Hur Microsoft kan återkomma i videospel

Hur Microsoft kan återkomma i videospel

Anonim

Sedan CEO Satya Nadella tog över 2015, Microsoft

(NASDAQ: MSFT)

har gjort stora framsteg på molnmarknaden, där den för närvarande sitter solidt i nr 2-platsen bakom Amazon.com . Företaget har också framgångsrikt övergått sin Office-programvara till en prenumerationstjänst. Investerare älskar det, eftersom aktiekursen har ökat 97% under de senaste tre åren.

Det finns bara ett område där Microsoft verkar vara betydligt underpresterande, och det är spel. Programvaran jätten spårar Sony s

(NYSE: SNE)

installerad bas på konsolmarknaden. Och Microsofts spelströmsplattform, Mixer, ligger långt ifrån Amazon.coms Twitch och Alfabetets YouTube-spel i tittarskap. Precis som Microsoft kom ut från ingenstans för att vara en av världens främsta molnleverantörer, är bitarna på plats för att företaget ska göra en större splash i den amerikanska videospelindustrin på 138 miljarder dollar under det närmaste decenniet.

Konsolstriden är på väg att värma upp

Microsoft har förvärvat flera spelstudior de senaste åren, vilket kan se Xbox göra en betydande återkommande i nästa konsolcykel. I november meddelade Microsoft att det skulle förvärva två nya studior, Obsidian Entertainment och inXile Entertainment. Dessa två tillägg följer fem andra studios som Microsoft köpte i fiscal 2018 (vilket slutar i juni). Företaget har nu 13 separata utvecklingsgrupper som arbetar med nya exklusiva titlar för Xbox.

Att äga exklusiva spel från första part är avgörande eftersom det är det enda sättet för konkurrerande spelsystem som Xbox och PlayStation att skilja sig. De flesta spel är spelbara över flera system, men konsolmakare behöver åtminstone en handfull exklusiva titlar för att övertyga spelarna att spela på sitt system. Det här är en viktig orsak till att Sony PlayStation 4 har outsold Xbox One med cirka två till en i den nuvarande konsolgenerationen. Sony har gjort ett bättre jobb som producerar titlar av hög kvalitet som endast är tillgängliga på konsolen.

Det kommer att ta minst några år för Microsoft att skörda fördelarna med de senaste studioförvärv, men de bör förstärka sin exklusiva spelröst när nästa generations Xbox släpps. Analytiker förväntar sig att Microsoft och Sony ska starta nya spelsystem redan i 2020.

Gaming som en tjänst

Medan du vinner konsolen kriget är viktigt, det är inte allt. Gaming förändras gradvis från en maskinvarubaserad industri till en spel-som-en-service-modell. Electronic Arts, en av de ledande spelmakarna, har redan meddelat planer på att lansera sin egen Netflix- stilspelstjänst. Microsoft har också flyttat i den här riktningen med sin Xbox Game Pass-tjänst, vilket gör att Xbox-ägare kan spela ett stort urval av titlar för en månadsavgift.

Men branschens framtid är i molnspel, där spelarna kan spela vilket spel som helst på vilken plattform som helst (PC, mobil eller konsol). Det betyder att en spelare kan spela Xbox-exklusiva titlar utan att ha en Xbox-konsol. Microsoft skulle kunna utvidga sin räckvidd utöver de 57 miljoner månatliga aktiva användarna på Xbox och utöka sin möjlighet till moneymaking i processen.

Gaming-as-a-service spelar direkt i Microsofts händer. Nadella har redan övergått Microsofts mjukvaruverksamhet bort från PC-beroendet till en prenumerationsmodell genom att starta Office 365 och bygga Microsofts Azure-molntjänst till världens näst största molnleverantör. I överensstämmelse med visionen för hela företaget har Nadella börjat flytta Microsofts spelverksamhet i samma riktning.

Det investerar för närvarande i molnspel med Project xCloud. Den långsiktiga visionen är att tillåta spelare att spela spel på vilken enhet som helst med höga anslutningshastigheter och samma grafikfidelitet som de skulle uppleva på en dator eller konsol. Microsoft planerar att inleda offentliga prövningar 2019.

Spelströmmar

Microsoft har en annan tillgång i sin Mixer-spelströmmande plattform. Amazon.coms Twitch och Alfabetets YouTube-spel är de två ledarna i det här rummet, där folk kan se andra spela spel. Det beräknas att det kombinerade tittandet på Twitch och YouTube Gaming är mer än vanliga tv-kanaler som ESPN och HBO.

Medan Microsofts mixer spårar Twitch och YouTube Gaming i aktiva användare, växer det snabbt, tillsammans med spelströmmarmarknaden. Under tredje kvartalet ökade Mixers antal aktiva live streamers med 32% under andra kvartalet. Spelströmmingstjänster har blivit extremt värdefulla tillgångar eftersom många tittare besöker dessa webbplatser inte bara för att titta på andra spelar spel, men också för att se live esport-händelser. Det är underhållning nirvana för spelare.

Med tanke på att Mixer är integrerad i Windows har Microsoft en möjlighet att utnyttja den dominerande marknadsandelen för Windows för att öka antagandet av Mixer som en av de bästa spelströmmarna.

Bitarna kommer samman

Över Xbox, Cloud gaming och Mixer har mjukvarujätten en oöverträffad räckvidd i hela spelindustrin. Det enda problemet är att dessa fördelar inte har översatts till aktievinster på dessa marknader. Företaget har dock massor av pengar och en VD som förstår att framtiden för spel är i tjänster, inte hårdvara. Eftersom spelskiftet växer mer till en tjänstesektor bör mjukvarujätten vara väl positionerad för att kapitalisera och utvidga sitt spelbolagssegment på 10 miljarder dollar.

Kolla in det senaste Microsoft-utropssamtalet.