7% i regionen, kan du se oroen. När det blir klämt, så kommer Fords bottenlinje.

Bull case

Trots de starka bekymmerna har Ford-aktien några stora saker som går till det som en investering, även nu.

Marknadstrender

Marknaden kan vara trög, och eventuellt även leda till en nedgång för länge. Men det finns också goda nyheter i de konsumenttrenderna i USA, Europa och Kina som alla gynnar Fords mest lönsamma produkter: lastbilar, nyttofordon och SUV. Det betyder att Fords vinster fortfarande är starka: Ford uppnådde 10, 4 miljarder dollar före skatt år 2016 och förväntar sig att tjäna nära 9 miljarder dollar på den grunden år 2017, trots att marknaden glider, högre råvarukostnader och ökade investeringar i framtida teknik.

Förberedelser inför nästa nedgång

Ford spänner inte från möjligheten till en avmattning i försäljningen av nya fordon. Till skillnad från några konkurrenter, särskilt General Motors

(NYSE: GM)

, Fords amerikanska lager är i bra form, vilket innebär att det inte kommer att behöva rabatt djupt för att rensa bort oönskade fordon. Ford har upprepade gånger visat att den snabbt kan anpassa sin produktion för att möta efterfrågan när den faller (eller stiger för den delen).

Det är också viktigt att notera att Ford har en rejäl 28, 4 miljarder dollar för att behålla ny produktutveckling även om vinsten försvinner under en nedgång. Det var en nyckelfaktor i Fords framgång de första åren efter den senaste recessionen: Det fanns färska produkter tillgängliga medan konkurrenterna fortfarande var kryptering för att återhämta sig.

Teknologi

Medan störningsproblemen är verkliga på industrigrenivå, gör Fords bara bra med framtida teknik: Den har ett starkt självdrivande forskning och utvecklingsprogram, ett stort engagemang för elmotorer och ett dotterbolag som sätter ihop en serie övertygande mobilitetsrelaterade erbjudanden för städer. Ford ser också sätt att utnyttja sina decennier av kommersiell fleetkompetens i den nya mobilitetsaktiverade världen, som leverantör av flottaadministrationstjänster till operatörer av automatiserade bilar och lastbilar. (Det har potential att vara ett mycket lukrativt företag.)

Det råder ingen tvekan om att vissa automakers kommer att vara kvar eftersom tekniken förändrar hur vi går runt, men Ford är bättre förberedd än de flesta.

Starkt ledningsgrupp

Fords styrelse har visat att det inte är räddat att skaka saker för att hålla företaget på kurs. Ford har en ny vd, Jim Hackett, som har erfarenhet av tekniskt kunniga företagstransformationer (och som ledde Fords mobilitetsdotterbolag innan han tog toppansatsen.) Hackett har sagt att hans uppdrag är att skärpa Fords utförande, snabba beslutsfattande och se till att Ford kan trivas i den framtida världen av tekniskt aktiverad rörlighet. Han har ett bra lag bakom honom: De flesta av Fords ledande befattningshavare är veteraner av turnaround som har bevisat sig under åren sedan.

En hållbar 5, 5% utdelning

Den låga värderingen av Ford-aktier innebär att dess utdelning ger för närvarande en fet 5, 5%. Och den utdelningen är hållbar tack vare den kraftiga kassaflödet. Ford förväntar sig att fortsätta att betala utdelningen till aktieägarna genom en nedgång, åtminstone så länge som kassaflödet håller ut. (Ford har en väsentlig kreditlinje för att räkna om det går tom för kontanter, men den krediten kommer inte att användas för att finansiera utdelningen.)

Summering

Sammanfattningsvis finns det verkliga, väsentliga argument både för och mot en investering i Fords lager nu. En investerare som köper här kan återinvestera den kraftiga utdelningen till genomsnittet för dollarkostnaden genom någon nedgång, betala för att vara tålamod medan Hackett och hans team, med stöd av en stark balansräkning, arbetar för att slutföra omvandlingen av Ford och dess företag.

Men som vi har sett är en investering i Ford-aktien inte utan risk. Marknaden för nya bilar (och lastbilar, ett super viktigt Ford-vinstcenter idag) kan omvandla och till och med krympa avsevärt under de kommande 10-15 åren. Och Fords vinster kommer sannolikt inte att växa på kort sikt: De kommer nästan säkert att vara nere år över år 2017, och Fords bottenlinje kommer att krympa ytterligare om (eller hellre när) USA, Europa eller Kina går in en recession.

Lång historia kort: Om du är attraherad av utdelningen och tror att Ford kommer att lyckas när världen förändras, kan Ford-aktier vara ett köp. Men investerare bör gå försiktigt, eftersom riskerna är verkliga.