Är det värsta för Zoe kök?

Är det värsta för Zoe kök?

Anonim

Med en koncentration av restauranger i söder, Zoe's Kitchen

(NYSE: Zoes)

tredje kvartalet drabbades hårt av orkanerna Harvey och Irma - minskade intäkterna med 1, 1 miljoner dollar och bidrog till en minskning på 0, 5% av jämförbar restaurangförsäljning. Trots de oattraktiva rubrikerna finns det flera tecken på att comps kan ligga på gränsen till en återhämtning.

Här är tre anledningar att tro att denna snabba medelhavsrestaurangskedjan äntligen kan vända sig om.

Kompis var bättre än de såg ut

Zoes 0, 5% comps minskning bröt ner i en 2, 3% minskning av trafiken och en 1, 8% ökning av den genomsnittliga biljettstorleken. Även med orkaner som påverkar ungefär en tredjedel av Zoes butiker, har företaget lätt överträffat genomsnittet för restaurangindustrin, vilket innebar en minskning med 2, 2% comps och ett 4% fall i trafiken. Enligt Black Box Intelligence, som markerade det näst sämsta kvartalet för restauranger på över fem år. I det sammanhanget finner jag Zoes resultat imponerande, speciellt med tanke på att dess resultatresultat nyligen hade underpresterat dessa branschmedelvärden.

Även, trots att comps sjönk under året, visade de faktiskt betydande successiv förbättring. Du kan se att den nedåtgående trenden sjönk under andra kvartalet, och den kraftiga uppgången indikerar nyligen att den här metriska kan ha redan bottnat.

Slutligen, och viktigast av allt, säger bolaget att orkanerna ensamma var ansvariga för en negativ inverkan på 0, 9% på comps. Sätt på annat sätt, med undantag för stormens effekter, Zoe tror att comps skulle ha ökat 0, 4% för kvartalet. Kanske borde det inte vara för förvånande, med tanke på att vid det föregående konferenssamtalet konstaterade VD Kevin Miles att företaget hade sett positiva comps under de första veckorna av tredje kvartalet.

Vad driver förbättringen? Bolagets senaste menyn har förbättrats bättre än förväntat, med några av de nya produkterna som spricker Zoes topp 10 lista över beställda varor.

Digitala investeringar visar god tidig avkastning

I början av tredje kvartalet lanserade Zoe en nyutvecklad webbplats och en mobilapp som innehåller online ordering för sin växande cateringverksamhet. Sedan dess säger bolaget att deras online-försäljningsförhållanden visar "starka successiva vinster jämfört med första halvåret."

De digitala investeringarna är en del av Zoes större ansträngningar att använda data för att förbättra kundlojaliteten. Och även om det fortfarande är tidigt ser det ut som de investeringarna börjar betala. Inom två månader efter lanseringen av den nya webbplatsen och appen, växte företaget inskrivning i sitt lojalitetsprogram med 20%. Att kunna skräddarsy digitala erbjudanden till olika typer av kunder som redan äter på Zoe, ger företaget ett annat sätt att shore upp sina flaggande trafiknummer, och det förväntar sig att rampa upp dessa marknadsansträngningar under sista delen av året.

Att minska butikstillväxten nästa år kommer också att hjälpa till

Förvaltningen planerar nu att öppna endast 25 nya restauranger nästa år, ner från tidigare rådgivning från 25 till 30 butiker. Det kommer att fungera till ungefär 10, 3% årlig butikstillväxt 2018, en betydande återgång från tillväxten på 20% mer än de senaste åren. Det är en del oro, eftersom de flesta investerare skulle älska att se kedjan fortsätter att expandera snabbt till bränsleintäkter och resultatutveckling. Men med all osäkerhet kring comps just nu är det förståeligt att Zoe s pumpar bromsarna.

Den goda nyheten är dock att Zoes mer måttliga butikstillväxt bör förbättra bolagets kassaflöde och marginaler nästa år. Genom att minska den nya affärsbyggnaden borde investeringarna komma ner till den punkt som Zoe inte behöver ta till sig någon ytterligare skuld 2018. Om comps kan komma tillbaka till positiva nivåer tror CFO Sunil Doshi att företagets kassaflöde skulle kunna slå en stor inflektionspunkt:

[W] med utvecklingsplanen lägre och bara en form av tänkande genom verksamheten, ja, vi ser en sort av ett intervall där vi på en lågsiffrigt siffra kan bli bra att bryta, till och med något litet kassaflöde positivt nästa år.

Dessutom bör bolaget börja se lite lättnad i sina restaurangbidragsmarginaler, som nyligen varit under tryck av högre arbetskraftskostnader. Nya restauranger rapporterar generellt lägre marginaler under de första två åren av verksamheten, så att en blandning av mer mogna butiker och färre nya år 2018 borde hjälpa - men Doshi kallade det en "blygsam fördel".

Medan Zoe fortsätter att handla inom några få dollar av sin all-time låg, verkar comps vara fastare. Och företagets första framgång med sina digitala initiativ bidrar väl, eftersom företaget ser fram emot vad det hoppas blir ett bättre år trots en långsammare expansion.