Hur riskabelt är Tesla Inc Stock?

Hur riskabelt är Tesla Inc Stock?

Anonim

Få aktier har erbjudit investerare den typ av långsiktiga belöningar som matchar Tesla

(NASDAQ: TSLA)

. Sedan de publicerades 2010 har aktier återlämnats över 1 500%. Men hur riskabelt är företagets aktie framåt?

Det finns potential för kaskad effekter som kan leda till att investerare slickar sina sår under en längre tid.

Kokas ner till den mest grundläggande nivån, det finns fyra typer av risker som långsiktiga investerare behöver utvärdera, som alla är inbördes kopplade på någon nivå.

  1. Konkurrens: Utan en hållbar vallgrav eller ett företag med flera futures kan konkurrensen undergräva något företag över tiden.
  2. Ledning: Även den mest solida verksamheten i världen kan förstöras av ledningen om deras incitament inte är anpassade till aktieägarna.
  3. Balansräkning: Varje företag måste förbli lösningsmedel. Om skulden högtar utöver vad det fria kassaflödet kan täcka är ett företag i trubbel.
  4. Värdering: Fruktansvärda företag kan ibland ge bra avkastning - och vice versa - allt tack vare felaktiga värderingar.

Tesla är mindre riskabelt i dessa två avseenden

Jag anser att den första risken ovan är den viktigaste. Om kapitalismens historia inte lär oss någonting annat är det att konkurrensen alltid kommer att försöka sätta upp den bästa hunden - och det är i allmänhet bra för våra konsumenter.

Men på den här sidan anser jag att Tesla har en ganska stark vallgrav, särskilt för ett bilföretag. Den vallgraden kommer genom ett starkt varumärke och målet för billig produktion.

Tesla varumärke är sterilt - särskilt där elbilar (EV) är berörda. Medan Interbrand nyligen rankade det som det 98: e mest värdefulla varumärket globalt - långt efter Toyota, Honda och Ford - finns det nyanser som behöver förstås: det är helt enkelt ett mindre bilföretag när det gäller fordon på vägen än de flesta globala spelare.

Said Interbrand's Jim Hoostal: "Tesla varumärke ... fortsätter att vara fantastisk ... Folk vet att Tesla handlar om miljön. Och från en detaljhandelskanal har de fullständig kontroll över sina varumärken." Och om du letar efter hårda siffror för att backa upp det här, titta inte längre än modell 3-bokningar.

På lågkostnadsproduktionen kan Teslas gigafactories ge företaget betydligt lägre kostnader för batterier i framtiden när det är klart, vilket bidrar till att undergräva konkurrensen om prissättning. Företaget behöver också bli bättre på tillverkning och optimera kapacitetsutnyttjandet.

Och när det gäller ledningen, även om många har sina svårigheter med det sätt som VD Elon Musk bedriver sin verksamhet, kan få argumentera att han inte har hud i spelet. Av den senaste proxy höll han 22% av alla utestående aktier. Hans intressen är starkt anpassade till aktieägarna.

Det kan givetvis också påpekas att Musks nära rockstjärnan hos investerare också kan utgöra en unik risk: så många är villiga att betala så mycket för Teslaaktier på grund av Musks närvaro. Om något skulle hända med honom - säg att han skulle välja att fokusera på sina andra projekt som Boring Company eller SpaceX, bli sjuk eller kanske lämna för att kolonisera Mars - det skulle få en omedelbar och negativ inverkan på aktier.

Men det finns verkliga risker här ...

När det gäller företagets balansräkning och värdering är det emellertid väsentliga risker som investerare måste vara medvetna om - och de är nära sammanflätade, vilket leder till den mycket verkliga möjligheten till en negativ återkopplingsslinga med kaskadförluster för aktieägarna.

Teslas balansräkning har blivit gradvis annorlunda under de senaste åren - tack i liten del till förvärvet av SolarCity - som också råkats av Muskos kusiner.

Samtidigt har verksamheten förlorat pengar - på ett fritt kassaflödesbasis - överlämnar foten.

Vilket tar oss till det aktuella läget. Tesla har kunnat finansiera sin verksamhet vid sådana förluster på grund av den motiverade optimismen bakom företagets framtid.

Musk har gått till kapitalmarknaderna på ett antal tillfällen för att späda ut aktier. Faktum är att Tesla, efter att ha blivit offentligt, har 80% mer utestående aktier än den gjorde vid tidpunkten för dess börsintroduktion. Musk har också använt senior konvertibla noter för att finansiera sina ambitioner. Sådana lån kan återbetalas på två sätt: antingen genom att helt enkelt betala tillbaka huvudmannen eller genom att konvertera lånen direkt till aktier. Men det blir bara tilltalande om ett visst "konverteringspris" är uppfyllt. Noteringsinnehavarna själva väljer att välja den metod som de betalas tillbaka till.

I mars 2019 kommer ett lån på 960 miljoner dollar att löpa med ett konverteringspris på 359, 87 dollar. Det är bara 7% högre än där aktier står just nu, så det är inte omöjligt att se att lånet konverteras.

Samtidigt har Teslas hiccups i modell 3 leveranser varit väl dokumenterade. Om dessa höjder - tillsammans med andra variabler som kan få Teslas aktie att falla, vilket är omöjligt att förutsäga - kommer att ske, aktieägarna kan vara skadade.

Det beror på att Tesla antingen skulle behöva säkra ytterligare skuld för att betala för lånet - och räntorna har gått upp för Tesla, eftersom obligationsinvestorer har stört sig över företagets finanser - eller utfärdar fler aktier. Om ett tillkännagivande om dessa aktier görs är det troligt att beståndet kommer att reagera negativt, eftersom aktieägare skulle behöva uthärda ytterligare utspädning. Utspädningen i sig skulle inte vara den primära oroen, men investerare kunde ta det som ett varningsskylt om saker som skulle komma - vilket ledde till ett fallande aktiekurs och en svårare tillgång till kapital i framtiden.

Teslas lager är mycket optimistiskt prissatt just nu.

FöretagPris till SalesPris till bokEV / EBITDA
Tesla5, 211, 9237
Toyota0, 81, 29, 9
Vadställe0, 31, 611, 2
General Motors0, 41, 56, 5

Dessutom är noterna från mars 2019 bara toppen av isberget. Det finns andra som kommer att ske i 2020, 2021, 2022 och icke-konvertibla noter år 2025.

Hur jag närmar mig detta

För närvarande äger jag ett mycket litet antal aktier i Tesla - allt tack vare att företaget förvärvade SolarCity, som jag ägde vid den tiden. Eftersom det här är en så liten del av min portfölj, planerar jag att hålla mina aktier: Musk har visat sig vara skicklig för att bevisa naysayersna felaktiga och göra monumentala skift i sin bransch samtidigt som han gör det. Om företaget kan leverera tillräckligt med bilar för att möta förväntningarna och skuldförpliktelserna, kan det bli smidigare segling under de kommande dagarna.

Samtidigt har jag absolut ingen avsikt att lägga till några aktier. Hotet om modell 3-produktionen löper redan, men det finns ett antal "okända okända" som skulle kunna orsaka en kaskad: Tesla skulle behöva ta upp kapital för att möta skuldförpliktelser, vilket skulle göra att beståndet skulle dyka vilket skulle göra det jämnt svårare att skaffa skuld, och så vidare.

Det är inte en återkopplingsslinga som jag vill vara alltför utsatt för, och det är en risk som alla Teslaaktörer behöver tänka på.