JCPenney Hyr en ny VD, men vad är nästa?

JCPenney Hyr en ny VD, men vad är nästa?

Anonim

JCPenney s

(NYSE: JCP)

beståndet återhämtade sig nyligen från historiska nedgångar efter att ha anställt Jill Soltau, tidigare VD och koncernchef för hantverk och tyghandeln Joann Stores, som ny VD. Soltau arbetade också tidigare på Shopko Stores, Kohls, Sears

(NASDAQOTH: SHLDQ)

, och Carsons. JCPenneys tidigare vd, Marvin Ellison, abrupt avgick i maj för att ta VD-positionen hos Lowe .

Efter

Ellisons avgång

, JCPenney skapade snabbt en "VD för koncernchefen" som inkluderade bland annat CFO Jeffrey Davis, chefskonsulent Joe McFarland, chefsinformatör och Chief Digital Officer Therace Risch och Supply Chain och Private Brand Chief Mike Robbins. Men McFarland avgick i juli och följde Ellison till Lowes, och Davis avgick i början av oktober.

Det lämnade "VD: s kontor" med bara två av sina ursprungliga medlemmar, och företaget utan permanent VD eller CFO. Därför blåste investerare en lättnadslugt när företaget anställde Soltau som sin fasta VD. Soltau står dock fortfarande inför ett uppåtstridigt slag i att fixa den oroliga återförsäljaren.

Vad Soltau behöver fixa

JCPenney har förlorat 95% av sitt marknadsvärde under det senaste decenniet, eftersom konkurrensen från stormarknader, tillväxten av e-tailers och en stor nedgång i köpcentret störde sin affärsmodell. En rad hemska beslut av tidigare VD Ron Johnson mellan 2011 och 2013 förvärrade minskningen.

Ellison, som tog över sig som VD 2014, försökte öka JCPenneys försäljning genom att expandera sin hemvaruavdelning, lansera nya märkesvarumärken för kvinnor och lägga till fler butiker i Sephora, salonger, specialkläder och atletisk kläder. Företaget har också aggressivt utökat sitt e-handelsekosystem och uppfriskat sitt belöningslojalitetsprogram.

Dessa rörelser stabiliserade JCPenneys omsättningstillväxt, men företaget kunde fortfarande inte skapa konsekvent comps tillväxt utan att förlita sig på marginalkrossande kampanjer. Det är därför Wall Street förväntar sig att detaljhandlarens intäkter minskar 2% i år då det går in i en helårsförlust. För att göra det värre är Trump-administrationens beslut att

hike tariffer

mot kinesiska varor kommer att leda till att JCPenneys genomsnittliga priser stiger - vilket kommer att orsaka ännu mer smärta.

JCPenney rapporterade ett negativt fria kassaflöde på 235 miljoner dollar under de första sex månaderna av budget 2018 och slutade det andra kvartalet med bara 182 miljoner dollar i kontanter och ekvivalenter. Dessa siffror bleknar mot sina 3, 96 miljarder dollar i långfristig skuld. JCPenney är inte i samma båt som Sears än, eftersom det lätt kan täcka 42 miljoner dollar i löpande löptider på sin långfristiga skuld. JCPenney lägger inte heller in tvåsiffriga kompositioner som Sears - det förväntar sig bara att dess comps håller sig kvar i år.

JCPenney shuttered 141 butiker förra året, men det fungerar fortfarande över 840 platser i USA och Puerto Rico. Om sakerna blir värre för JCPenney, kan det därför fortfarande stänga fler butiker, beskära sin personalstyrka på 98 000 eller överväga andra metoder för att tjäna pengar på mer av sin fastighet (som att sälja främsta platser och hyra tillbaka dem) för att öka kassaflödet.

Kan JCPenney sparas?

JCPenneys track record ger upphov till djupt oroliga frågor om företagets framtid, men det finns några skäl att vara optimistiska.

Soltau kan också försöka att omforma JCPenney till en off-price-rival till TJX Companies och Ross Stores, som båda säljer lågsäsongsprodukter till lägre priser än Amazon. Det är ett långt skott, men det kan rädda JCPenney från att gå huvud mot huvudet mot Amazon och Walmart. Soltau kunde också fortsätta att fokusera på kvinnors kläder och sportkläder, som Ellison gjorde, samtidigt som han utvidgade företagets e-handelsekosystem. Soltau har också erfarenhet av privata varumärken på sina tidigare jobb - vilket skulle kunna vara bra för JCPenneys push in private label clothing.

Med ett företagsvärde på bara 4, 6 miljarder dollar är JCPenney fortfarande ett potentiellt övertagsmål för flera företag. En potentiell advokat är Amazon

(NASDAQ: AMZN)

, vilket avsevärt ökade dess murbruk och närvaro genom att köpa hela matmarknaden förra året. Amazon planerar enligt planen att öppna upp till 3000 kassörslösa butiker över Amerika år 2021.

Att köpa en döende murare som JCPenney kan verka som ett dåligt drag, men Amazon kan stänga de flesta av sina butiker och konvertera dem till utställningsrum för sina egna produkter, kassafria butiker eller möteslokaler. Att förvärva JCPenneys nätverksbutik skulle också kunna utöka Amazonas vallgrav mot Walmart, som använder sina murbruk och marmorbutiker som uppfyllande centra.

Poängen

JCPenney är i allvarliga problem, och en annan lågkonjunktur kan enkelt kapisera den här rudlösa återförsäljaren. Emellertid borde investerare inte kalla det nästa Sears än. Om Soltau tar ett radikalt annorlunda tillvägagångssätt från sina föregångare, kan beståndet fortfarande återhämta sig från dessa historiska nedgångar.