Intel handlar om att förlora sin halvledarkrona

Intel handlar om att förlora sin halvledarkrona

Anonim

Enligt Financial Times, Intel

(NASDAQ: INTC)

är på väg att förlora sin position som den ledande chipmakern. Det är en position Intel har haft sedan det började dominera PC-processorutrymmet i 1993, men det här kvartalet, Samsungs

(NASDAQOTH: SSNLF)

Chipsalget kommer att överträffa Intels - och det kan inte gå tillbaka.

De senaste 10 åren har inte varit bra för Intel, eftersom mobiltelefoner och tabletter har tagit över, och försäljningen av PC har fortsatt att minska. Intel missade sin chans att leverera mobila enheter med processorn, och Samsung gick in för att fylla tomrummet genom att leverera chips för sina egna enheter (såväl som för konkurrenter) och bygga ut en massiv minneskretsverksamhet också.

Enligt Nomura, en global investeringsbank, kommer Samsung att generera 15, 1 miljarder dollar i chipförsäljning i april-juni kvartalet, vilket kommer att överstiga Intels uppskattade 14, 4 miljarder dollar och Samsung förväntas överträffa Intel i försäljningen för helåret också.

Det sydkoreanska konglomeratet har gynnats av en ökning av efterfrågan på minneskretsar och deras priser under de senaste åren. Samsung dominerar minneschipmarknaden, som spänner över mobil-, PC- och serverns segmenten, medan vissa minneschippriser har stigit mellan 15% och 25% sedan början av året och förväntas öka under tredje kvartalet som väl.

Vad detta betyder för Intel och Samsung

Samsungs chip division förväntas överträffa Intels chip division när det gäller rörelseresultatet för helåret och slår 28, 5 miljarder dollar jämfört med Intels 17, 6 miljarder dollar. Samsung kommer sannolikt att fortsätta att dra nytta av det här året från stigande minnespriser, ökad efterfrågan på serverminne och från minneschips order till Apples kommande iPhone släppa i höst. Denna nyhet kommer som Samsung rider högt i sin mobila division, efter att Galaxy S8-telefonerna redan har visat sig vara en tidig framgång.

Saker är mindre rosa för Intel, eftersom det fortfarande försöker hitta sin plats i en post-PC-era. Företaget har vridit sig till Internet av saker, men övergången är fortfarande långsam. Intel lyckades öka intäkterna från sin Internet of Things-grupp med 15% förra året, men segmentet står fortfarande för endast mindre än 5% av bolagets topplinje.

Dessutom ser Intel ut på den virtuella och förstärkta verklighetsmarknaden för mer tillväxt och har till och med släppt ett fristående VR-headset, kallat Project Alloy, drivet av sin senaste iCore 7-chip. Intel hoppas också att dess chipförsäljning kan bli hjälpt eftersom fler PC-tillverkare fokuserar på VR-färdiga maskiner. VR kräver mer kraftfulla processorer, och Intel kan se en uptick i mer lukrativ chip försäljning som ett resultat.

Intels största möjlighet kan komma från den kraftigt växande bilfria bilmarknaden. Intel meddelade i mars att det skulle förvärva självkörande bilteknologibolaget Mobileye för 15, 3 miljarder dollar. Att flytta kan hjälpa till att driva företaget mot framsidan av den självkörande marknaden - och driva chipförsäljningen samtidigt.

Intel vet att det nu, mer än någonsin, behöver hitta nya sätt att öka sin halvledarförsäljning. Investerare som letar efter en relativt billig spelning kan dras till Intel just nu - den handlar bara 11, 5 gånger sitt framtida resultat - men bör komma ihåg att företaget fortfarande försöker hitta sin plats i det ständigt föränderliga halvledarutrymmet.