Ett viktigt vägspärr till Apples Mac processor

Ett viktigt vägspärr till Apples Mac processor

Anonim

Äpple

(NASDAQ: AAPL)

avser att utforma sina egna processorer för framtida versioner av sina Mac-datorer, enligt Bloomberg. Det betyder att företaget kommer att ersätta marker som levereras av chip giant Intel

(NASDAQ: INTC)

- En insats som kallas internt som Kalamata.

Även om Apple verkligen kan utveckla högpresterande processorer och har nästan oändliga ekonomiska resurser till sitt förfogande, är realiteten att den här påstådda övergången från Intel-baserade processorer och mot Apple-designade kommer inte att vara lätt.

På ett minimalt minimum måste Apple utveckla programutvecklare för att kompilera deras kod för ARM-arkitekturen, där dessa chips kommer att byggas, vilket kommer att ha sina egna utmaningar.

Och det finns en annan aspekt på detta hela initiativ som människor inte tycks prata om: det stora antalet marker som Apple skulle behöva utveckla.

En bred produktlinje kräver mer chips

Idag släpper Apple ungefär två applikationsprocessorer varje år - ett nytt iPhone-chip och en uppgraderad version av det här chipet för iPad (eller som nyligen har varit en uppgradering av förra årets iPhone-chip).

För Mac skulle Apple dock behöva designa mycket chips, inklusive olika alternativ för var och en av följande produkter:

  • 12-tums MacBook
  • Macbook Air
  • 13-tums MacBook Pro
  • 15-tums MacBook Pro / iMac
  • Mac Pro

Jag räknar inte mindre än fem marker här. Även om du ville gå ut på en lem och säga att den 12-tums MacBook och även MacBook Air kunde använda samma processorer som iPad Pro, skulle Apple fortfarande behöva utveckla tre distinkta chips.

Nu skulle dessa chips dela några likheter - de skulle antagligen ha samma grundläggande immateriella rättigheter (t.ex. CPU-kärnor, grafikprocessor osv.) Som iPhone och iPad-chips, men de skulle komma i drastiskt olika proportioner och skulle sannolikt kräva unika sammankopplingsdesigner (tekniken som kopplar samman alla enskilda datorkomponenter). Ett sådant försök skulle vara ganska dyrt, eftersom problemet förvärrades av det faktum att Apple skulle behöva avskriva den utvecklingskostnaden över ett relativt litet antal marker (Apple säljer endast cirka 20 miljoner Macar per år).

I vissa sammanhang tycker Apple inte ens att det är värt att utveckla distinkta processorer för sina standardstora iPhones och dess skärmmodeller, även om det skulle finnas tydliga fördelar för det att göra det. Mot bakgrund av det är det ganska förvånande att tro att Apple skulle vilja ersätta Intel över hela sin produktlinje.

En mer förnuftig inställning

Det är uppenbart att Apple kan utforma bättre processorer för mycket låga kraftkuvert (t.ex. 5 watt strömförbrukning) än Intel kan, eftersom Apple syftar till sina intellektuella egenskaper specifikt för dessa kraftkuvert medan Intel försöker hantera ett bredare utbud av strömförbrukning med en kärnteknik.

Det skulle bli smartare för Apple att ersätta Intel-baserade processorer i sin 12-tums MacBook med samma processor som den använder i sin iPad Pro-serie och fortsätter sedan använda Intel-baserade chips i högre prestanda / högre -modeller (MacBook Pro, iMac och Mac Pro).

Faktum är att jag inte alls förvånad om det är den vägen som Apple slutligen tar. Ett sådant scenario skulle inte kräva otillbörlig ansträngning på Apples sida (eftersom det skulle utnyttjas ett chip som det redan utvecklar för iPad) och det skulle ge Apples teknik till en produktkategori där den har en tydlig konkurrensfördel över Intels erbjudanden.