Här är varför det bästa är att komma för International Business Machines Corporation

Här är varför det bästa är att komma för International Business Machines Corporation

Anonim

Trots att det beskrivs som ett "tillväxtföretag" skulle det vara trovärdigt, International Business Machines

(NYSE: IBM)

förväntar sig att återvända till tillväxt år 2017, eventuellt sätta stopp för ett av de mer pinsamma kapitlen i sin skarpa företagshistoria. I själva verket är IBM-aktierna fortsatt betydligt under det senaste halva decenniet och har saktat den breda marknaden med cirka 90 procentenheter under denna period.

Det kan inte göra att IBM verkar som ett tilltalande lager att äga. Med tanke på dess undervärdering och dess genomsnittliga utdelning är det emellertid ett alltmer legitimt fall att IBM är en av de mer attraktiva värdeinvesteringarna på marknaden idag.

IBM vrider hörnet

Shots of Green började äntligen visa sig i IBMs senaste vinstutdelning, men investerare var tvungna att se dem, eftersom resultaten i stort sett visade sig mer av samma. På ytanivå såg IBM sina intäkter för ett 19: e kvartal i rad, om än att minska med bara 1% jämfört med året innan. Företagets fjärde kvartalsvinster lyckades dock stiga med bara 1%, vilket kom långt före analytikernas konsensusuppskattningar. Dess helårs 2016 GAAP nettoinkomst lyckades ändå minska med 10%.

När det gäller de uppmuntrande tecknen ledde IBM till att dess icke-GAAP-vinst per aktie (EPS) faktiskt återvänder till tillväxt för helåret 2017. Likaså uppmuntrande försäljning från IBMs så kallade strategiska imperativ - som består av cloud computing, stor data, artificiell intelligens (AI) och säkerhetsprogramvara - svarade för 41% av Big Blues totala intäkter för hela året.

Försäljningen av strategiska imperativ ökade med 13% året innan, med stora underavdelningar, som cloud computing, och växte imponerande 35%. IBM brinner inte alls på alla cylindrar, men det är säkert den bästa prestanda som företaget har producerat i det senaste minnet.

Tiden att köpa Big Blue?

IBM är ett moget företag, och tillväxten från sina strategiska imperativ kommer inte att omvandla det till ett tillväxtlager över natten - eller alls. Men det är inte att säga att IBM inte erbjuder en attraktiv blandning av värde och inkomst som kan vara mycket lukrativ för konservativa investerare som fortfarande vill ha viss exponering för tekniklagret idag.

Medelanalytiker ser IBMs EPS-nudging knappt högre i år. Analytikerna förväntar sig då att IBM: s EPS snabbare växer till en genomsnittlig årskurs på 2, 5% årligen för de kommande fem åren. Självklart är det inte en väsentlig tillväxt, men det är långt ifrån bättre än de långsiktiga nedgångar som har plågat företaget under det senaste halvtioåret. Om detta skulle ske, skulle investerare också kunna njuta av en viss måttlig utvidgning, eftersom IBM för närvarande handlar med bara 12 gånger sitt framtida resultat.

IBM: s förmåga att maximera aktieägarnas avkastning bör inte heller förbises här. Förutom bolagets nuvarande 3, 2% utdelningsavkastning - vilket är betydligt högre än S & P 500s 1, 9% kontantutbetalning - har IBM antagligen varit en av de mest aktiva och skickliga utövare av återköp av aktier sedan år 2000: tech giant har spenderat cirka 108 miljarder dollar tillbaka sina egna aktier sedan årtusendets början.

Faktum är att det är fallet att före detta VD Sam Palmisano maskerade några av de underliggande tillväxtproblemen för IBM genom att ständigt växa EPS sen i sin tjänstgöring nästan uteslutande via återköp av aktier. Med IBM-aktier, som fortfarande är billiga, och marknaden verkar fortfarande orimlig eller skeptisk mot företagets framtidsutsikter skulle nuvarande VD Ginni Rommetty kunna lägga till meningsfullt långsiktigt värde på ett skatteeffektivt sätt genom att återköpa IBM-aktier på det billiga. Aktieägare Warren Buffett skulle verkligen älska denna taktik.

I slutet av dagen kan det vara mer exakt att säga att det värsta förefaller vara bakom IBM, snarare än att det bästa är ännu att komma för den århundrade gamla tekniken stalwart. Företaget fortsätter dock att göra framsteg i sin fleråriga vändning. Mellan detta och dess värdering av bottenröret gör IBM fortfarande en intressant kontrarisk investering idag.

Populära Inlägg

Rekommenderas