Är Chevron en köp?

Är Chevron en köp?

Anonim

Sparre

(NYSE: CVX)

har haft ett upp-och-ner-år. Oljegigantens andelar snubblade för att börja 2018 efter det att de hade skrivit besvikliga resultat för att avsluta förra året. Medan dess lager skulle fortsätta att återhämta sig när oljepriset förbättrades genom mitten av året, har det kraschat tillbaka tillsammans med råolja under de senaste veckorna. Som ett resultat är aktierna i Chevron cirka 11% för året.

Att sälja kan få några investerare att undra om oljegigantens lager är värt att köpa. Här är en titt på tjur- och björnväska.

Tjurfodralet för Chevron

Chevron kontrollerar en diversifierad portfölj av energibesparingar. Det är den största oljeproducenten i USA och driver några av de billigaste oljetillgångarna, inte bara i sitt hemland utan i hela världen. Dessutom har företaget en meningsfull nedströms- och kemikalieverksamhet som fungerar som en naturlig säkring för dess uppströms tillgångar eftersom dessa anläggningar förbrukar olja och gas, vilket gör dem till högre värderade produkter. Den varierande portföljen gör det möjligt för Chevron att generera båtbelastningar av kontanter.

Under tredje kvartalet 2018 tog Chevron in pengar på 21, 5 miljarder dollar, vilket var tillräckligt för att betala ut 6, 3 miljarder dollar i utdelningar och investera 14, 3 miljarder dollar i expansionsprojekt med utrymme att spara. Företaget använde överskottet att köpa tillbaka aktier, betala ned skuld och stärka sin kassaposition, vilket uppgår till nästan 10 miljarder dollar. Den kontantrika balansräkningen - i kombination med företagets låga hävstångsförhållande - har gjort det möjligt för Chevron att behålla det näst högsta kreditvärdet i oljeprogrammet.

Tack vare sin mångsidiga och lågkostnadstransaktioner kan Chevron generera tillräckligt med pengar på 50 kronor för att betala sin nuvarande utdelning - vilket ger 4% - och finansiera sin kapitalutnyttjande. På grund av det och dess starka balansräkning är bolaget väl lämpat för att väder lägre oljepriser. Som det står står bolagets investeringsplan på väg att öka sin produktion med en årlig ränta på 4% till 7% fram till 2020. Den stabila tillväxten bör ge Chevron bränslet för att fortsätta öka sin utdelning, som den har under de senaste 31 åren år.

Björnväska till Chevron

Chevron är som oljebolag mycket känsligt för förändringar i oljepriset. När råa kraschade för några år sedan genererade det inte tillräckligt med pengar för att täcka både utdelning och kapitalprogram, vilket tvingade företaget att sälja tillgångar och låna pengar för att överbrygga klyftan. Det kan hända igen om oljepriset fortsätter att falla.

Ett annat problem med Chevron är att det inte växer så fort som några av sina kamrater. Hess

(NYSE: HES)

förväntar sig till exempel att öka sin produktion med en årlig tillväxt på 10% hela vägen fram till 2025. Medan Hess börjar från en mycket mindre bas kan den potentiellt skapa mer värde för sina investerare över den tidsramen. Big-oil peer ExxonMobil

(NYSE: XOM)

har emellertid en ambitiös plan att öka sin produktion med 25% år 2025, vilket borde fördubbla vinst och kassaflöde från 2017 utan någon förbättring av oljepriset. Exxons strategi är att prioritera att investera i kassaflödet för att öka lönsamheten medan Chevrons huvudsyfte är att öka utdelningen. På grund av det kan Exxon generera starkare avkastning än sin jämlikhet, särskilt om oljepriset återhämtar sig under de närmaste åren.

Bedömning: Chevron är ett köp

Medan Chevron kanske inte är det snabbast växande oljematerialet, eller har den mest ambitiösa expansionsplanen, förväntas den fortsätta att öka produktionen i en hälsosam takt under de kommande åren. Det borde ge företaget resurser för att fortsätta höja en hög avkastning, vilket historiskt har gett företagen bränsle som överträffar marknaden. Lägg till en förstklassig finansiell profil för sin lågprisoljeaffär och Chevron är en solid oljelager med lägre risk att överväga att köpa på lång sikt, särskilt nu när det är billigare efter årets försäljning.