Hur investerar du i lyftlager? Låt mig räkna vägarna

Hur investerar du i lyftlager? Låt mig räkna vägarna

Anonim

Uber är imploding. Är det dags att investera i Lyft istället?

Det senaste året har varit olyckliga dåliga nyheter för Uber, 70 miljarder dollar tech "unicorn" -företaget på marknaden för resor. Från anklagelser om sexuella trakasserier inom företaget till en utvandring av C-nivå talang från företaget till juridiska strider med Alfabet-dotterbolaget Waymo, arbetskonflikter, och en fullständig och fullständig bristande vinst, har Uber gjort ett fantastiskt jobb att sammanfoga sig och öppna upp en körfält för Lyft att köra direkt vid.

Investerare får nu frestas att lämna Uber-lageret genom kanten och köpa i sin archrival Lyft istället. Men hur exakt gör man en investering i Lyft lager? Trots allt är både Uber och Lyft privata företag, så tekniskt bör det vara omöjligt att köpa Lyft-aktier - eller hur?

Tja, ja och nej.

Ja, som Uber, är Lyft ett privat företag. Lyftstocken är inte noterad på någon aktiemarknad (ännu), så du kan inte köpa den direkt. De enda personer som äger Lyft Stock idag är företag och anställda med tillgång till privata aktier. Men det finns ingen lag som säger att du inte kan köpa aktier i företag som äger Lyft-aktier, och så äger Lyft lager indirekt ...

Köp General Motors

En sådan bärare är ingen annan än General Motors

(NYSE: GM)

. Du kanske tror att General Motors och Lyft skulle vara naturliga fiender. När allt kommer ifrån, om folk flyttar från att köpa bilar till hyllning av lyftkabiner för att ta dem från punkt A till punkt B, ja, det skulle vara dåliga nyheter för General Motors, eller hur?

Men GM är ingen dummy. De läser skrivandet på väggen i fjol och betalade 500 miljoner dollar för att få upp en andel på 9 procent i Lyft i januari 2016 - bara om folk slutar köpa bilar (och förmodligen att ge Lyftförare ett incitament att hyra bilar från GM). Enligt uppgifter från S & P Global Market Intelligence gör denna investering på 500 miljoner dollar GM en av Lyfts största aktieägare idag.

Eller köpa någon annan?

Inte heller är GM det enda offentliga företaget som kunde finna sig lyftat av Lyfts framgång. S & P Global heter även offentligt handlade (dvs. du kan köpa dem) Icahn Enterprises

(NASDAQ: IEP)

, KKR & Co.

(NYSE: KKR)

, Alliance Bernstein Global High Income Fund

(NYSE: AWF)

, och GSV Capital Corp

(NASDAQ: GSVC)

som alla äger insatser i Lyft. Kinas Alibaba

(NYSE: BABA)

och Tencent

(NASDAQOTH: TCEHY)

sägs också att egna insatser via sina investeringsarmar.

Ändå gör GMs 9% andel i företaget den överlägset Lyfts mest framträdande, börsnoterade ägaren, och därigenom den mest direkta vägen till att ha en betydande indirekt andel i Lyft-aktien. Matematiskt sett kan du för varje 11 aktier i General Motors lager du köper, du kan indirekt äga en del av Lyft - före Lyft IPO (om Lyft någonsin gör IPO).

Och att köpa GM-lager skulle också vara ett ganska billigt sätt att köpa en bit av Lyft-lager.

Varför köpa GM om vad du verkligen vill äga är Lyft?

Fördrivet för närvarande av oro för att den amerikanska bilmarknaden har nått sin topp och börjar en nedgång, är General Motors aktie till salu - och det är billigt. S & P Global data visar att även om Wall Street-analytiker förväntar sig att GM: s vinst kommer att bli ett slag i år, kan tillväxten återvända så tidigt som 2018 - och vinsttillväxten kan genomsnittligen bli så mycket som 13% årligen under de närmaste fem åren.

Inte alla är överens med denna bedömning. Faktum är att S & P Global data visar några analytiker som förutspår att GM: s resultat fem år ut skulle kunna vara så mycket som 17% under 2016 nivåer. Men även om så är fallet skulle GM tjäna mer än 5 dollar per aktie år 2021. Detta värsta scenario skulle värdera GM-lager med knappt 7 gånger vinst. Det skulle inte vara så billigt som General Motors lager ser idag, när det värderas till bara 5, 5 gånger vinst - men det är fortfarande inte dyrt.

Dessutom värderar GM på eget vinst enbart risken att ignorera den potentiella lönedagen från en IPO av Lyft. Låt oss köra ett wild-eyed scenario här:

Antag att Ubers förlust är Lyfts vinst, och att om Uber skulle fortsätta att implodera, skulle det lämna Lyft att hämta bitarna - och den marknadsandel på 70 miljarder dollar som Uber nyligen haft. I det fallet kunde Lyft växa mer än 12 gånger i värde från den värdering på 5, 5 miljarder dollar den hade vid den tid GM köpte i början av förra året. Ett sådant scenario skulle göra GM: s investering på 500 miljoner dollar till 6, 4 miljarder dollar och lägga till 12% till GM: s marknadsandel.

Paj i skyn? Kanske. Men Lyft är nästan säkert att åtnjuta åtminstone några vinster från Ubers upprepade självtillförda fender-benders. Och 9% av dessa vinster kommer att uppkomma till Lyfts delägare GM. Om inte och tills en mer direkt rutt för att investera i Lyft-aktien framstår, köper aktier av GM som en rimlig omväg att ta.