Här är varför Invitae minskade 14,9% år 2018 (så långt)

Här är varför Invitae minskade 14,9% år 2018 (så långt)

Anonim

Redaktörens anmärkning: En tidigare version av denna artikel angav felaktigt att Myriad Genetics nyligen förvärvat Color Genomics istället för Counsyl. Den beklagar felet.

Vad hände

Andelar av genetisk testning upp-och-kommer Invitae

(NYSE: NVTA)

har fallit nästan 15% hittills hittills trots att integrera viktiga nya förvärv och fortsätter att växa på ett hälsosamt klipp. "Sunt" kan vara en underdrift. Verksamheten redovisade årsomsättningstillväxten på 168% under första kvartalet 2018. Bruttoresultatet ökade 860% i den perioden.

Men även denna tillväxt har inte räckt för Wall Street att förbise två andra oroliga mätvärden: kraftigt negativt kassaflöde och förlustförluster. Det har tvingat verksamheten att vända sig till utspädande kapitaltillskott, inklusive tidigare i år, eftersom det brinner genom högar med pengar för att driva tillväxten. Medan ledningen lovade att minska bränsleförlusten 40% till 50% när företaget avslutar 2018, tar investerare ett "show-me" -tillvägagångssätt innan det antas att det är en klar affär.

Än sen då

Så illa som det dubbelsiffriga fallet hittills i 2018 kan sting investerare som tror att de håller fast vid en episk tillväxtstock i tillverkningen var aktierna faktiskt nere nästan 50% i slutet av mars. Det sammanföll med priset på ett stamaktieutbud på totalt 12, 8 miljoner aktier på 4, 50 dollar. Det var inte bara det låga priset på heltid, men det utspädde befintliga aktieägare med 23%.

Visas, det kan ha varit en bra tid att köpa Invitae lager. Aktierna handlar händer på över 7, 70 dollar i början av juli, eller 72% högre än köpeskillingen. Med tanke på att verksamheten hade cirka 130 miljoner dollar i kapital tillgängligt strax efter utgången av första kvartalet och var i ränta för att bränna cirka 100 miljoner dollar under de sista nio månaderna 2018, anser investerarna att företaget kan leverera två kvartalsvisa operativa uppdateringar innan det behövs höja mer kapital.

Och med intäkter och brutto vinster växer med trefaldiga siffror satsar investerare det finns några bra nyheter på vägen under de kommande månaderna. Även om det kan vara riskabelt att ge ut en skarp premie till försäljningen nu i händelse av tillväxt underwhelms senare, har Invitae de senaste månaderna tillkännagivit nya partnerskap för att få genetisk testning i biopharma kliniska prövningar och utvidgat dess reproduktiva hälsoutbud. Det är en påminnelse om att marknaden för genetisk screening har gott om utrymme kvar för tillväxt.

Nu då

Den genetiska testmarknaden expanderar väldigt snabbt år 2018 och förefaller inte vara redo för en avmattning när som helst snart. Medan det gör konkurrensen mindre av en faktor än normalt borde investerare inte sova på Myriad Genetics . Invitae har under de senaste åren blivit ett namn genom att vara en torn i pionjärns sida, speciellt genom att stjäla marknadsandelar för onkologitest, men det kan snart få en smak av sin egen medicin. Den större konkurrenten förvärvade nyligen Counsyl att spruta in på marknaden för prenatal och reproduktiv hälsa, där Invitae har lagt en betydande del av sina tillväxtplaner. Det kanske inte spelar någon roll om tillväxten fortsätter som förväntat, men head-to-head-konkurrens kan orsaka ångest på Wall Street om saker börjar sakta ner.