Långsiktiga investerare noterar - Dessa 5 Big Pharma-företag har de bästa pipelinerna

Långsiktiga investerare noterar - Dessa 5 Big Pharma-företag har de bästa pipelinerna

Anonim

Vill du veta hur man lyckas investera? Fokusera på framtiden, inte förflutet.

För läkemedelsföretag kan framtiden hittas i sina ledningar. Dessa företag spenderar miljarder dollar under många år för att upptäcka, utveckla och förhoppningsvis marknadsföra nya droger en dag. Det är emellertid inte en lätt uppgift att noggrant förutsäga hur framgångsrika pipeline kandidater kan vara.

Den svårigheten har inte stoppat marknadsundersökningsföretaget EvaluatePharma från att försöka. EvaluatePharma publicerade nyligen en lista över läkemedelsföretagen med den projicerade högsta värdeskapningen från pipelineprodukter mellan 2018 och 2024. Här är varför Novartis

(NYSE: NVS)

, AbbVie

(NYSE: ABBV)

, Celgene

(NASDAQ: CELG)

, AstraZeneca

(NYSE: AZN)

, och Amgen

(NASDAQ: AMGN)

rankad på toppen.

1. Novartis

Novartis förväntas generera en ackumulerad försäljning på 22, 9 miljarder dollar från sina pipelineprodukter under de närmaste sju åren. Den schweiziska läkemedelsmyndigheten hävdar mer än 200 program i klinisk utveckling, med brolucizumab och siponimod som utmärkta som speciellt bra kandidater.

Brolucizumab kan lanseras 2019 för behandling av neovaskulär åldersrelaterad macular degeneration (nAMD), om den godkänns. Läkemedlets prestanda i fas 3 kliniska studier tyder på att det skulle kunna ge Regenerons blockbuster Eylea en löpning för sina pengar.

Siponimod är Novartis 'sändande kandidatmålgruppsbehandling av sekundär progressiv multipelskleros (MS). Företaget hoppas också att lansera drogen i USA nästa år.

Förvärv och partnerskap bör också stärka Novartis förmögenheter. Drugmakers köp av AveXis i april 2018 tog lovande muskelatrofi genterapi AVXS-101 in i rörledningen. Novartis samarbete med Amgen om migränmedicin Aimovig borde också betala sig på ett stort sätt.

2. AbbVie

EvaluatePharma anser att AbbVies pipelineprodukter kommer att ackumulera en omsättning på 21, 2 miljarder dollar år 2024. Tre kandidater ser särskilt lovande ut - elagolix, risankizumab och upadacitinib.

AbbVie förväntar sig godkännande av Food and Drug Administration (FDA) för elagolix vid behandling av endometrios vid tredje kvartalet i år. Datumet glöms med tre månader på grund av att FDA begär mer tid att granska ytterligare data från leverfunktionstester. AbbVie utvärderar också elagolix för behandling av livmoderfibrer.

Humira hävdar för närvarande titeln som det mest sålda läkemedlet i världen och kommer troligen fortfarande att vara 2024. AbbVie anser dock att risankizumab och upadacitinib kan vara värdiga efterträdare till Humira. Båda drogerna förväntas generera försäljningar på 2 miljarder dollar år 2024.

3. Celgen

Celgene flyttade upp sex ställen från EvaluatePharma's 2017 ranking för att ta nummer 3 för stora pharma-företag med de starkaste pipelinerna. Biotechs pipelineprodukter förväntas generera intäkter på 15, 4 miljarder dollar mellan 2018 och 2024.

Även om Celgene upplevde ett pinsamt bakslag med FDA som avvisade inlämnandet för ozanimod tidigare i år, borde läkemedlet fortfarande vara en stor vinnare vid behandling av multipel skleros. Celgene förväntar sig att lämna in ozanimod igen under första kvartalet 2019.

JCAR017 (även känd som lico-cel) och luspatercept är två andra högt värderade pipeline kandidater för Celgene. EvaluatePharma rankar cancerkämpande cellterapi JCAR017 i de 10 mest värdefulla rörledningen tillgångarna, medan blodsjukdomsläkemedlet luspatercept tog nummer 15 på listan.

4. AstraZeneca

EvaluatePharma flyttade AstraZeneca ner ett par fläckar från förra årets lista efter att den brittiska drogmakaren upplevde ett pipelineback med en kombination av Imfinzi och tremelimumab som en tredje linje för icke-lungcancer. Och rankingen kom fram före AstraZenecas och Lillys senaste sena scenfel med experimentell Alzheimers sjukdoms lanabecestat.

AstraZeneca har dock fortfarande en laddad pipeline som utvärderar Pharma-projekt kommer att öka på 14, 8 miljarder dollar i den totala försäljningen under de närmaste sju åren. Marknadsundersökningsföretaget gillar särskilt utsikterna för roxadustat och ZS-9 (känt nu med sitt varumärke Lokelma).

Roxadustat är ett anemi läkemedel som utvecklas av AstraZeneca och partner FibroGen . De två företagen planerar att lämna in godkännande för drogen under första halvåret 2019. Lokelma vann FDA godkännande i maj för behandling av hyperkalemi (hög kaliumnivå).

5. Amgen

Amgen gjorde inte ens topp 10 på evaluatepharma's 2017 pipeline ranking. Nu är dock den stora biotechens pipeline projicerat att generera en ackumulerad försäljning på 13, 7 miljarder dollar mellan 2018 och 2024. Vad hände med att öka Amgens utsikter?

För en sak slog Amgen ett avtal i september 2017 med AbbVie som gör att Amjevita, en biosimilar till Humira, kan säljas i Europa senare i år. Amjevita börjar också konkurrera på den amerikanska marknaden år 2023. Dessutom innehåller Amgens pipeline flera andra lovande biosimilarer.

Som tidigare nämnts har Amgen och Novartis också en stor potentiell vinnare med migränläkemedel Aimovig, som vann FDA godkännande i maj. EvaluatePharma projekterar drogen kommer att göra nästan $ 1, 2 miljarder år 2024.

Köper de?

Det finns två problem med att investera i stora pharma-aktier endast på grund av sina lovande pipeliner. Först kan kandidater flopa i kliniska studier. AbbVie såg detta ske tidigare i år med cancerdrog Rova-T. För det andra är det också viktigt att överväga statusen för läkemedelsföretagets nuvarande produkter.

Novartis, till exempel, står inför generisk konkurrens om leukemi-läkemedel Gleevec och potentialen för generiska rivaler för multipel sklerosmedicin Gilenya. AstraZeneca upplever redan minskande försäljning för flera av sina äldre produkter, till exempel kolesterolläkemedel Crestor och diabetesläkemedel Onglyza. Amgen kommer sannolikt snart se biosimilar konkurrens för sitt mest sålda läkemedel Neulasta, och dess tredje bästsäljande produkt Sensipar förlorade patentets exklusivitet i mars.

Samtliga fem av dessa stora läkemedelsföretag har stora pipeliner. Men jag tror att endast två av dem har stora tillväxtmöjligheter totalt och är de bästa aktierna att köpa - AbbVie och Celgene.

Populära Inlägg

Rekommenderas