Kroger förlorar ett steg mot Walmart

Kroger förlorar ett steg mot Walmart

Anonim

Kroger

(NYSE: KR)

är i de tidiga stadierna av en återhämtningsstrategi som syftar till att sätta återförsäljaren tillbaka på en väg till robust försäljning och vinsttillväxt. Stormarkedskedjan meddelade resultatresultat som uppvisade uppmuntrande framsteg mot det målet. Men de senaste siffrorna tyder också på att en fullständig återhämtning kommer att ta tid - och även då kan det inte ge den tillväxtnivå som vissa investerare har förväntat sig.

Här är en titt på hur storbildsresultaten staplade upp mot föregående år:

Metrisk

Q2 2018

Q2 2017

Ändra (YOY)

Inkomst

27, 9 miljarder dollar

27, 6 miljarder dollar

1%

Nettoinkomst

$ 508 miljoner

$ 353 miljoner

44%

Vinst per aktie

$ 0.63

$ 0.39

62%

Vad hände det här kvartalet?

Kroger lagde en blygsam tillväxtuppgång som ändå föll under vad många investerare hoppades kunna se med tanke på de snabba vinsterna som rivaler som Walmart

(NYSE: WMT)

och Target har haft det senaste. Intäktsutvecklingen förbättrades något, eftersom kostnadsnedskärningar bidrog till att kompensera prissättningskampanjer för att skydda marknadsandelar.

Höjdpunkterna i kvartalet är:

  • Försäljningen jämförbar butik eller försäljning på befintliga platser ökade med 1, 6%. Samtidigt som det var en liten ökning jämfört med föregående kvartal var det betydligt mindre än Walmarts 4, 5% ökning och den 6, 5% vinst som Target publicerade. Walmart krediterade sin livsmedelsavdelning för att leverera mycket av sin återhämtning, och det verkar som om någon av denna tillväxt kom på Krogers bekostnad.
  • Försäljningen av e-handel ökade med 50% för att markera en avmattning från kvartalet på 66%.
  • Bruttovinstmarginalen sjönk, vilket bolaget skyllde på prissänkningar och stigande transportkostnader.
  • Försäljningskostnaderna ökade något som investeringar i affärsförskjutningsbesparingarna från kostnadsnedskärningar.
  • Kroger rörelseresultat slutade på 549 miljoner dollar, eller 2% av försäljningen, jämfört med 684 miljoner USD, eller 2, 5% av försäljningen, föregående år.
  • Minskade skatter och en redovisningsvinst från en kapitalinvestering kombinerad för att öka nettoresultatet med 44%, medan en lägre andelstakt resulterade i en resultatökning på 62% per aktie.

Vilken ledning hade att säga

Chefer noterade solida framsteg under de första kvartalen under återuppbyggnadsplanen som de kallar "Restock Kroger", vilket innebär ett skifte mot multikanalförsäljning samtidigt som kostnaderna sänks och priserna hålls konkurrenskraftiga. "Kroger-kunder har fler sätt än någonsin att engagera oss smidigt genom vårt nyligen lanserade Kroger Ship, utvidgad tillgänglighet av Instacart, framgångsrika ClickList-erbjudande och försäljning av Simple Truth [brand] i Kina, säger VD Rodney McMullen i ett pressmeddelande.

"Vi trivs bra om våra nettoresultat och jämförbara butiksresultat resulterar i andra kvartalet" fortsatte McMullen. Med hänvisning till sina utgiftsstrategier sa Kroger chefer att de "förväntar oss våra investeringar i rymdoptimering under första halvåret 2018 för att bli en svängvind sent i tredje kvartalet."

Ser fram emot

Kroger optimism om det nuvarande kvartalet var inte tillräckligt för att driva en tillväxtuppgradering. I stället bekräftade stormarknadens jätte ett helårsmål som kräver att försäljningen stiger med mellan 2% och 2, 5% år 2018.

Det skulle innebära en blygsam acceleration jämfört med förra årets resultat, men det föreslår fortfarande marknadsandelskamp. Trots allt ökade Walmart sin tillväxtprognos till 3% från 2% efter det senaste kvartalsresultatet tack vare främst robusta kundtrafikvinster. Kroger å andra sidan faller lite bakom sin huvudsakliga rival trots sin aggressiva prissättningshållning.