Är Agenus Inc. Lager en Köp?

Är Agenus Inc. Lager en Köp?

Anonim

Agenus

(NASDAQ: AGEN)

, en liten cap cancer immunterapi och vaccinföretag, har börjat klaga sig tillbaka från en brant nedgång som började i april förra året. Speciellt har läkemedelsföretagets aktier spikat med en hälsosam 29% jämfört med de senaste tre handelssessionerna.

Likväl är bioteknikens lager fortfarande ned med 38% för året och eget kapital förblir väl av 52-veckors höga nivåer - trots denna veckas monströsa rally. Bör investerare köpa in i denna rally? Låt oss ta en djupare dyka in i denna lovande kliniska scen biotech att ta reda på.

Agenus en överblick

Agenus sportar för närvarande två viktigaste värdeförare:

 • En antikroppsmotor som fokuserar på upptäckten och utvecklingen av nya kontrollpunktshämmare för att behandla en rad fasta tumörer. Denna plattform har utgjort grunden för licensavtal med både Incyte Corporation

  (NASDAQ: INCY)

  och Merck & Co.

  (NYSE: MRK)

  .
 • En cancervaccinplattform baserad på företagets proprietära vektorsystem som använder värmechokproteiner. Som ett tidigare offshoot bidrog detta vaccinprogram också med QS-21-adjuvansen till utvecklingen av GlaxoSmithKline s

  (NYSE: GSK)

  bältrosvaccin, Shingrix.

Av dessa två plattformar är Agenus spridning av checkpoint-hämmare tillgångar för närvarande den viktigaste ur en värderingssynpunkt. Checkpointhämmare har trots allt validerats över många maligniteter som både monoterapier och i kombination med andra anti-cancermedel, medan cancervacciner i stor utsträckning misslyckats med att leva upp till förväntningarna i kliniken hittills.

Var står saker nu med den här ledplattformen? Agenus sportar två helägda kontrollpunktshämmare, CTLA-4 (AGEN1884) och PD-1 (AGEN2034), som för närvarande är i mitten av försöken för livmoderhalscancer och andra icke avslöjda fasta tumörer. Om allt går som planerat, hoppas Agenus ha dessa två biologiska terapier på marknaden sen 2020 eller början av 2021.

Agenus samordnade kontrollpunktshämmare som innefattar GITR (INCAGN1876) och OX40 (INCAGN1949) agonister som utvecklas med Incyte, och en annan obesluten antikropp med Merck, är alla närvarande i kliniska prövningar i tidigt stadium. Som ett resultat kommer dessa samordnade droger förmodligen inte att komma in på marknaden under minst tre år.

Är Agenus ett köp?

Medan denna veckas rally har varit imponerande har Agenus underliggande historia inte förändrats så mycket sedan början av året. Först och främst verkar denna senaste uppsving främst vara resultatet av att Glaxos Shingrix kommer till en bättre än förväntad start. Agenus borde därför vara i linje för några mycket nödvändiga milstolpebetalningar från detta program som börjar nästa år.

Som en viktig sidotal har Agenus rakat i ytterligare milstolpebetalningar från både Incyte och Merck. Merck har till exempel nyligen dolat ut 4 miljoner dollar till Agenus för inledandet av ett tidigt försök.

Allt som sägs står Agenus fortfarande inför samma två huvudvindar som har vägt kraftigt på aktiekursen hela året. Med 43 miljoner dollar kvar i banken i slutet av andra kvartalet och kvartalsvis kontantbränna på cirka 25 miljoner dollar, är Agenus mindre än tre fjärdedelar borta från att gå ur pengar - även med dessa milstolpebetalningar från sina olika partner. Agenus kommer därför att behöva förtunna aktieägare under överskådlig framtid.

För det andra är kontrollpunktsinhibitorutrymmet bortom mättat vid denna punkt. Bortsett från det faktum att Mercks Keytruda har uttalat sig för att slå upp lejonens andel av denna marknad, finns det fortfarande många andra kontrollinhibitorer, antingen på marknaden redan eller i sen utveckling. Hur Agenus 'antikroppsplattform kan konkurrera på den här jam-packade marknaden är fortfarande en öppen fråga.

Rubriken här är att Agenus "rock-bottom-värdering är välförtjänt välförtjänt på detta stadium. Företaget har inte de ekonomiska resurserna som behövs för att se hela vägen fram till att bli en fullfjädrad kommersiell verksamhet, och även när den viktiga händelsen inträffar finns ingen garanti för att den kommer att kunna skära ut en lönsam nisch. Därför är detta spekulativa biotekniklager helt enkelt väl lämpat för investerare som är bekväma med hög risknivå.