Jag kan fortfarande inte tro Cisco Systems, Inc. Spenderade $ 3,7 miljarder på AppDynamics

Jag kan fortfarande inte tro Cisco Systems, Inc. Spenderade $ 3,7 miljarder på AppDynamics

Anonim

Nästan alla stora teknikföretag, om det vill förbli relevant och undvika att bli kvar, måste göra förvärv. Cisco Systems

(NASDAQ: CSCO)

, den ledande leverantören av nätverkshårdvara, är inget undantag. Företaget har länge varit mycket förvärvande, och dess push till programvara de senaste åren har lett till att man köpte en massa mjukvaruföretag.

Ett sådant mjukvaruföretag är AppDynamics, en leverantör av en prestationsövervakningsplattform. Cisco meddelade affären att köpa AppDynamics den 24 januari, och det tycktes passa formen av ett typiskt Cisco-förvärv. Tidigare förvärv inkluderar företag som ContainerX, ett containerhanteringsplattformföretag och Jasper Technologies, ett plattformföretag för internet av saker. Cisco vill sälja lösningar, inte lådor, och dessa förvärv ytterligare det målet.

Men förvärvet av AppDynamics var udda, och det fick mig att fråga mig om jag litar på ledningen att fatta bra beslut. Nästan fem månader senare, kan jag fortfarande inte tro att Cisco utgjorde $ 3, 7 miljarder för AppDynamics.

En sista minuten deal

AppDynamics skulle gå offentligt vid en värdering på mindre än 2 miljarder dollar, inte långt från den senaste privata värderingen på 1, 9 miljarder dollar. Dagen före aktier skulle erbjudas allmänheten, simmade Cisco och köpte företaget. Förhandlingar varade bara 72 timmar, med Cisco i slutändan ense om att betala 3, 7 miljarder dollar i kontanter och antog aktieutmärkelser.

För AppDynamics var det inget dåligt resultat. Om en överenskommelse inte hänt skulle företaget ha blivit offentligt, vilket ger de tidiga investerarna en imponerande avkastning. Med potentialen för att stocken svungit efter dess IPO, behövde företaget ett högt premie från Cisco för att motivera att sälja sig själv.

Hade Cisco försökt att köpa företaget månader tidigare före starten av IPO-processen, skulle det troligen ha blivit mycket bättre. Cisco kunde också ha väntat på att företaget skulle gå offentligt, köpa det till en lägre pris om aktier misslyckades med att fungera bra. Istället betalade Cisco nästan dubbelt så mycket som den sista privata värderingen, och köpte i en tid när den inte hade någon förhandlingsstyrka alls.

Priset Cisco betalat för AppDynamics var överdrivet, minst sagt. Företaget genererade 158 miljoner dollar av intäkterna genom de första nio månaderna 2016, vilket satte det i takt för att producera cirka 234 miljoner dollar av intäkterna för helåret om tillväxten fortsatte. Cisco betalade en hel del 16 gånger försäljning. Företaget är inte heller lönsamt och förlorar 95 miljoner dollar under de första nio månaderna 2016.

Att skaffa pengar-förlorande företag med gigantiska multipla av försäljningen är bra i min bok om förvärvet är litet och syftet är att integrera det förvärvade bolagets teknik. Ett stort teknikföretag som Cisco kan inte trivas i det långa loppet utan att göra förvärv, och dessa förvärv kommer i allmänhet inte att bli billiga. Men när prislappen mäts i miljarder dollar förväntar jag mig Cisco att noggrant väga sina alternativ. Att betala nästan dubbelt det förväntade börsintäcket dagen innan börsintroduktionen i en förhastad affär verkar som ett dåligt beslut för mig.

Jag är fortfarande en Cisco aktieägare, och jag tror fortfarande att aktien är en solid investering. Men det är viktigt att undvika att placera lager du äger på en piedestal, ignorerar misstag och risker. Mitt hopp är att Cisco kommer att vara mer disciplinerat med förvärv framöver. Om det inte är det kan jag behöva omvärdera min investering i företaget.