Hur skyddar du ditt personnummer från dataöverträdelser

Hur skyddar du ditt personnummer från dataöverträdelser

Anonim

Tyvärr har dataöverträdelser blivit så vanliga att varje par veckor rapporterar en annan massiv hack cirkulera, så vanligt som urverk. Deras räckvidd verkar växa också. År 2017 hade 143 miljoner amerikaner haft sina personuppgifter komprometterade genom Equifax-överträdelsen. År 2018 skadades personuppgifterna på 500 miljoner människor i Marriotts cyberbrott. Mindre överträdelser riktade mot kunder av Target and Dunkin 'Donuts har också inträffat.

Med tanke på de allvarliga cyberthefthändelserna kan människor som ännu inte har utsatts ha en falsk känsla av säkerhet. Men alla är sårbara, och utan lämpliga förebyggande metoder på plats, är någon uppfattad säkerhet felplacerad. Dataöverträdelser har direkt synliga personnummer och har avslöjat känsliga personuppgifter, inklusive bankkontonumren, kreditkortsnummer, födelsedagar och passnummer, som alla kan ge cyberthieves tillgång till ditt personnummer. Och om ditt personnummer är utsatt för ett dataöverträdande är inget skämt.

Ditt personnummer kan i sin tur öppna åtkomst till flera konton, som blir rov för cyberthieves. Socialförsäkringskonton är inte de enda kuporna som exponeras. Eventuella konton med finansiella tillgångar, inklusive bankkonton och mäklarkonton, blir sårbara för bedrägerier som utför Internetuppsättningar, och när de har ditt personnummer, kan de tömma alla dina konton.

Om du för närvarande får socialförsäkringsförmåner kan cyberkriminella med ditt socialförsäkringsnummer avleda dina sociala avgifter i sin egen ficka. De gör det genom att upprätta ett förfalskat bankkonto, säger Social Security Administration (SSA) att du bytte banker och sedan får din månatliga kontroll istället för dig.

Om du inte har några sociala trygghetsförmåner, bedriver bedrägerier som du kan börja anspråk på dina förmåner och ta betalningarna! Allt de behöver göra är att rikta fördelarna till en hemadress och ett bankkonto som inte hör till dig. Detta kan fortsätta i åratal, och den faktiska innehavaren av socialförsäkringsnumret är ingen klokare tills de behöver själva förmånerna. När personen går och lägger sig till förmåner upptäcker de att någon annan har dragit sina fördelar hela tiden. Vidare faller bevisbördan på dig för att bevisa att du är rättmätig mottagare, och att du har blivit bedragen. Det kan ta timmar av obevekliga ansträngningar att rätta till - och under tiden kommer du att vara utan dina rättmätiga fördelar.

Lyckligtvis finns det flera effektiva förebyggande lösningar, så du kan skydda din privata information i första hand. Ta dessa tre steg för att skydda ditt personnummer från dataöverträdelser och hackor.

1. Övervaka dina konton regelbundet

Det bästa du kan göra för att skydda ditt personnummer och finansiella konton är att övervaka alla dina finansiella konton regelbundet. Känn dina tillgångar. Vet var de är och hur mycket de är. Kanske mest avgörande, var medveten om varje uttagning som äger rum.

Den trubbiga sanning är, ibland är den enda varningen som amerikanerna någonsin får om en cybertheft som tar emot dem, genom egen due diligence - genom att upptäcka ett otillåtet tillbakadragande på sina kontoutdrag. Ju tidigare du ser det, ju tidigare kan du varna din finansinstitut och börja processen med att få pengarna tillbaka.

2. Känn ditt konto för socialförsäkring

SSA ger årliga uppgifter om ditt pensionskonto när du har arbetat tillräckligt länge för att kvalificera dig för förmåner. Du bör skapa ett gratis mySocialSecurity-konto och kontrollera det regelbundet. Du vill veta om någon plötsligt försöker göra anspråk på ditt konto. Att behålla alla dina uttalanden och dokumentation är avgörande om ditt konto för socialförsäkring någonsin äventyras.

Sedan 2013 kräver SSA alla mottagare att få sina förmånskontroller via direktinsättning. Detta garanterar så mycket säkerhet som möjligt, men det är inte ett ofelbart system. Alla stödmottagare borde veta exakt när deras socialförsäkringskontroll är deponerad i sina konton varje månad, och om de inte kommer i tid, bör de varna SSA.

3. Välj ett starkt lösenord, men lita inte på det ensamt

Att välja ett starkt lösenord är nödvändigt för alla dina online-konton. Det borde vara en ovanlig kombination av bokstäver, siffror och specialtecken. Lita inte på din födelsedag eller bröllopsdag eftersom cyberthieves känner till dem också.

Försök inte vara smart genom att dölja ett vanligt lösenord. "ji32k7au4a83" är ett ganska vanligt lösenord, enligt Gizmodo. Det låter som om det skulle vara komplicerat nog att baffla någon cyberthief, eller hur? Men det är orden "mypassword" översatt från Mandarin via ett datorsystem. Det är bara en fråga om tid innan det är lika hackerbart som "lösenord" och "123456", som är de vanligaste kompromissade lösenorden i den engelsktalande världen.

Vanligtvis är råd om lösenord de första råd som människor får om att skydda sina data. Vi har inte sagt det först eftersom lösenord är väldigt viktigt som första försvar, de är bara en första raden och ett starkt lösenord gör dig inte oövervinnlig. Det blir uppenbart att många cyberthieves har lite problem att komma runt lösenord när de går in i dina konton.

Att välja ett lösenord är något som stänger din dörr för att hålla ut tjuvar. Du behöver göra det, men du måste också vara medveten om att dörren måste vara låst och övervakad. Så var noga med att börja med att övervaka dina finansiella konton och ditt konto för socialförsäkring snarare än att förlita sig enbart på ett lösenord för att hålla dig säker.