Intel Corporation planerar att starta Ultrabook Cannonlake delar efter allt

Intel Corporation planerar att starta Ultrabook Cannonlake delar efter allt

Anonim

Michael Larabel, med webbplats Phoronix, upptäckte nyligen något intressant med avseende på mikroprocessor-jätte Intels

(NASDAQ: INTC)

kommande Cannonlake-processorer, företagets första produkter som tillverkas i den kommande 10-nanometertekniken. Larabel säger att Intel, i mjukvaruplattor publicerade av Intels grafikutvecklingsteam, hänvisar till två familjer av Cannon Lake-delar.

Den första är Cannonlake-Y, som är en familj av processorer riktade mot fläktlösa bärbara datorer, 2-i-1-konvertibler och tabletter. Den andra, och kanske den mer överraskande, är en familj av processorer som kallas Cannonlake-U. Dessa kommer antagligen att rikta sig mot vanliga tunt och lätta bärbara datorer och "Ultrabook" -datorer, med chipsen inriktade på en termisk designkraft på 15 watt.

Låt oss titta närmare på vad det innebär för Intels produktportfölj.

Jo det är förvirrande

För att vara trubbig tyckte jag inte att oddsen var bra att Intel skulle kommersialisera Cannonlake-U. För att förstå min rationale är en liten bakgrund i ordning.

Intels nuvarande sjunde generationens Core-processorer kommer för närvarande i följande grundläggande smaker (det första numret representerar processorkärnans räkning och det andra numret representerar chipets grafikprestanda - högre är bättre och "e" betecknar närvaron av minnesminne ):

 • Kaby Lake-U 2 + 2
 • Kaby Lake-U 2 + 3e
 • Kaby Lake-Y 2 + 2
 • Kaby Lake-H 4 + 2
 • Kaby Lake-S 2 + 2
 • Kaby Lake-S 4 + 2

"S" -chipsna riktar sig till traditionella stationära datorer. H-chipsen riktar sig till högpresterande bärbara datorer som den 15-tums MacBook Pro. U-2 + 3e-konfigurationen riktar sig till vanliga notebook-system som kräver high- prestandaintegrerad grafik, "U" 2 + 2-konfigurationerna syftar till vanliga system som inte behöver mer grafisk hästkrafter, och "Y" -seriens chips är inriktade på fläktlösa bärbara datorer och 2-i-1-konvertibla system.

De olika läckor som har slagit på nätet, liksom Intels egen officiella information, föreslår att Intels sjude generationens Core-processorer kommer att lyckas enligt följande:

 • Kaby Lake-U 2 + 2 -> Kaby Lake-U Uppdatera 4 + 2
 • Kaby Lake-U 2 + 3e -> Coffee Lake-U 4 + 3e
 • Kaby Lake-Y 2 + 2 -> Cannonlake-Y 2 + 2
 • Kaby Lake-H 4 + 2 -> Coffee Lake 6 + 2
 • Kaby Lake-S 2 + 2 -> Coffee Lake 4 + 2
 • Kaby Lake-S 4 + 2 -> Coffee Lake 6 + 2

Med tanke på att nästan alla dagens Kaby Lake-processorer redan är redo för en efterträdare är det svårt att se var Cannon Lake-U, i en 2 + 2-konfiguration, kommer in i.

Hur kunde Intel placera denna produkt?

Här är ett tänkbart sätt att Intel kan placera Cannonlake-U-chipsen. Cannonlake-U 2 + 2 kommer nästan säkert att vara en lägre effekt än Kaby Lake-U Refresh 4 + 2-delen med Intels 10-nanometer tillverkningsteknik i stället för 14-nanometer ++-tekniken. Den kan också ha överlägsen grafikprestanda till Kaby Lake-U Refresh-delen, tack vare användningen av en ny grafikarkitektur, som Larabel bekräftar refereras till av Intel som Gen 10-grafik (Kaby Lake-Refresh / Coffee Lake använder Gen. 9 grafik).

Intel kan helt enkelt ge systemleverantörer ett val. För system där högre CPU-prestanda / fler kärnor är viktiga, välj Kaby Lake-U Refresh. För system där lägre effekt och / eller förbättrad grafikprestanda är kritisk, välj sedan Cannonlake-U.

Med andra ord kan Kaby Lake-U 2 + 2 i min lista över delar ovan inte bara kartlägga Kaby Lake-U Refresh 4 + 2, utan även till Cannonlake-U 2 + 2, beroende på de egenskaper som systemleverantören syftar till.