Indiens Flipkart kan vara den senaste slagmarken mellan Amazon och Walmart

Indiens Flipkart kan vara den senaste slagmarken mellan Amazon och Walmart

Anonim

Kampen mellan Amazon.com

(NASDAQ: AMZN)

och Walmart

(NYSE: WMT)

går globalt eftersom e-handelsledaren avsiktligt har för avsikt att uppnå det senare förvärvet av en majoritetsandel i indiska online-marknaden Flipkart.

Även om Walmart enligt uppgift har slutfört sin due diligence för att ta åtminstone 51% av aktierna i Flipkart, säger nyhetsrapporter att Amazon har gjort en konkurrerande bidIndian-nyhetssajt Factor Daily säger att Amazon även kan vara villigt att erbjuda så mycket som 2 miljarder dollar som avbrytningsavgift om tillsynsmyndigheter misslyckas med att godkänna inköpet. Det här ser ut som ett budkrig som formar sig för en främsta webbplats i vad som ses som nästa stora online tillväxtmarknad efter USA och Kina.

Ögon på priset

Walmart är enligt uppgift villig att betala mellan 10 miljarder dollar och 12 miljarder dollar för majoritetspositionen, en prislapp som skulle värdera Flipkart på cirka 21 miljarder dollar. Men Amazonas intresse kunde driva upp prislappen.

Amazon har minskat gapet avsevärt mellan sig och Flipkart i Indien, vilket ger en uppskattad 31% andel av online-marknaden jämfört med konkurrentens 32%, men Flipkarts andel växer till nästan 40% om du inkluderar dess modetiketter Myntra och Jabong. En Amazon-Flipkart-union skulle vara nästan oslagbar, och något Walmart skulle vilja sluta.

Även om Indien för närvarande står för en relativt försumbar andel av Walmarts 500 miljarder dollar i årlig omsättning, har återförsäljaren identifierat landet som en av sina kärntillväxtmarknader. E-handel det förväntas nå 50 miljarder dollar i slutet av det här året, så ceding marken till Amazon är inte ett alternativ.

Tidigare sa Amazon att det var villigt att spendera stora att ta på Flipkart och hade fördubblat antalet lager i Indien samtidigt som man satsade på att investera 5 miljarder dollar i landet. Det tog också tid för en massiv marknadsföring på nätet för att sammanfalla med en Flipkart hade planerat att undergräva konkurrensen.

Under sin fjärde kvartalskonferens med analytiker i februari noterade Amazon att "fler premiärmedlemmar gick med i Indias Prime-program under det första året än vad vi har sett i något annat land i världens historia."

Replikera framgång runt om i världen

Även om Amazon är e-handelsmarknadsledare i USA, ger Walmart det fortfarande en bra löpning för sina pengar. Till exempel är detaljhandelens online orderstorlek avsevärt större än Amazonas, med en fjärdedel av Walmarts order överstigande 100 dollar, medan 38% av Amazonas är mindre än 20 dollar. Walmart köpte också Jet.com för 3 miljarder dollar år 2016 för att förbättra sin online-push.

Dessutom är Walmarts dagligvaruhandel som tillåter kunder att köpa online och hämta i butiken nu större än Amazon Prime och Amazon Fresh kombinerat och står för 17% av Walmarts totala försäljning. Men Amazon har svarat genom att köpa hela matmarknaden och ge hela livsmedelsindustrin ett väckarklocka.

För Walmart är det ett pris som är värd att kämpa för att kunna överföra sin stor framgångsrika digitala verksamhet till en av världens största växande ekonomier.