Intel Corps kommande kärna i9-8950HK Processor ser otroligt ut

Intel Corps kommande kärna i9-8950HK Processor ser otroligt ut

Anonim

Under första halvåret 2018, chip jätte Intel

(NASDAQ: INTC)

förväntas släppa en ny serie processorer riktade till högpresterande bärbara datorer. Exempel på vilka typer av bärbara datorer som dessa chips kommer att riktas till är spelcomputers, bärbara arbetsstationer och skrivbordsutbyten. Dessa marker är baserade på företagets Coffee Lake-arkitektur, som först gjorde sin debut i högpresterande stationära datorer i oktober 2017.

I ett nötskal, vad kommer Coffee Lake laptop chips att medföra jämfört med Kaby Lake chips som Intel för närvarande säljer till denna marknad är fler processorkärnor. Eftersom inte alla applikationer drar nytta av ytterligare kärnor och istället dra nytta av snabbare individuella kärnor, förväntas Intel också öka kärnprestandan hos Coffee Lake mobila chips.

Per ny läcka från den kinesiska webbplatsen Chiphell (via Reddit) är den översta delen i Coffee Lake-baserad högpresterande mobilprocessorlinjeformning alltmer imponerande.

50% mer kärnor, betydande prestanda bump per kärna

Intels nuvarande högpresterande mobildel, baserad på Kaby Lake-arkitekturen, är Core i7-7920HQ. Den här delen har fyra processorkärnor och har en basfrekvens på 3, 1 GHz (högre är vanligtvis bättre) och en enda kärna kan köras upp till 4, 1 GHz i scenarier som bara spänner en enda kärna. Intel tar del av en 45-watt termisk designkraft eller TDP.

Per Chiphell läcka kommer den främsta Coffee Lake-mobilen att bli märkt Core i9-8950HQ. Chippet kommer att ha sex kärnor (en ökning med 50% från den mobila delen av Kaby Lake) med en basfrekvens på 2, 9 GHz med möjlighet att öka en enda kärna till 4, 8 GHz.

Läckan säger också att chipets all-core turbohastighet - det vill säga den hastighet som alla kärnor på chipet kommer att köras samtidigt så länge det inte blir kraft eller termiskt begränsat - är 4, 3 GHz.

Kanske är det faktiskt mest otroligt att källan som skickade denna information till Chiphell hävdar att chipet också kommer att klassificeras på en 45-watt TDP. Om den här informationen är sant, kommer Core i9-8950HQ att vara en mycket imponerande chip som Intel enkelt ska kunna ladda upp en hög premie för.

Något att tänka på

Det är viktigt att förstå att väldigt få bärbara datorer kommer att skickas med Core i9-8950HQ. De flesta bärbara datorer idag använder inte Intels högpresterande mobila processorer (dessa kan identifieras med en "H" i modellnumret), men använder istället företagets mer energieffektiva och integrerade "U" -serier-processorer. Utöver det kommer Core i9-8950HQ inte att vara den enda delen i Intels kommande Coffee Lake "H" -series processor-serie. Chiphell läckan indikerar att Intel planerar några delar med hex-kärnor som körs med långsammare hastigheter, liksom några fyrkantiga delar också.

Jag tror att de långsammare sexkärniga delarna (Core i7-8750H och Core i7-8850H) kommer att bli mycket mer populära i högpresterande bärbara datorer än 8950HQ kommer att bli. Den förutsägelsen baseras på det faktum att det fanns mycket få bärbara datorer som lanserades baserat på företagets högsta Core i7-7920HQ, men massor av system som rockade företagets billigare (men långsammare) Core i7-7700HQ.

Core i9-8950HQ kommer att bli en imponerande halo del som förmodligen kommer att användas i de mest kraftfulla, dyra och eventuellt exotiska bärbara datorerna på marknaden, och jag misstänker att Intel kommer att kunna hämta en fin öre för varje såld. Men jag förväntar mig inte att sådana chips utgör en betydande del av Intels överföringsvolym för bärbara datorer i det närmaste året.